«Δεν αισθάνομαι άνετα με το σώμα μου». Άραγε, πόσες φορές έχετε ακούσει κάποιο φιλικό σας πρόσωπο να λέει αυτή την φράση; Πόσες φορές το έχετε νιώσει και εσείς κοιτάζοντας τον εαυτό σας στον καθρέφτη; Σίγουρα πολλές και στις δύο περιπτώσεις. Συνήθως, αυτή η ανασφάλεια γίνεται ακόμα πιο έντονη κατά την περίοδο του καλοκαιριού, την εποχή που τα κορμιά μας αναζητούν τον ήλιο και την αλμύρα της θάλασσας, ωστόσο, η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου δεν σταμάτα ποτέ όπως και η αποδοχή που θέλουμε από τους άλλους.

Η διεθνής ορολογία για την εικόνα που έχουμε εμείς οι ίδιοι για το σώμα μας είναι body image issues, ή negative body image, και αφορά τα θέματα που προκύπτουν από αυτή μας την αίσθηση και επηρεάζουν τη σεξουαλική μας ζωή. Ταυτίζεται όμως η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας με την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς;

Η εφαρμογή γνωριμιών Pure πραγματοποίησε μια σχετική έρευνα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η έρευνα σε 2.000 Αμερικανούς ενήλικες όλων των φύλων και εθνοτήτων, διαπίστωσε ότι οι ανασφάλειες του σώματος είναι το απόλυτο φρένο -αν όχι χειρόφρενο- που πατάμε και δεν οδηγούμαστε σε στιγμές χαράς και απόλαυσης.

Σύμφωνα λοιπόν με την Pure, το 59% των γυναικών εγκατέλειψε το σεξ λόγω ανασφαλειών, σε σύγκριση με το 20% των ανδρών. Και ενώ μπορεί κάθε άτομο να έχει αρνητική άποψη για το σώμα του, οι γυναίκες είναι αυτές που επηρεάζονται από μικρή ηλικία για την εικόνα τους αφού “βομβαρδίζονται” με εικόνες αψεγάδιαστων σωμάτων στα social media, στις διαφημίσεις, στην τηλεόραση κ.λπ.

Πηγή: Pure

Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι άνθρωποι -το 78% των γυναικών και το 64% των ανδρών- δεν εγκατέλειψαν ποτέ τους συντρόφους τους αφού τους είδαν γυμνούς και το 81% των Αμερικανών δεν αρνήθηκαν ποτέ το σεξ επειδή το μέγεθος και το σχήμα του σώματος του συντρόφου τους δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες τους. Εννοείται πως υπάρχει και εκείνο το ποσοστό ανθρώπων που έχουν απαρνηθεί την οικειότητα λόγω των body image issues, αλλά, βάσει στατιστικών, αποτελούν μειοψηφία -ναι και μια καλή είδηση να χαρούμε.

Πηγή: Pure

Ακόμα ένα αξιοσημείωτο σημείο της έρευνας που πραγματοποίησε η Pure, είναι ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται ούτε για τις τρίχες στο σώμα. Το 73% των γυναικών και το 61% των ανδρών δεν έχουν νιώσει ποτέ απώθηση από τις τρίχες του σώματος του συντρόφου τους, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, το 94% δηλαδή, δεν βλέπει ούτε τις ραγάδες ως απωθητικό στοιχείο.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, από τα παραπάνω ότι το negative body image -στις περισσότερες περιπτώσεις- είναι μια δική μας αίσθηση και δεν προκύπτει απαραίτητα από την εικόνα που έχουν οι άλλοι για το σώμα μας -σίγουρα όχι οι σύντροφοί μας. Παρ’ όλα αυτά, το 94% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύουν ότι τα θέματα εικόνας του σώματος οδηγούν σε προβλήματα στις σχέσεις και το 55% θεωρεί ότι κάποιος δεν μπορεί να έχει ευτυχισμένη σχέση ή υγιής σεξουαλική ζωή αν είναι δυσαρεστημένος με το σώμα του. Επιπλέον, το 83% των ατόμων που μίλησαν στην Pure, δήλωσαν ότι οι σύντροφοι πρέπει να έχουν παρόμοιο επίπεδο θετικότητας και αποδοχής για το σώμα για να λειτουργήσει μια σχέση.

Πηγή: Pure

Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι “φωνάζουν” ότι η αυτοπεποίθηση που έχει κάποιος είναι το πιο sexy χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς ενός ατόμου, το οποίο κερδίζει κατά κράτος το «τέλειο σώμα» -για τις γυναίκες στο 91%, στους άνδρες το 72%. Τέλος, το επιβλητικό 97% πιστεύει ότι το να νιώθει κάποιος καλά με το σώμα του βελτιώνει το σεξ, τα πρώτα ραντεβού και τις σχέσεις γενικότερα.

Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας είναι συνήθως ο χειρότερος εχθρός της σεξουαλικής μας ζωής. Είναι η εσωτερική φωνή που μας λέει να αδυνατίσουμε και, ενίοτε, μας βάζει τις φωνές για το πόσο έχουμε αλλάξει προς το χειρότερο. Είναι βασικός σπόρος αμφιβολίας που μας αποτρέπει να προσεγγίσουμε μια όμορφη παρουσία σε ένα μπαρ, η σκέψη που βασανίζει το μυαλό μας όταν ξαπλώνουμε με κάποι@ για πρώτη φορά, και έχει φυτευτεί μέσα μας με διάφορους τρόπους, κυρίως από κοινωνικά στερεότυπα που έχουν επικρατήσει. Η lo Perry, συγγραφέας του “How To Have Feminist Sex”, είχε δηλώσει στο Mashable ότι τα mainstream media μας παρουσιάζουν «έναν τόσο στενό ορισμό του τι είναι ένα “ελκυστικό” σώμα» που σπάνια κάποιος μπορεί να ταυτιστεί μαζί του.

Μέχρι να έρθουν #ola_anapoda και να σταματήσουν οι συγκρίσεις, να γκρεμιστούν τα κοινωνικά στερεότυπα και να επηρεαστούν οι μεταβλητές που δημιουργούν τις προκαταλήψεις, ας γιορτάσουμε μόνοι μας -ο καθένας με τον τρόπο του- τα σώματά μας εξερευνώντας τη σεξουαλικότητά που είναι κρυμμένη μέσα μας, φοβισμένη για την άποψη των άλλων.

➪ Με πληροφορίες από: Mashable, Rowan Digital Works, Frontiers