Υπάρχουν άραγε τρόποι προκειμένου, καθημερινά, να νοιώθουμε πιο «γεμάτοι», άρα και πιο ευτυχισμένοι;

Το 2020, μια διεθνής ομάδα μελετητών, προσπαθώντας να το ανακαλύψει, βρήκε 68 συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους συνήθως οι άνθρωποι προσπαθούν να «αυξήσουν την καθημερινή ευτυχία τους».

Στη συνέχεια, ζήτησαν από 18 από τους πιο διακεκριμένους ακαδημαϊκούς-ειδικούς στην επιστήμη της ευζωίας και του wellbeing να τους αξιολογήσουν ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Και κάπως έτσι, προέκυψε ένας κατάλογος με δέκα συμβουλές που οι ειδικοί λένε ότι κάνουν την καθημερινότητά μας λίγο πιο… φωτεινή.

  1. Επενδύστε στην οικογένεια και τους φίλους. Η έρευνα είναι σαφής: αν και η φυσική μας… τάση είναι να αγοράζουμε πράγματα προκειμένου να νιώσουμε πιο ευτυχείς, θα πρέπει να επενδύσουμε εξίσου στη βελτίωση των στενότερων οικογενειακών και φιλικών σχέσεών μας, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και βρίσκοντας όλο και περισσότερο χρόνο για να περάσουμε μαζί με τα άτομα που αγαπάμε.
  2. Εγγραφείτε σε μια ομάδα με κοινά ενδιαφέροντα με σας. Πρόκειται για το λεγόμενο «κοινωνικό κεφάλαιο» [social capital] που λαμβάνετε από την τακτική σας συναναστροφή με άλλους ανθρώπους, είτε το κάνετε μέσω μιας επίσημης λέσχης, είτε όχι. Η πράξη αυτή είναι γνωστό από καιρό ότι καλλιεργεί την αίσθηση του ανήκειν και προστατεύει από τα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.
  3. Να είστε ενεργοί τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Μπορείτε να κάνετε αυτή τη συμβουλή όσο περίπλοκη θέλετε, αλλά η ουσία είναι απλή: απλώς προσπαθήστε κάθε μα κάθε μέρα να περπατάτε για μια ώρα και να διαβάζετε επίσης για μια ώρα (όχι πράγματα για τη δουλειά σας).
  4. Εξασκήστε τη θρησκεία σας. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανέφικτο εάν δεν είστε πιστοί ενός συγκεκριμένου δόγματος ή δεν την ασκείτε παραδοσιακά. Ωστόσο, για τους αυτοσκοπούς της ευτυχίας και μόνο, η θρησκεία μπορεί να γίνει κατανοητή ευρύτερα, ως μια πνευματική ή φιλοσοφική διαδρομή μέσα στη ζωή, λένε οι ειδικοί της ευζωίας.
  5. Κάντε σωματική άσκηση. Αυτή είναι μια ελαφρώς ανανεωμένη έκδοση της συμβουλής Νο. 3 με την υποσημείωση ότι η καθημερινή σας βόλτα θα πρέπει να συμπληρώνεται με ένα «σταθερό σχέδιο σωματικής άσκησης». Αυτό είναι σύμφωνο με την έρευνα που δείχνει ότι η τακτική άσκηση όλων των διαφορετικών τύπων ενισχύει τη διάθεση και την κοινωνική λειτουργία.
  6. Κάντε μια καλή πράξη. Κάτι που διαπιστώνεται σταθερά εδώ και χρόνια ότι συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και θετικά με την ευτυχία.
  7. Να είστε γενναιόδωροι. Η αλτρουιστική συμπεριφορά προς τους άλλους ανταμείβει τον εγκέφαλο με μια γενναία δόση ντοπαμίνης, σεροτονίνης και ωκυτοκίνης που ενισχύουν την ευτυχία.
  8. Ελέγξτε την υγεία σας. Από όλα τα θέματα υγείας, αυτά που δημιουργούν τη μεγαλύτερη δυστυχία είναι συνήθως ο χρόνιος πόνος και το άγχος. Μην αμελείτε τις επισκέψεις σας στον γιατρό και τον οδοντίατρο και αναζητήστε βοήθεια ψυχικής υγείας εάν τα συναισθήματά σας παρεμβαίνουν στην εργασία, τις σχέσεις ή τις κοινωνικές σας δραστηριότητες.
  9. Ζήστε (σ)τη φύση. Μελέτες έχουν δείξει ότι, σε σύγκριση με το αστικό περπάτημα, το περπάτημα σε δασικό περιβάλλον μειώνει δραματικά το άγχος, αυξάνει τη θετική διάθεση και ενισχύει τη μνήμη της εργασίας.
  10. Συναναστραφείτε με συναδέλφους σας εκτός δουλειάς. Τα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι οι εργασιακές φιλίες ενισχύουν την ευτυχία αλλά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Μάλιστα, οι ειδικοί θεωρούν ότι η μετάβαση στην εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας μείωσε ακούσια την πραγματική ικανοποίηση που λαμβάνουμε από την δουλειά μας για εκατομμύρια ανθρώπους, εξηγώντας εν μέρει αυτό το κύμα της λεγόμενης «Μεγάλης Παραίτησης». «Το δέσιμο» με τους συναδέλφους μας είναι λοιπόν πολύ σημαντικό.