Σε μια σχέση μπορεί μερικές φορές να νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις τα πάντα μαζί με τον σύντροφό σου. Ίσως αυτή η πίεση επιβάλεται περισσότερο κοινωνικά, αν και μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να θέλουν να κάνουν τα πάντα με τον σύντροφό τους.Φαίνεται να υπάρχει η ιδέα ότι αν ένα ζευγάρι δεν κάνει τα πάντα μαζί, από τα ψώνια στο σουπερμάρκετ μέχρι τις καλοκαιρινές τους διακοπές, τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά και μια κρίση είναι προ των πυλών.

Σύμφωνα με αρκετούς ψυχολόγους, όμως, το συγκεκριμένο σκεπτικό δεν είναι υγιές. Οι παρέες, τα ενδιαφέροντα και ο προσωπικός χώρος και χρόνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας αρμονικής σχέσης. Το να ταξιψεύουμε μόνοι μας ή με τους φίλους μας, χωρίς τον/την σύντροφό μας, δεν είναι απλά φυσιολογικό, αλλά μπορεί να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο μια σχέση. 

Τότε, γιατί τόσα ζευγάρια έχουν πρόβλημα με το να κάνουν χωριστές διακοπές; Αρκετοί θα ένιωθαν ανασφαλείς και προδομένοι αν ο/η σύντροφός τους τους ανακοίνωνε ότι έκλεισε ένα ταξίδι με φίλους.

Αρχικά, πόσο συνηθισμένο είναι για ένα ζευγάρι να κάνει διακοπές χωριστά; Το 2006, ένας στους 10 ανθρώπους πήγαινε διακοπές χωρίς τον σύντροφό του. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε τρεις στους 10 το 2014 και συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία, με όλο και περισσότερα ζευγάρια να επιλέγουν να περάσουν ένα μέρος της άδειάς τους με φίλους.

Οι ξεχωριστές διακοπές αναζωογονούν τις σχέσεις, προσφέροντας και στους δύο την ευκαιρία να λείψετε ο ένας στον άλλον και να εκτιμήσετε αυτό που έχετε. Από την άλλη, είμαι σίγουρη ότι πολλοί θα αναφέρουν τραυματικές εμπειρίες, όπου το ταίρι τους επέστρεψε από την άδεια και τους ανακοίνωσε ότι θέλει να χωρίσουν. Ίσως, περνώντας χρόνο μακριά σας, συνειδητοποίησε ότι η σχέση δεν τον ικανοποιεί πια. Ή, ίσως, μάθατε ότι σας απάτησε ένα βράδυ που είχε πιει πολύ. Ίσως η σχέση σας περνούσε κρίση κι αυτές οι διακοπές χωριστά ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Από την άλλη, μπορεί να μην είναι θέμα εμπιστοσύνης και να μη φοβάστε ότι οι διακοπές του συντρόφου σας θα αποτελέσουν αιτία χωρισμού ή αφορμή απιστίας. Μπορεί, όντως, να νιώθετε άσχημα που ο σύντροφός σας επέλεξε να μην περάσει τις διακοπές του μαζί σας.

Κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό και υπάρχουν περιπτώσεις (που θα αναφέρω παρακάτω), που οι χωριστές διακοπές θα μπορούσαν να βλάψουν τη σχέση. Αλλά αν υπάρχει εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και υγιής επικοινωνία σε μια σχέση, τότε οι διακοπές με φίλους θα ήταν μια καλή ιδέα. Αρχικά, γιατί να πάει κανείς διακοπές με φίλους, όταν είναι σε μια σχέση; Νομίζω ότι δε χρειάζεται καν να το εξηγήσω, αλλά σε περίπτωση που δεν είναι αυτονόητο, η κάθε σχέση που διατηρούμε στη ζωή μας, καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες. Και μάνα κι αδερφή του κι αγάπη εσύ ΔΕΝ είσαι. Δεν μπορούμε και δε θα έπρεπε να είμαστε «τα πάντα» σε μια σχέση. Άλλες συναισθηματικές ανάγκες μας καλύπτει ο σύντροφός μας, άλλες το παιδί μας, άλλες οι γονείς μας, οι φίλοι μας, οι γνωστοί μας, τα κατοικίδιά μας.

Το γεγονός ότι είσαι σε μία σχέση, δε σημαίνει ότι παύεις να έχεις ανάγκη τους φίλους σου. Προφανώς και θέλεις να περάσεις χρόνο μαζί τους, προφανώς και σου λείπουν όταν δεν τους βλέπεις για καιρό και, φυσικά, τι καλύτερο από το να περάσετε λίγες μέρες μαζί το καλοκαίρι; Οι φίλοι δεν είναι προεραιτικό κομμάτι της ζωής και του κοινωνικού μας κύκλου. Δεν είναι 3 άνθρωποι που υπάρχουν για να περνάμε τον χρόνο μας, μέχρι να μπούμε σε σχέση ή μέχρι να κάνουμε οικογένεια (κι αν κανείς βλέπει τους φίλους του έτσι, λυπάμαι πραγματικά). Η αυτονομία είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις σχέσεις και το να ξέρουμε ότι ο/η σύντροφός μας περνάει καλά, θα έπρεπε να μας κάνει χαρούμενους.

Και τώρα μπορεί να μου πείτε, ναι αλλά είναι ανάγκη να πάει διακοπές με τις φρεσκοχωρισμένες φίλες της; Είναι ανάγκη να πάει διακοπές με τους φίλους του που δε με συμπάθησαν ποτέ; Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Να σου πω την αλήθεια; Ναι, σε αυτά τα σενάρια που μου αναφέρεις, είναι πιθανότερο κάτι να πάει στραβά. Αυτό το γνώριζες ήδη. Αλλά, σκέψου το κι έτσι. Φοβάσαι ότι αν περάσετε χρόνο χωριστά, ο σύντροφός σου μπορεί να σε απατήσει ή να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πια ερωτευμένος. Οπότε, τον πείθεις να μην πάει. Θες, όντως να είσαι σε μια σχέση που ο/η σύντροφός σου δε σε απάτησε, απλά επειδή δεν είχε την ευκαιρία; Επειδή του/της έθεσες ένα προσωρινό εμπόδιο; Πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό, τελικά;

Δε λέω ότι είναι τρελό να νιώθεις φόβο και ανασφάλεια μπροστά σε ένα τέτοιο σενάριο. Δε λέω ότι είναι απίθανο να συμβεί κάτι κακό. Αυτό που λέω είναι ότι δε μπορείς να ζεις μονίμως υπό το καθεστώς πανικού για έναν ενδεχόμενο χωρισμό. Δε μπορείς συνεχώς να προσπαθείς να μπλοκάρεις τον σύντροφό σου από το να προδώσει την εμπιστοσύνη σου. «Ωραία, ας πάει διακοπές μόνος του. Πώς μπορώ να έχω το κεφάλι μου ήσυχο ότι δε θα κάνει κάτι που θα με πληγώσει;». Δε μπορείς, αυτή είναι η μαγεία του όλου πράγματος. Μπορείς να φροντίσεις να έχεις μια όμορφη, υγιή, ειλικρινή και δεμένη σχέση αλλά, στην τελική, δε μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος ότι ο σύντροφός σου δε θα σε προδώσει. Το ζητούμενο δεν είναι να πάρουμε τα μέτρα μας, ώστε οι δικοί μας άνθρωποι να μη μας τη φέρουν ποτέ. Το ζητούμενο είναι να μπορούμε να επιβιώσουμε συναισθηματικά ακόμη και μετά από μια προδοσία.

