Η εορταστική περίοδος πλησιάζει και αν οργανώνετε διάφορες δραστηριότητες και τραπέζια με την οικογένεια ή τους φίλους σας, μπορεί να παλεύετε με μια ατελείωτη λίστα πραγμάτων που έχετε να κάνετε. Καθώς όμως κάνετε αυτά τα σχέδια, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πώς μπορείτε να συμπεριλάβετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τυχόν φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα που ζουν με άνοια.

Αν και κανένας άνθρωπος δεν βιώνει την άνοια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, η άνοια συχνά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται και ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους. Η υπερβολική διέγερση – όπως ο πολύς θόρυβος και η δραστηριότητα σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι – μπορεί να είναι υπερβολικά έντονη για να την διαχειριστούν, προκαλώντας τους σύγχυση ή ταραχή.

Η εξεύρεση τρόπων για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο σπίτι για το αγαπημένο σας πρόσωπο με άνοια θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων να περάσουν όλοι καλά.

1. Προγραμματίστε εκ των προτέρων, αλλά να είστε ευέλικτοι

Ο προγραμματισμός ενός χριστουγεννιάτικού δείπνου μπορεί να είναι δυσβάσταχτος για όλους τους εμπλεκόμενους και οι υπερβολικές προσδοκίες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τις προσδοκίες ρεαλιστικές και σύμφωνες με τις τρέχουσες ανάγκες του φίλου ή του αγαπημένου σας προσώπου που ζει με άνοια.

Για παράδειγμα, τα άτομα με άνοια μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στην όρεξη ή στις προτιμήσεις τους στο φαγητό ή δυσκολίες στη μάσηση και την κατάποση. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να κάνουν κάποια από τα πράγματα στο εορταστικό σας μενού να τους φανούν μη ελκυστικά ή δύσπεπτα. Καθοδηγηθείτε από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ατόμου με άνοια και περιορίστε τις επιλογές σε ένα ή δύο φαγητά. Οι μεγαλύτερες δεξιώσεις είναι πιθανό να αποτύχουν.

Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα για τα άτομα που ζουν με άνοια και οι ικανότητές τους πιθανόν να μεταβάλλονται από μέρα σε μέρα. Προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι και να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο. Αν σχεδιάζετε μια μεγάλη εκδήλωση για παράδειγμα, σκεφτείτε να κάνετε μια μικρότερη συγκέντρωση με το αγαπημένο σας πρόσωπο με άνοια και μόνο λίγους δικούς σας ανθρώπους.

άνοιας
Πολλές οικογένειες θα γιορτάσουν την εορταστική περίοδο με έναν συγγενή που πάσχει από άνοια.

2. Μείνετε στα γνώριμα και απλά

Η ξαφνική και μη αναμενόμενη εμφάνιση πολλών στολιδιών μπορεί να τρομάξει ένα άτομο με άνοια και να προκαλέσει αρνητική αισθητηριακή αντίδραση ή αγωνία. Βεβαιωθείτε ότι τα στολίδια είναι ασφαλή και γνώριμα και τοποθετήστε τα σιγά σιγά σε διάστημα μερικών ημερών.

Προσπαθήστε επίσης να επιμείνετε στις οικείες παραδόσεις και ρουτίνες. Οι καθημερινές ρουτίνες είναι ένας σημαντικός τρόπος υποστήριξης των ατόμων με άνοια και οι ξαφνικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε ταραχή και αγωνία. Τηρήστε τις συνηθισμένες ώρες φαγητού, μπάνιου και ανάπαυσης, όπου είναι δυνατόν, καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών.

Για πολλά άτομα με άνοια, οι μακροχρόνιες μνήμες επηρεάζονται λιγότερο από τις πιο πρόσφατες αναμνήσεις. Επομένως, οι οικείες οικογενειακές παραδόσεις μπορούν να αποτελέσουν έναν καλό τρόπο για να αναπολήσει κανείς τις αναμνήσεις του. Τα οικογενειακά ενθύμια ή τα φωτογραφικά άλμπουμ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη σύνδεση με ιστορίες από παλαιότερες γιορτές.

3. Διαθέστε έναν ήσυχο χώρο

Προσπαθήστε να έχετε ένα ήσυχο μέρος όπου το άτομο που ζει με άνοια μπορεί να πάει αν τα πράγματα γίνουν «ξεφύγουν». Ορίζοντας ένα άτομο υποστήριξης που μπορεί να μείνει μαζί του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να το μεταφέρει σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο ή χώρο μακριά από τη πολλή βαβούρα μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν τα πράγματα ήρεμα.

Η ύπαρξη κάποιων οικείων αντικειμένων ή ήσυχης μουσικής στο χώρο μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να αποκλείσετε το θόρυβο της Χριστουγεννιάτικής εκδήλωσης και να μειώσετε την ταραχή.

4. Βεβαιωθείτε ότι όλοι έχουν ρόλο

Όλοι θέλουν να αισθάνονται μέρος των δραστηριοτήτων μιας ξεχωριστής ημέρας, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ζουν με άνοια. Το να διασφαλίσετε ότι όλοι έχουν ρόλο να διατελέσουν μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να τροποποιήσετε τις εργασίες ώστε να ταιριάζουν στις ικανότητες του ατόμου με άνοια.

Για παράδειγμα, αν διοργανώνετε μια εκδήλωση στο σπίτι, προσπαθήστε να εμπλέξετε τον φίλο ή τον συγγενή σας με άνοια στην κουζίνα, να τοποθετεί τους κουραμπιέδες στην πιατέλα, να διπλώνουν τις χαρτοπετσέτες ή βοηθώντας στο στρώσιμο του τραπεζιού.

Τα άτομα με άνοια εξακολουθούν να είναι το ίδιο άτομο, ακόμη και αν οι ικανότητές τους έχουν αλλάξει ή δεν μπορούν πλέον να επικοινωνούν τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους όπως παλιά. Είναι σημαντικό να συμπεριφέρεστε σε όλους με αξιοπρέπεια και να προσπαθείτε να συμπεριλαμβάνετε τους φίλους και τους αγαπημένους σας με άνοια στις γιορτές, όποτε αυτό είναι δυνατόν.

άνοια
Σκεφτείτε πώς μπορείτε να συμπεριλάβετε το αγαπημένο σας πρόσωπο στις προετοιμασίες της ημέρας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα μπορείτε να περάσετε τις γιορτές μαζί

Παρά τον καλό σχεδιασμό, μερικές φορές δεν θα είναι δυνατόν να μοιραστείτε τις γιορτές με το αγαπημένο σας πρόσωπο που ζει με άνοια. Η πιο προχωρημένη άνοια, οι περιορισμοί επισκεπτών στα κέντρα ευγηρίας ή ακόμα και απλά η απόσταση μπορεί να κρατήσει πολλούς από εμάς μακριά από τους αγαπημένους μας.

Να είστε προετοιμασμένοι ότι αυτός ο αποχωρισμός θα σας φέρει στην επιφάνεια συναισθήματα θλίψης. Φροντίστε την σας υγεία καθώς και του ατόμου με άνοια.

Οι ευθύνη της φροντίδας εξακολουθεί να πέφτουν σε μεγάλο βαθμό στις γυναίκες και είναι σημαντικό να μοιράζεστε το φορτίο. Όπου είναι δυνατόν, οι διακοπές μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να σκεφτείτε να δώσετε στους κύριους φροντιστές ένα διάλειμμα για να τους βοηθήσετε να επαναφορτίσουν τις δυνάμεις τους για το επόμενο έτος.\

Δείτε επίσης: Αν μειωθεί ο βαθύς ύπνος, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας