Ένα πρώτο ραντεβού είναι πάντα αγχωτικό με τον δικό του ενθουσιώδη τρόπο σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι. Μάλιστα, όσο περνούν τα χρόνια και οι εμπειρίες συσσωρεύονται, τόσο πιο κουρασμένος νιώθεις όταν πας σε αυτό, αφού έχεις ήδη αντιμετωπίσει πολλά πρώτα ραντεβού που δεν πήγαν καλά και αυτό σε φορτώνει με επιπλέον βάρος ότι ακόμα μια φορά θα χάσεις το χρόνο σου. Έτσι όμως είναι ο άνθρωπος: Δεν παύει ποτέ να ελπίζει ότι όσο εξοντωμένος κι αν είναι με την προσωπική του ζωή η κάθε πρώτη φορά μπορεί και τελικά να αποτελέσει μια νέα καλή αρχή για εκείνον και επενδύει σε αυτή όπως έκανε και τις προηγούμενες.

Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου υπάρχει μια μικρή επιφύλαξη ότι θα περάσεις πολύ χρόνο με ανθρώπους που τελικά δεν είναι συμβατοί μαζί σου και δεν θέλουν τα ίδια πράγματα με εσένα. Αν διαπιστώσεις δε, ότι συνηθίζεις να ερωτεύεσαι ανθρώπους που δεν είναι συμβατοί μαζί σου, η κάθε γνωριμία μπορεί να μοιάζει με συναισθηματικό rollercoaster και είναι δύσκολο να συνεχίζεις να βάζεις τον εαυτό σου σε αυτή τη διαδικασία καθώς διαισθάνεσαι ότι δεν θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όλα αυτά είναι μέρος της διαδικασίας μιας γνωριμίας.

Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα μπορείς να προσδριορίσεις ότι κάποιος δεν είναι ο κατάλληλος για εσένα, τόσο πιο γρήγορα μπορείς να τον απορρίψεις και να κάνεις χώρο για ένα άλλο, κατάλληλο άτομο που να είναι συμβατό μαζί σου. Όσο λιγότερο εξαντλητική λοιπόν γίνει για εσένα η διαδικασία της γνωριμίας, τόσο πιο διασκεδαστική θα είναι. Παρόλο που δεν μπορείς απαραίτητα να καθορίσεις πού θα οδηγήσει μια σχέση αμέσως, αυτές είναι μερικά αρχικά red flags  που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις πιθανούς συντρόφους που δεν είναι κατάλληλοι για εσένα από το πρώτο κιόλας ραντεβού:

1. Δεν σέβεται τα όριά σας. Δώσε προσοχή στο πώς αντιδρά το ραντεβού σου όταν δεν παίρνει αυτό που θέλει ή όταν εκφράζεις μια προτίμηση για κάτι με το οποίο διαφωνεί. Ο τρόπος με τον οποίο κάποιος άλλος αντιδρά στα όριά σου είναι πολύ αποκαλυπτικός. Σου φέρεται με σεβασμό ή παραβιάζει τα όριά σου χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το πώς αισθάνεσαι;

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πώς μπορεί να φέρεται κάποιος που δεν σέβεται τα όριά σου στο πρώτο ραντεβού:

Λες ότι δεν θέλεις να πιείς άλλο ένα ποτό και σου παραγγέλνουν ένα ούτως ή άλλως.

Λες ότι πρέπει να επιστρέψεις στο σπίτι σου γιατί αύριο έχεις να σηκωθείς νωρίς το πρωί και προσπαθεί να σε πείσει να μείνεις περισσότερο.

Προσπαθεί να σε φιλήσει και εσύ εκφράζεις ότι δεν νιώθεις άνετα με αυτό. Αντιδρά αμυνόμεν@, θυμωμέν@, ή προσπαθώντας να σε κάνουν να νιώσεις ένοχ@ για την αντίδρασή σου.

2. Είναι αγενής με τους άλλους. Δεν έχει σημασία πόσο ευγενικός είναι @ συνοδός σου μαζί σου, αν φέρεται άσχημα στους ανθρώπους γύρω του. Διαμαρτύρεται ότι το σέρβις είναι κακό, λέει ότι δεν θέλει να δώσει φιλοδώρημα ή είναι αγενής με τον μπάρμαν ή το προσωπικό . Βλέπεις από την πρώτη φορά πώς αυτό το άτομο συμπεριφέρεται στους άλλους και αν δεν είναι με ευγένεια, τότε πιθανότατα θα γίνεις σύντομα κι εσύ αποδέκτης αυτής της συμπεριφοράς.

3. Αναφέρεται σε έναν ή περισσότερους από τους πρώην συντρόφους τους ως “τρελούς”. Η συζήτηση για τους πρώην συντρόφους δεν είναι συνήθως ένα καλό θέμα για το πρώτο ραντεβού γενικά, αλλά αν προκύψει και @ συνοδός σου αποκαλεί τ@ν πρώην σύντροφό τ@  “τρελό” ή συζητάει για τ@ν πρώην τ@ με υποτιμητικό τρόπο, αυτό δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό να κάνει ακριβώς το ίδιο και με εσένα.

4. Μιλάνε άσχημα για τους άλλους πίσω απ την πλάτη τους. Κατά τη διάρκεια των αρχικών σας συζητήσεων, υποτιμούν τους άλλους πίσω από την πλάτη τους. Αν το ραντεβού σας έχει πρόβλημα σχεδόν με όλους στη ζωή του, είναι ο κοινός παρονομαστής και αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει, γιατί πολύ σύντομα θα βρεθείτε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία.

