Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα της σωματικής μας υγείας, αλλά συχνά παραμελείται. Σε έναν κόσμο γεμάτο από στρες, προθεσμίες και συνεχείς απαιτήσεις και κοινωνικές πιέσεις είναι εύκολο να ξεχνάμε να προσέχουμε τον εαυτό μας.

Όμως, η ψυχική υγεία αποτελεί το θεμέλιο της ευημερίας μας, επηρεάζοντας τις σχέσεις μας, την απόδοσή μας στη δουλειά και τη γενική ποιότητα ζωής. Η ψυχική γαλήνη και ηρεμία είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί προσοχή και φροντίδα και σίγουρα δεν είναι μια πολυτέλεια αλλά μια αναγκαιότητα για μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.

Αν θέλουμε να χτίσουμε μια καλύτερη και πιο ισορροπημένη ζωή, χρειάζεται να αποδεχτούμε ορισμένες αλήθειες που αφορούν την ψυχική μας υγεία ώστε να χτίσουμε μία πιο υγιή σχέση τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους.

1. Η ψυχική υγεία είναι καθημερινή προτεραιότητα

Η φροντίδα της ψυχικής υγείας δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται περιστασιακά. Είναι μια καθημερινή ανάγκη, ακριβώς όπως η άσκηση και η σωστή διατροφή. Η αποδοχή ότι χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και αυτοφροντίδα είναι το πρώτο βήμα για να διατηρήσουμε την ψυχική μας ευημερία και να δημιουργήσουμε μία καθημερινότητα με ρουτίνες και συνήθειες που θα μας γεμίζουν χαρά και θα μας δίνουν την απαραίτητη ανάσα ώστε να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας.

2. Δεν υπάρχει “τέλειος” εαυτός

Η τελειότητα είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος που συχνά οδηγεί σε απογοήτευση και αυτοκριτική. Η προσπάθεια για τελειότητα συχνά οδηγεί σε παράλυση. Το να έχεις σαν στόχο κάτι αδύνατο, και να έχεις για τον εαυτό σου ένα άπιαστο πρότυπο σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα και ψυχικές ανισορροπίες. Αν και το να στοχεύεις ψηλά φαίνεται σαν μια θετική στρατηγική, η τελειομανία εμποδίζει την επιτυχία. Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε τέλειοι. Όλοι κάνουμε λάθη, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Η αποδοχή του εαυτού μας, όπως είμαστε, είναι το κλειδί για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας μας.

3. Τα συναισθήματα δεν είναι εχθρός

Οι δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Τα συναισθήματα, είτε θετικά είτε αρνητικά, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εχθροί. Συχνά η σκέψη ότι θα εκφράσουμε τα συναισθήματά μας σε άλλους προκαλεί ανησυχία και φόβο. Έτσι καταλήγουμε να καταπιέζουμε κάθετι που νιώθουμε με αρνητικές συνέπειες για τον ψυχισμό και τη ζωή μας.

Αντιθέτως, πρέπει να τα αναγνωρίζουμε και να τα επεξεργαζόμαστε. Ο ψυχολόγος Carl Rogers ανέδειξε τη σημασία της αποδοχής των συναισθημάτων ως μέρος της διαδικασίας της προσωπικής ανάπτυξης. Ο αποκλεισμός των συναισθημάτων ή ο έλεγχος τους, μπορεί να τα συσσωρεύσει μέσα σας, προκαλώντας σας να τα αισθανθείτε απροσδόκητα, σε ακατάλληλες στιγμές. Όσο περισσότερο συσσωρεύονται τα συναισθήματά μας, χωρίς να τα αφήνουμε να εκφραστούν, τόσο πιο συντριπτικά επιστρέφουν και ξεσπάμε.

4. Η βοήθεια είναι σημάδι δύναμης

Αναγνωρίζοντας ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, είτε από φίλους, οικογένεια ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας, είναι ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Η ψυχοθεραπεία και η ψυχολογική στήριξη μπορούν να βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας καλύτερα και να βρούμε υγιείς τρόπους διαχείρισης των προκλήσεων.

5. Η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια

Συχνά βλέπουμε την αυτοφροντίδα ως κάτι που μπορούμε να κάνουμε μόνο όταν έχουμε χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας ευεξία. Η φροντίδα του εαυτού μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, είναι ένας τρόπος να προλάβουμε την εξουθένωση και τη συναισθηματική εξάντληση.