Αν ο/η σύντροφός σου σχεδιάζει να πάει διακοπές με φίλους, προτείνω να κάνεις το ίδιο. Όχι για αντίποινα, προφανώς. Οι διακοπές με φίλους δεν είναι τιμωρία για σένα, μην το παίρνεις προσωπικά. Προτείνω να κάνεις κι εσύ το ίδιο, για να δεις πόσο όμορφο, υγιές κι αναζωογονητικό είναι να περνάς λίγο χρόνο με τους φίλους σου και πόσο ωραίο είναι να σου λείπει ο σύντροφός σου. Ειδικά αν συζείτε ή αν βλεπόσαστε τακτικά, η καθημερινότητα δε σας προσφέρει αρκετές ευκαιρίες ώστε να λείψετε ο ένας στον άλλον. Έτσι, ξεχνάς πόσο ωραίο είναι να συνειδητοποιείς ότι, ενώ περνάς τέλεια στις διακοπές σου, πάντα ένα κομμάτι σου ανυπομονεί να γυρίσει. Ξεχνάς πόσο όμορφο είναι το καρδιοχτύπι λίγο πριν ξαναδείς τον σύντροφο σου μετά από καιρό. Από την άλλη, αν ο/η σύντροφός σας κάνει μονίμως ταξίδια με φίλους κι εσύ μένεις σπίτι για να φροντίσεις τα παιδιά, τα κατοικίδια και να κάνεις όλες τις δουλειές, κατανοώ ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό ή δίκαιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, καλό θα ήταν να μοιραστείς την ενόχλησή σου με τη σχέση σου.

Το να είστε σε καθημερινή επικοινωνία κατά τη διάρκεια των διακοπών, το θεωρώ δεδομένο. Μπορείτε να μοιραστείτε τις αστείες στιγμές και τις όμορφες -και άσχημες- εμπειρίες του ταξιδιού σας, τα αξιοθέατα που είδατε, τα φαγητά που φάγατε, τις παραλίες όπου κολυμπήσατε. Φυσικά, μην απαιτείται να μιλάτε στο τηλέφωνο όλο το 24ωρο γιατί αυτό αντιβαίνει στο νόημα των διακοπών. Μια φορά την ημέρα, όμως, είναι απαραίτητο. Αν, ωστόσο, παρατηρείται ότι ο/η σύντροφός σας δεν επικοινωνεί σχεδόν καθόλου όταν είστε χωριστά, τότε είναι λογικό να ενοχλείστε. Μπορείτε να το συζητήσετε από κοντά (δεν έχει κανένα νόημα να κάνετε αυτή τη συζήτηση από το τηλέφωνο).

Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις που οι διακοπές χωριστά θα ήταν μάλλον κακή ιδέα. Αν έχετε εδραιώσει εμπιστοσύνη και σεβασμό μεταξύ σας και η σχέση σας βρίσκεται σε μια όμορφη και αρμονική φάση, δε θα έχετε κανένα θέμα. Αν, ωστόσο, περνάτε κρίση, είστε στα χωρίσματα ή ένας από τους δύο νιώθει ότι έχει βαρεθεί, τότε πράγματι οι διακοπές χωριστά δε θα σας έκαναν καλό. Γενικά, αν πας διακοπές με φίλους -όχι για την παρέα τους- αλλά για να αποφύγεις το ταίρι σου, τότε προφανώς αυτό υποδηλώνει μεγαλύτερα προβλήματα στη μεταξύ σας σχέση.

Η δεύτερη περίπτωση που οι διακοπές χωριστά είναι κακή ιδέα, θα ήταν αν ο/η σύντροφός σας ζητά να περάσει ΌΛΕΣ τις μέρες της άδειάς του με τους φίλους ή την οικογένειά του. Εκεί έχεις χίλια δίκια να εκνευρίζεσαι. Δεν είναι καν θέμα εμπιστοσύνης, είναι θέμα σεβασμού. Όσο ευεργετικό είναι να περνάτε ελεύερο χρόνο χωριστά, άλλο τόσο πολύτιμο είναι να περνάτε χρόνο μαζί.

Τις παραπάνω περιπτώσεις δεν της αναφέρω για να ΜΗΝ πάει ο σύντροφός σας διακοπές. Εξάλλου, δε μπορείτε να αναγκάσετε κανέναν να κάνει το οτιδήποτε κι αυτό δεν είναι καν το ζητούμενο. Ακόμα κι αν το καταφέρετε, δε ξέρω κατά πόσο αυτό εξυπηρετεί τη σχέση σας. Στην τελική, αν 5 μέρες χωριστά ήταν αρκετές ώστε να διαλύσουν τη σχέση σας, μάλλον τα θεμέλιά της δεν ήταν σταθερά εξαρχής. Να το πω διαφορετικά; Κανένα υγιές ζευγάρι δε χώρισε ποτέ επειδή ο/η σύντροφός του πήγε διακοπές με φίλους.