5. Δεν απαντά άμεσα σε λογικές ερωτήσεις ή προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις άσχημα που τις κάνεις. Αν κάνεις λογικές ερωτήσεις στο πρώτο ραντεβού και @ συνοδός σου δεν απαντά άμεσα ή συμπεριφέρεται επικριτικά για την ερώτησή σου, προχώρησε με προσοχή.

Για παράδειγμα, πολλά μπορεί να μάθει κανείς ρωτώντας κάποιον τι ζητάει από τη διαδικασία της γνωριμίας. Είναι μια αρκετά απλή ερώτηση και μπορεί εύκολα να απαντηθεί με ειλικρίνεια. Αν η απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση είναι: “Γιατί με ρωτάς κάτι τέτοιο”, “Ας το πάμε χαλαρά” ή “Βιάζεσαι”, αυτά είναι σημάδια ότι το άτομο σε κρίνει για μια λογική ερώτηση και ότι δεν είναι στην ίδια σελίδα με εσένα.

6. Τσεκάρει συχνά το τηλέφωνό του ή δέχεται και απαντά σε κλήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας. Εκτός αν πρόκειται για επείγουσα κατάσταση, αν @ συνοδός σου είναι αφηρημένος και ελέγχει συχνά το τηλέφωνό του ή δέχεται κλήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, αυτό δείχνει ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματά σας και θα δυσκολευτεί να είναι πλήρως παρών μαζί σου αν αποφασίσετε να συνεχίσετε.

7. Μιλά για τον εαυτό του όλη την ώρα. Το ραντεβού σου μιλάει σε εσένα ή μαζί σου; Υπάρχει διαφορά. Όταν κάποιος μιλάει μόνο για τον εαυτό του και δεν σου κάνει ερωτήσεις ή δεν σου αφήνει χώρο να μοιραστείς περισσότερα για τον εαυτό σου, σημαίνει ότι έχεις απέναντί σου ένα εγωπαθές άτομο. Είναι σχεδόν σαν να μην έχει σημασία αν βρίσκεσαι εκεί ή όχι, επειδή η συζήτηση δεν είναι διαδραστική. Είναι δύσκολο να οικοδομήσεις μια συναισθηματική σχέση ή να νιώσεις κοντά σε κάποιον όταν δεν αισθάνεσαι ότι σε βλέπουν ή σε ακούνε.

8. Προσπαθεί να επιταχύνει τον ρυθμό της γνωριμίας σας πολύ γρήγορα. Μιλά για το μέλλον και για όλα τα πράγματα που θα κάνετε μαζί, για εκδηλώσεις που θα πάτε και για μέρη που θα επισκεφθείτε. Μπορεί στην αρχή να αισθάνεστε ωραία, αλλά στην πραγματικότητα δεν σε γνωρίζει ακόμα και το να κάνετε όλα αυτά τα σχέδια για το μέλλον μπορεί να σας δώσει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, η οποία θα αυξήσει την πιθανότητα να είσαι πιο επιρρεπής στο να παραβλέψετε άλλα red flags.

9. Σου κάνουν προσβλημέντα. Η άρνηση είναι ουσιαστικά ένα ύπουλο κομπλιμέντο. Μπορεί να νιώσεις σύγχυση στην αρχή όταν ακούσεις ένα αρνητικό γιατί δεν είσαι σίγουρ@ αν σου έκανε απλώς κομπλιμέντο ή αν σε προσέβαλε. Η άρνηση χρησιμοποιείται συχνά ως τακτική για να προκαλέσει σε ένα άλλο άτομο να νιώσει αυτοαμφισβήτηση. Αν για παράειγμα σου πει: “Κρατιέσαι πολύ καλά για την ηλικία σου” αυτό δεν είναι κοπλιμέντο, είναι προσβλημέντο, αφού είναι σα να σου λέει, είσαι μεγάλ@ αλλά για τα χρόνια σου καλ@. Και αυτό δεν το χρειάζεσαι καθόλου. Ή “Για τα κιλά σου σε βρίσκω ελκυστικ@” είναι και πάλι σα να σου κάνει body shaming, αλλά με έναν ύπουλο τρόπο να σου υποδυκνείει ότι αν και υπέρβαρ@ σε βρίσκει ωραί@.

10. Θίγει το θέμα του σεξ. Το θέμα θα προκύψει κάποια στιγμή, αλλά αν προκύψει τόσο νωρίς, συνήθως δεν είναι καλό σημάδι. Δεν είναι τόσο το θέμα του σεξ εδώ που είναι το πρόβλημα. Είναι περισσότερο ότι το άτομο επέλεξε να το αναφέρει στο ραντεβού χωρίς να γνωρίζει το επίπεδο άνεσής σου. Κάποιος που ενδιαφέρεται να σε γνωρίσει και λαμβάνει υπόψη του την άνεσή σας είναι απίθανο να συζητήσει αυτό το θέμα στο πρώτο ραντεβού.

11. Αδιαφορεί για την άνεση και την ασφάλειά σου. Αν επιμείνει να σας πάει κάπου με το αυτοκίνητό του, να πάτε βόλτα τη νύχτα σε μια απομονωμένη περιοχή ή να συναντηθείτε σε μια περιοχή που θα απαιτούσε να πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς αργά το βράδυ και του πεις ότι προτιμάς να δοκιμάσετε μια άλλη επιλογή επειδή θα νιώθεις πιο ασφαλείς και εκείν@ απαντήσει αμυντικά ή υποδείξει ότι αντιδράτε υπερβολικά, αυτό είναι red flag  ότι δεν πρόκειται να λάβει υπόψη του τις ανάγκες ή την άνεσή σου στο μέλλον.