Η μεγαλύτερη γιορτή της Οθροδοξίας βρίσκεται λίγες μέρες μακριά και οι περισσότεροι προετοιμάζονται για τον εορτασμό της Ανάστασης. Τα παραδοσιακά έθιμα του Ορθόδοξου Πάσχα τηρούνται ευλαβικά στην Ελλάδα. Ήδη η κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας μας έχει καταβάλλει ενώ πολλοί βρίσκονται από το Σαββατοκύριακο στα χωριά για να περάσουν χρόνο με την οικογένεια και να ξεκουραστούν. Σε τέτοιες μεγάλες γιορτές όμως η υπερκατανάλωση τροφίμων και η μαζική χρήση πλαστικών επηρεάζουν το περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και είναι σημαντικό ο τρόπος ζωής μας πλέον να γίνεται ολοένα και πιο φιλικός στο περιβάλλον γιατί τα περιθώρια στενέυουν σημαντικά.

Αυτό το Πάσχα λοιπόν, αντικαταστήστε κάποιες συνήθειες με πιο οικολογικές εναλλακτικές.

Οικολογικές λαμπάδες

Αν δεν έχετε ήδη πάρει λαμπάδα στο βαφτηστήρι ή δεν έχετε επιλέξει το κερί που θα κρατήσετε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στην εκκλησία, τότε προσπαθήστε να βρείτε μία οικολογική λύση. Υπάρχουν κεριά φυτικής προέλευσης, που δεν επιβαρύνουν το περβάλλον και τα στολίδια πάνω φροντίστε να είναι από φυσικά υλικά και όχι πλαστικό. Μία καλή ιδέα είναι να πάρετε λαμπάδα από κάποιον οργανισμό που θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα προς όφελος του περιβάλλοντος ή ακόμα και να φτιάξετε τη δική σας λαμπάδα  με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, όπως αποχηραμένα λουλούδια, υφάσματα φυτικά και οικολογική κόλλα.

Βάψτε αυγά οικολογικά

Πολλές από τις βαφές των αυγών που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν τοξικές ουσίες. Προσπαθήστε να τις αποφύγετε, αφενός γιατί αυτά τα αυγά θα φαγωθούν και αφετέρου γιατί οι ουσίες αυτές με την αποβολή τους στο αποχετευτικό σύστημα θα διοχετευτούν στο περιβάλλον. Η φύση παρέχει πολλές ουσίες ικανές να παράξουν χρώμα για να διακοσμήσουν οικολογικά και φυσικά τα αυγά μας. Τα παντζάρια και τα κρεμμύδια είναι από τα πιο δημοφιλή υλικά που χαρίζουν ένα κόκκινο/μπορντό χρώμα στα αυγά μας. Κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες μας!

Δεν πετάμε τροφή

Τα τραπέζια τις μέρες αυτές είναι συνήθως μεγάλα και τα φαγητά που σερβίρονται ατελείωτα. Η ελληνική οικογένεια θέλει εορτασμούς με πολλές επιλογές, εδέσματα για κάθε γούστο και βέβαια τσουρέκια και κουλουράκια. Είναι όμως και πολύ σύνηθες το φαγητό να περισσέψει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν το πετάμε!
Μία καλή τακτική για τα αποφάγια από τα πιάτα του καθένα είναι να τα διαχωρίζετε σε κατηγορίες. Όλα τα λαχανικά, σαλατικά, ψωμιά, μπορούν να μπουν σε μία σακούλα και να τα δώσετε σε κάποιον στο χωριό που έχει κότες. Αν δεν είστε στο χωριό, μπορείτε να καταψύξετε τη σακούλα και να βρείτε κάποιον που έχει ζώα φάρμας ώστε να του τα δώσετε την κατάλληλη στιγμή. Αυτή την ιδεά μπορείτε να την υιοθετήσετε και γενικά στην καθημερινότητά σας. Ακόμα και όταν καθαρίζετε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό, τις φλούδες και τα μη βρώσιμα κομμάτια μαζέψτε τα για τις κότες ή κομποστοποίηση. Τα αποφάγια που περιέχουν κρέας μπορείτε να τα μαζέψετε (ΧΩΡΙΣ ΚΟΚΚΑΛΑ) και να τα δώσετε σε κάποιο αδέσποτο στη γειτονιά. Είναι όμως πολύ σημαντικό να ΜΗΝ έχουν κόκκαλα, καθώς τα μαγειρεμένα κόκκαλα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία του ζώου. 

Αν περισσέψει φαγητό στο τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου ή της Κυριακής του Πάσχα, φροντίστε να έχετε προμηθευτεί ταπεράκια μιας χρήσης (χάρτινα κατά προτίμηση) για να το μεριδοποιήσετε και να δώσετε λίγο στους καλεσμένους. Δεν είναι ντροπή να χαρίζεις φαγητό. Έτσι και δεν πετάς και δε θα βρεθείς να τρως αρνί ή μαγειρίτσα για 3 μέρες.
Εναλλακτικά, μπορείτε να καταναλώσετε το αρνί και τα κρέατα σε άλλες συνταγές. Να φτιάξετε αραβικές πίτες με λαχανικά (τη σαλάτα ίσως που έχει περισσέψει) και κομμάτια κρέας. Να φτιάξετε μία σάλτσα και προσθέτοντας τα λαχανικά και τα κρέατα δημιουργείται ένα ωραίο συνοδευτικό για πατάτες ή ρύζι. Υπάρχουν πολλές ιδέες που θα “επαναχρησιμοποιήσετε” τα υπολείμματα χωρίς να αισθάνεσαι ότι τρωτε το ίδιο φαγητό πολλές μέρες. Υπάρχουν πάντα βέβαια και οργανώσεις που δέχονται φαγητό για άστεγους και άπορους, αρκεί βέβαια να είναι καθαρό και όχι από υπολείμματα πιάτων όπως το ΜΠΟΡΟΥΜΕ που αγωνίζεται για το Food Waste.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Μπορούμε (@boroume_gr)

