Πριν 23 χρόνια, έγινε ο πρώτος νόμιμος αγώνας πυγμαχίας μεταξύ γυναικών. Όμως  ακόμα και σήμερα, οι αθλήτριες συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται πιο υποτιμητικά από αρκετούς άνδρες του χώρου και οι αγώνες τους διαρκούν περισσότερο ενώ προσπαθούν να αποδείξουν ότι αξίζουν πολλά περισσότερα.
To 2004, η Hilary Swank στο Million Dollar Baby του Clint Eastwood εξαφάνισε το ταμπού και όλα τα στερεότυπα που ακολουθούν τις γυναίκες μποξέρ και κατάφερε κάτι παραπάνω από μία αποθέωση στην  απονομή της Ακαδημίας. Μας θύμισε πως είναι να ιδρώνεις τη φανέλα σε παραπάνω γύρους απ’ ότι ορίζουν οι κανόνες μόνο και μόνο επειδή είσαι γυναίκα και να κερδίζεις τον σεβασμό από την σκληροπυρηνική κοινότητα των splatterικών ρινγκ. Και φυσικά, κέρδισε δικαίως το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Στις 30 Απριλίου, η Katie Taylor και η Amanda Serrano θα παλέψουν στο Madison Square Garden, δηλαδή στο μέρος που έχουν αγωνιστεί ο Muhammad Ali με τον Joe Frazier και θα δουν τα ονόματα τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία. Ο αγώνας τους έχει γίνει ήδη sold out (20.000 εισιτήρια) από την προπώληση, κάτι που είναι πρωτόγνωρο και οι δυο τους μπορούν να υπερηφανεύονται πως έχουν αλλάξει τελείως τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το άθλημα. Είναι πολύ πιο δημοφιλές απ’ ότι παλαιότερα, όπως έδειξαν άλλωστε και τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας του Sport England, στην οποία συμμετείχαν 420.400 γυναίκες. To 17% των κοριτσιών διαφόρων ηλικιών αθλούνται συστηματικά σε επίπεδο πρωταθλητισμού σε σχέση με το 2015, ενώ υπάρχει αύξηση κατά 65% στις συμμετοχές στους αγώνες και στους συλλόγους, από το 2017 και μετά και δεν τις πτόησε η πανδημία.

Για τις δύο πρωταγωνίστριες των 10 γύρων αδρεναλίνης, δεν ήταν πάντα εύκολη η διαδρομή προς τους τίτλους. Η Ιρλανδή Taylor όταν ξεκίνησε ως έφηβη στα τέλη των 90’s, έπρεπε να υποκρίνεται πως είναι αγόρι με το όνομα Kay. «Τότε το γυναικείο μποξ δεν επιτρεπόταν στην Ιρλανδία και έπρεπε να αντιμετωπίσω πολλά εμπόδια. Τώρα χαίρομαι πολύ που βλέπω ότι υπάρχουν πολλές αθλήτριες και έχουν περισσότερες ευκαιρίες από εμάς. Επίσης είναι σπουδαίο για τα μικρά κορίτσια να μεγαλώνουν με τέτοια πρότυπα.» δήλωσε στη Guardian. Να σημειωθεί στα πρακτικά πως όταν το ημερολόγιο έγραψε 2012, συμπεριέλαβαν για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς το γυναικείο boxing, κάτι που ήταν τεράστια στιγμή ειδικά για την Αγγλία και την Ιρλανδία, και εκείνη κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.

Ο μάνατζερ της Katie, Eddie Hearn, που έχει αναλάβει και μεγάλους σταρ στην κατηγορία των ανδρών, πρόσθεσε πως έπρεπε να διαπραγματεύεται περισσότερο για τα αυτονόητα με τους παλαιάς κοπής διοργανωτές, οι οποίοι δεν μπορούσαν με τίποτα να δεχθούν τις αθλήτριες στο ρινγκ. Όταν όμως συμμάχησε με την Katie, ήταν το κατάλληλο timing αφού άρχισε μία νέα εποχή. «Τα τελευταία 6 με 7 χρόνια έχουμε δει μία συγκλονιστική εξέλιξη του γυναικείου boxing, οι αμοιβές έχουν αυξηθεί φτάνοντας σε αστρονομικά ποσά και υπάρχει μια νέα γενιά ταλέντων που αναδεικνύεται σταδιακά», συμπλήρωσε.

Aυτή η ελπιδοφόρα κατάταση έχει προκαλέσει το άνοιγμα όλο και περισσότερων σχολών, που συνδυάζουν προπονήσεις και νέες μεθόδους γυμναστικής και μία από τις καλύτερες προπονήτριες, έχουν κάνει το άθλημα πιο προσιτό, είναι η Ramla Ali. Στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ έχουν δημιουργηθεί πια μικρά χωριά με γυμναστήρια και χώρους προπόνησης, όπως το Blok. «Ο κόσμος θέλει πολύ να γυμναστεί σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες γιατί ο χρόνος τους είναι πολύ περιορισμένος λόγω της δουλειάς και το boxing μπορεί να τους το προσφέρει αυτό πιο εύκολα από άλλα αθλήματα», αναφέρει ο υπεύθυνος του Blok, Declan Taylor.

Στο Madison Square Garden λοιπόν, όποιο κι αν είναι το σκορ, θα είναι όλες νικήτριες.
Κι αυτό ναι, είναι από τα ωραιότερα success stories.