Έχετε νιώσει ποτέ μια παρατεταμένη αίσθηση κενού, παρόλο που περιβάλλεστε από ανθρώπους; Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αμφισβητεί τον λόγο που υπάρχετε, ή να αισθάνεστε ότι βυθίζεστε σε μια θάλασσα αβεβαιότητας; Παράλληλα, αισθάνεστε ότι τίποτα δεν σας ικανοποιεί. Η εργασία, η σχέση, η ζωή σας ολόκληρη μοιάζει να μην σας αρέσει. Νιώθετε πως δεν μπορείτε να απολαύσετε τις μικρές καθημερινές χαρές και ότι απέχετε συναισθηματικά από όσα συμβαίνουν γύρω σας;

Αν έχετε νιώσει κάτι αντίστοιχο, να ξέρετε, δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε παλέψει με αυτή την αίσθηση κενού. Και μάλιστα μερικοί αρκετά συχνά.Στο παρόν άρθρο, θα επιχειρήσουμε να εμβαθύνουμε στις πολυπλοκότητες αυτής της κοινής ανθρώπινης εμπειρίας. Θα διερευνήσουμε τέσσερις πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε άδειοι, ρίχνοντας φως στα βαθύτερα ζητήματα που συχνά κρύβονται πίσω από αυτά τα συναισθήματα. Ας ξεκινήσουμε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και κατανόησης.

1. Έλλειψη αυτογνωσίας

**Λέξεις-κλειδιά**: Αυτοπροσδιορισμός, σκοπός, αναστοχασμός

Ένας σημαντικός λόγος για το αίσθημα κενού είναι η απώλεια της ταυτότητάς σας. Όταν χάνετε την επαφή με το ποιος είστε, τις φιλοδοξίες σας και την επιθυμητή πορεία σας στη ζωή, μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση έλλειψης στόχου. Μπορεί να βρεθείτε να αφιερώνετε όλο το χρόνο σας στη δουλειά ή στις σχέσεις σας, παραμελώντας τις δικές σας ανάγκες.

Για να το καταπολεμήσετε αυτό, αφιερώστε στιγμές για να προβληματιστείτε σχετικά με τις εσωτερικές σας σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Επαναξιολογήστε τις αξίες και τις πεποιθήσεις σας για να αποκαταστήσετε μια ισχυρότερη αίσθηση του εαυτού σας. Να θυμάστε ότι η αυτογνωσία είναι μια συνεχής διαδικασία και είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για την προσωπική σας ανάπτυξη.

2. Έλλειψη ουσιαστικών σχέσεων

**Λέξεις-κλειδιά**: Ουσιαστικές σχέσεις, μοναξιά, οικειότητα

Η μοναξιά και η δυστυχία μπορεί επίσης να προέρχονται από την έλλειψη ουσιαστικών σχέσεων. Δεν είναι απλώς ο αριθμός των σχέσεων που έχετε, αλλά το βάθος της οικειότητας που έχει σημασία. Το να έχετε στη ζωή σας ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε γέλια, χαρές και προσωπικές συζητήσεις είναι ζωτικής σημασίας.

Καλλιεργήστε έναν μικρό κύκλο ατόμων στα οποία μπορείτε να ανοιχτείτε, να νιώθετε άνετα και να απολαμβάνετε πραγματικά να περνάτε χρόνο μαζί τους. Αυτές οι σχέσεις, είτε πρόκειται για φίλους, συγγενείς ή ερωτικούς συντρόφους, συμβάλλουν σημαντικά στην ευτυχία σας.

κενού
Νιώθετε πως δεν μπορείτε να απολαύσετε τις μικρές καθημερινές χαρές και ότι απέχετε συναισθηματικά από όσα συμβαίνουν γύρω σας;/ Φωτ.: Vadim Koza/ Unsplash

3. ‘Άλυτα ζητήματα του παρελθόντος

**Λέξεις-κλειδιά**: παρελθόν, τύψεις, συγχώρεση

Τα συναισθήματα κενού μπορεί να συνδέονται με άλυτα ζητήματα από το παρελθόν σας. Σημαντικές απώλειες, χωρισμοί ή αποτυχίες μπορεί να σας αφήσουν να αισθάνεστε χαμένοι και μόνοι. Μπορεί να έχετε ορίσει τον εαυτό σας μέσω εξωτερικών παραγόντων, όπως οι σχέσεις ή τα επιτεύγματα, και να αγωνίζεστε να βρείτε την ταυτότητά σας χωρίς αυτά.

Είναι σημαντικό να συμφιλιωθείτε με το παρελθόν σας, να συγχωρήσετε τον εαυτό σας και να επικεντρωθείτε στην παρούσα στιγμή. Το να κατηγορείτε τον εαυτό σας ή να βουλιάζετε στις τύψεις σας είναι εντελώς αντιπαραγωγικό. Στρέφοντας την προσοχή σας στο εδώ και τώρα, μπορείτε να αρχίσετε να θεραπεύεστε και να αναπτύσσεστε.

4. Απουσία ονείρων

**Λέξεις-κλειδιά**: Όνειρα, σκοπός ζωής, εκπλήρωση

Ένα από τα πιο περίπλοκα ζητήματα, είναι η απουσία ονείρων. Χωρίς δικές σας φιλοδοξίες, η ζωή μπορεί να φαίνεται να χάνει κάθε νόημα. Οι άνθρωποι αναζητούν εκ φύσεως έναν σκοπό και την αυτοπραγμάτωση μέσα από την επίτευξη των ονείρων τους.

Είτε τα όνειρά σας αφορούν το να διαπρέψετε στο επάγγελμά σας, να δημιουργήσετε οικογένεια ή να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση, το να έχετε κάτι για το οποίο να αγωνίζεστε μπορεί να εξαφανίσει τα συναισθήματα κενού. Η ενασχόληση με ουσιαστικές ασχολίες μπορεί να σας κρατήσει απασχολημένους και να σας κινητοποιεί, καθώς εργάζεστε για στόχους που συντονίζονται με την ψυχή σας.

Η κατανόηση των λόγων που κρύβονται πίσω από τα συναισθήματα κενού σας είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο ευτυχισμένη και πιο γεμάτη ζωή. Είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σας όταν βιώνετε αυτά τα συναισθήματα και η αναζήτηση βοήθειας ή η ανταλλαγή των εμπειριών σας με άλλους μπορεί να σας προσφέρει πολύτιμη υποστήριξη.

Καθώς εξερευνάτε αυτούς τους τέσσερις πιθανούς λόγους για το αίσθημα κενού, αφιερώστε χρόνο για να προβληματιστείτε για τη δική σας ζωή. Ο δρόμος προς την επίλυση μπορεί να μην είναι εύκολος, αλλά αξίζει τον κόπο. Αγκαλιάστε το ταξίδι της αυτογνωσίας και μακάρι να βρείτε τις απαντήσεις που αναζητάτε.

Δείτε επίσης: Μήπως είστε εθισμένοι στη θλίψη σας;