 

Μείωση πλαστικών

Είναι αρκετά σύνηθες σε μεγάλα τραπέζια να χρησιμοποιούνται πιάτα, κύπελα και πηρούνια μιας χρήσης. Η εκτεταμένη όμως χρήση πλαστικού έχει τρομακτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αν δεν θέλετε να πλένετε, αγοράστε προϊόντα βιοδιασπώμενα, από χαρτί ώστε να μειώσουμε συνολικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Μία άλλη καλή ιδέα είναι, στην αυλή, δίπλα από ψησταριές και τραπέζια να τοποθετήσετε έναν κάδο ή μία σακούλα που θα λέει ανακύκλωση, ώστε όλοι οι καλεσμένοι να πετούν εκεί τα άχρηστα πλαστικά κουτάκια μπύρας ή τα οτιδήποτε άλλο ανακυκλώσιμο μπορεί να μην είναι χρήσιμο.

Πείτε όχι σε κροτίδες και βεγγαλικά

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου το έθιμο απαιτεί με την Ανάσταση του Κυρίου, στο «Δεύτε Λάβετε Φως» να κρούουν οι καμπάνες για να απομακρύνουν το κακό και να μεταδώσουν το μήνυμα της αγάπης, της Αναστάσεως. Με το πέρασμα των χρόνων, την καμπάνα άρχισαν να συνοδεύουν βαρελότα και πυροτεχνήματα. Τη στιγμή της Ανάστασης, η ατμόσφαιρα θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Βαρελότα κάθε είδους ηχούν δυνατά, πυροτεχνήματα, ακόμα και κροτίδες ή φωτοβολίδες επιστρατεύονται για να «τηρήσουν» το έθιμο. Κάθε χρόνο όμως η χρήση βεγγαλικών οδηγεί πολλά ζώα σε τραυματισμό και θάνατο.

Κροτοφοβικά σκυλιά βρίσκονται σε πανικό από τις πρώτες «πρόβες» τα πρωινά του Σαββάτου. Πηδάνε από μπαλκόνια, από αυλές, τρέχουν αλλόφρονα αναζητώντας καταφύγιο. Οι γάτες σε πλήρη αποδιοργάνωση και τρόμο. Πολλά πουλιά, ειδικά τα μικρά, βρίσκουν τραγικό θάνατο καθώς η καρδιά τους δεν αντέχει αυτό το σοκ. Ας μην ξεχνάμε, ότι την πρωτοχρονιά, εκατοντάδες πουλιά βρέθηκαν νεκρά από τα πυροτεχνήματα που έπεσαν στην αλλαγή του χρόνου.

Η επανειλημμένη έκθεση σε απρόσμενους, απρόβλεπτους δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσει φοβίες σε πολλά ζώα, αυξάνοντας τις αντιδράσεις πανικού σε δυνατούς θορύβους στο μέλλον. Εκτιμάται ότι το ένα πέμπτο των εξαφανίσεων ζώων συντροφιάς οφείλεται σε πολύ δυνατούς ήχους, κυρίως από πυροτεχνήματα και καταιγίδες.

Επιπλέον, οι συνέπειες για το περιβάλλον είναι καταστροφικές. Πολλές οι περιπτώσεις που κάτι πάει λάθος και παίρνει φωτιά ολόκληρο δάσος. Τα πυροτεχνήματα μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς ο καπνός που προκαλούν είναι πλούσιος σε μικροσκοπικά μεταλλικά σωματίδια.
Ερευνητές στο Λονδίνο συλλέξαν αερομεταφερόμενα σωματίδια από τους εορτασμούς Diwali και Guy Fawkes. Η έρευνα έδειξε ότι καταστρέφουν την πνευμονική άμυνα  πολύ περισσότερο από την ρύπανση που προκαλεί η κυκλοφοριακή κίνηση, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερη τοξικότητα.

Σίγουρα τα πυροτεχνήματα είναι εντυπωσιακά, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε και την ευζωία όλων των πλασμάτων σε αυτόν τον πλανήτη. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις έναντι των πυροτεχνημάτων, όπως οι εκπομπές φωτός με λέιζερ. Μια αξιοσημείωτη περίπτωση είναι η πόλη Collechio (Ιταλία), μια από τις πρώτες που χρησιμοποίησαν σιωπηλά πυροτεχνήματα, με το μήνυμα ότι είναι δυνατό να απολαύσετε πυροτεχνήματα χωρίς να προκαλέσετε πανικό στα ζώα συντροφιάς και την άγρια πανίδα.

Τα έθιμα είναι κάτι που μας φέρνουν σε επαφή με τις ρίζες μας και είναι πολύ σημαντικό να περνάνε από γενιά σε γενιά. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι μοιραζόμαστε τούτον τον κόσμο και με άλλα πλάσματα των οποίων η ζωή έχει επηρεαστεί δραματικά από την αλόγιστη συμπεριφορά μας και ότι το περιβάλλον βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης. Μόνο όταν η οικολογική συνείδηση γίνει τρόπος ζωής ίσως μπορέσουμε να έχουμε κάποια αποτελέσματα θετικά για τον πλανήτη.