6. Η αποτυχία είναι μέρος της ζωής

Η αποτυχία δεν σημαίνει το τέλος. Είναι μια ευκαιρία να μάθουμε και να βελτιωθούμε. Ο ψυχολόγος Albert Ellis, μέσω της θεωρίας του Rational Emotive Behavior Therapy (REBT), υποστηρίζει ότι η αποδοχή της αποτυχίας ως φυσιολογικό μέρος της ζωής είναι κρίσιμη για την ψυχική μας ευεξία . Η αποτυχία δεν είναι ένα βήμα πίσω. Είναι ένα εξαιρετικό σκαλοπάτι για την επιτυχία.

Ποτέ δεν μαθαίνουμε να βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσής μας αν δεν ξεπεράσουμε τον φόβο της αποτυχίας. Οι πιο προοδευτικές εταιρείες αναζητούν σκόπιμα υπαλλήλους με ιστορικό που αντικατοπτρίζει τόσο την αποτυχία όσο και την επιτυχία. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιος που προσπερνάει την αποτυχία έχει αποκτήσει αναντικατάστατη γνώση και την ασταμάτητη επιμονή που γεννιέται από την υπέρβαση των δυσκολιών.

7. Οι κοινωνικές επαφές είναι σημαντικές

Η ανθρώπινη επαφή και οι σχέσεις είναι θεμελιώδεις για την ψυχική μας υγεία. Ακόμα και αν θεωρούμε τους εαυτούς μας ανεξάρτητους, χρειαζόμαστε την υποστήριξη και τη σύνδεση με τους άλλους για να νιώσουμε πληρότητα και νόημα. Κάθε φορά που συνδεόμαστε αληθινά με ένα άλλο άτομο, απελευθερώνουμε την ορμόνη ωκυτοκίνη που προκαλεί ευχαρίστηση στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη συγκέντρωση και την εστίαση.

Μελέτες δείχνουν ότι οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες μακροζωίας, καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα, λιγότερες φλεγμονές και ταχύτερες ανάρρωση από ασθένειες.  Με άλλα λόγια, οι ουσιαστικές σχέσεις δημιουργούν μια θετική κοινωνική, συναισθηματική και σωματική ευημερία.

8. Η ενσυνειδητότητα ενισχύει τη συναισθηματική ρύθμιση

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι η ικανότητα να παραμένουμε παρόντες στη στιγμή και να αποδεχόμαστε ό,τι συμβαίνει χωρίς κριτική. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρακτική της ενσυνειδητότητας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική υγεία, μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη. Βελτιώνει τις σχέσεις, μπορεί να ενισχύσει την απόδοση και μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο αφοσιωμένοι στη δουλειά. Με το να δίνετε χώρο στη στιγμή μπορεί να μειώσει και τα πιθανά λάθη που γίνονται στην καθημερινότητα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβάλει ένα multitasking που τελικά όμως αποδεικνύεται στρεσογόνο και επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των εργασιών, αφού δεν δίνουμε την έμφαση που απαιτείται στην κάθε μία από αυτές.

9. Η ψυχική υγεία είναι δυναμική

Η ψυχική υγεία δεν είναι στατική κατάσταση. Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μας όπου αισθανόμαστε καλύτερα και άλλες όπου χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη. Η κατανόηση ότι η ψυχική μας κατάσταση μπορεί να μεταβάλλεται μας επιτρέπει να είμαστε πιο ανεκτικοί με τον εαυτό μας.

10. Η ευγνωμοσύνη βελτιώνει την ψυχική ευεξία

Η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης για τα μικρά και μεγάλα πράγματα στη ζωή μας μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρακτική της ευγνωμοσύνης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα στρες και να ενισχύσει τη συναισθηματική ευημερία . Η πρακτική της ευγνωμοσύνης και η διατήρηση θετικών σκέψεων μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης. Το να αφιερώνετε χρόνο καθημερινά για να σκέφτεστε τα καλά πράγματα στη ζωή σας μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις στη διάθεσή σας.

 

☞︎ Διαβάστε επίσης: Δεν υπάρχει αποτυχία. Είναι απλά ένα σκαλοπάτι προς την επιτυχία