Tο φως της δημοσιότητας είδε προ μερικών 24ωρων η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία, σύμφωνα με την οποία η Φινλανδία (και οι Φινλανδοί, αντίστοιχα) παραμένει η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, με το Αφγανιστάν να κατατάσσεται τελευταίο στη λίστα.

Αναλυτικότερα, στην έρευνα του UN Sustainable Development Solutions Network -που δημοσιεύεται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας-, συμμετείχαν 143 χώρες, ενώ είναι η πρώτη χρονιά στα 10 χρόνια της σχετικής έκθεσης που αναλύονται τα ποσοστά ευτυχίας ανά ηλικιακή κατηγορία.

Στις πρώτες θέσεις κυριαρχούν οι σκανδιναβικές χώρες, καθώς μετά τη Φινλανδία, ακολουθούν η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία.

Την πρώτη δεκάδα κλείνουν το Ισραήλ, η Ολλανδία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και η Αυστραλία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος στην 64η θέση, υποχωρώντας έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 όταν είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας.

ΗΠΑ και Γερμανία έπεσαν κάτω από τις 20 πιο ευτυχισμένες χώρες, εξασφαλίζοντας την 23η και 24η θέση αντίστοιχα.

Αντίθετα, η Κόστα Ρίκα και το Κουβέιτ έχουν μπει στην πρώτη 20άδα, διεκδικώντας τη 12η και 13η θέση.

Φινλανδοί, οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο

Τι ακριβώς όμως κάνει τους ανθρώπους στη Φινλανδία τόσο ικανοποιημένους από τη ζωή τους;

Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι οι Φινλανδοί είναι συχνά οι πρώτοι που αμφισβητούν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Έχοντας περάσει λίγο καιρό στο Ελσίνκι, αυτό που κατάλαβα είναι ότι η εθνική τους αυτοεικόνα είναι ότι είναι ήσυχοι, εσωστρεφείς και κάπως μελαγχολικοί τύποι.

Αυτό δεν συνάδει ακριβώς με το ότι είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στην υφήλιο.

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι εκείνοι που αναζητούν πιο απεγνωσμένα την ευτυχία τείνουν να είναι λιγότερο ευτυχισμένοι. Έτσι, αν όντως η αληθινή ευτυχία επιτυγχάνεται καλύτερα έμμεσα, χωρίς να της δίνουμε μεγάλη σημασία, αυτό είναι κάτι στο οποίο οι Φινλανδοί υπερέχουν κατάφωρα έναντι άλλων λαών.

Ένα μεγάλο μέρος της ευτυχίας τους προέρχεται επίσης από τον τρόπο με τον οποίο οι θεσμοί της χώρας φροντίζουν τους πολίτες της.

Αλλά ο πολιτισμός και οι αξίες τους παίζουν επίσης βασικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τη ζωή.

Αυτό είναι εμφανές σε αυτές τις 4 φράσεις-στάσεις ζωής που χρησιμοποιούν συνεχώς.

Φινλανδοί

1. «Όποιος έχει την ευτυχία πρέπει να την κρύβει»

Στη Φινλανδία τείνουν να πιστεύουν ότι αν έχετε βρει την ευτυχία, δεν πρέπει να τη δείχνετε.

Αυτή η ρήση, που επινοήθηκε από τον εθνικό ποιητή της Φινλανδίας, τον Eino Leino, πηγάζει από μια ξεκάθαρα μετριοπαθή εθνική ιδιοσυγκρασία. Οι απροκάλυπτες επιδείξεις πλούτου και επιτυχίας αποφεύγονται εδώ.

Για παράδειγμα, στο Ελσίνκι, την πρωτεύουσα, σπάνια θα δείτε φανταχτερά ή ακριβά αυτοκίνητα στους δρόμους. Ακόμη και οι διευθύνοντες σύμβουλοι εδώ τείνουν να οδηγούν βαρετά Volvos και Volkswagen και όχι κάτι που θα τους έκανε να ξεχωρίζουν.

Είναι στην ανθρώπινη φύση να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους, γεγονός που συχνά έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευτυχία μας. Ωστόσο, στη Φινλανδία και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, οι άνθρωποι τείνουν να αγνοούν περισσότερο αυτές τις συγκρίσεις – και να είναι πιο ικανοποιημένοι.

2. «Ο απαισιόδοξος δεν θα απογοητευτεί ποτέ»

Πρόκειται για ένα παλιό φινλανδικό ρητό που αποτελούσε πάντα μια πολιτισμική σταθερά.

Οι Φινλανδοί πιστεύουν ότι οι αποτυχίες είναι γεγονός και μέρος της ζωής. Θα βιώσουμε όλοι μας πόνο, απογοήτευση και ακόμη και τραγωδία. Αυτό δεν είναι κάτι που τους φοβίζει, επειδή ξέρουν ότι έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν συναισθηματικά αυτές τις προκλήσεις.

Οι πιο ηλικιωμένοι Φινλανδοί επίσης συνηθίζουν να λένε ότι «όποια κι αν είναι η κατάστασή σας, πάντα υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει καλύτερο».

3. «Ο καθένας είναι ο σιδηρουργός της δικής του ευτυχίας»

Αυτή είναι μια ρήση που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ρώμη – «Faber est suae quisque fortunae» – αλλά είναι εδώ και πολύ καιρό αρκετά δημοφιλής στη Φινλανδία. Υπενθυμίζει καθημερινά στους Φινλανδούς ότι όλοι πρέπει να σφυρηλατήσουμε τη δική μας ευτυχία καθώς αυτή δεν θα μας δοθεί απλόχερα.

Ενώ ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δική του ζωή και όχι αυτό που λέμε εμείς οι Ελληνες, το «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Η Αθηνά δεν υπάρχει στους Φινλανδούς και όλα εξαρτώνται από την δική τους προσπάθεια.

4. «Κάποιοι έχουν ευτυχία, όλοι έχουν καλοκαίρι»

Αυτή είναι μια άλλη αγαπημένη φινλανδική έκφραση που έχει γίνει δημοφιλής για πάνω από 100 χρόνια.

Οι περισσότεροι Φινλανδοί καταλαβαίνουν ότι ενώ υπάρχουν πτυχές της ζωής μας που μπορούμε να επηρεάσουμε ή να αλλάξουμε, αντίθετα υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που απλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να ζηλεύουμε εκείνους που είναι ευτυχισμένοι αυτή τη στιγμή, ακόμη και αν εμείς αγωνιζόμαστε.

Μερικές φορές η ζωή δίνει, μερικές φορές παίρνει. Αύριο κάποιος άλλος μπορεί να είναι αυτός που περνάει δύσκολα, ενώ σε εσάς θα έρθει κάτι ευχάριστο και αισιόδοξο.