Πριν λίγο καιρό, η 88χρονη Δήμητρα Ζαπονίδου, η πρώτη αρχηγός της Εθνικής ομάδας Γυναικών στην Ελλάδα, είχε πει σε μία συγκινητική συνέντευξη της πως όταν έπιασε πρώτη φορά μπάλα, έτρεμαν τα χέρια της από τον ενθουσιασμό. «Δεν είχα λεφτά να πάρω κάλτσες και δεν μπορούσα να ζητήσω από τους γονείς μου λεφτά. Ήταν τότε ένα εργοστάσιο που λεγόταν Ελβιέλα που έβγαζε παπούτσια για τενίστες και είχα αγοράσει τέτοια. Το πρωτάθλημα το κερδίσαμε φορώντας αυτά τα παπούτσια και δεν μ’ ενδιέφερε που δεν ήταν τα σωστά για το μπάσκετ. Αυτό που μ’ ένοιαζε ήταν να παίξω καλά και να κερδίσει η ομάδα μου».

Από τότε που εκείνη σάρωνε τα παρκέ, έχουν περάσει πολλά χρόνια και οι γυναίκες αθλήτριες έχουν πετύχει σημαντικές νίκες εκτός αγώνων σχετικά με την ισότητα και την αποδοχή από τους άνδρες και οι εταιρείες τις σέβονται περισσότερο. Η 24χρονη παίκτρια των Dallas Wings, Satou Sabally είναι μία από αυτές που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν από πολύ μικρή ηλικία για την τεχνική της και σαν προσωπικότητα συνολικά και τώρα, συμμετέχει σε μία πολύ ωραία πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Jordan Brand της Nike.

courtesy of Nike

Εγκατέστησαν ένα γήπεδο μπάσκετ για κορίτσια στο Tempelhofer Feld του Βερολίνου, σ’ ένα πάρκο που ήταν παλιά ένα αεροδρόμιο και όλα τα σχέδια τα ανέλαβε η πολύ δραστήρια καλλιτέχνις Bahar Bambi. Ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα ασφαλές μέρος για να παίζουν και να βλέπουν αγώνες χωρίς να χρειάζεται να φοβούνται ή να εξηγούν τα αυτονόητα σε όσους αρνούνται να δεχτούν πως είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος. Επιπλέον, συμμάχησαν με τις οργανώσεις τα προπονητικά κέντρα  Sp0rt365 – TiB eV, Türkiyemspor, Berlin Braves, Seitenwechsel, Gangway, Ballsie και Coach Ireti που θα προσφέρουν δωρεάν μαθήματα μπάσκετ  κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού για όσα κορίτσια θέλουν και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα καλύψουν.

«Μ’ ενδιαφέρει πολύ το κόνσεπτ της διαθεματικότητας. Ως γυναίκα, πρέπει να δίνεις συνεχώς μάχες που άλλοι άνθρωποι δεν χρειάζεται να σκεφτούν ποτέ. Η ανακαίνιση του γηπέδου είναι ένα μικρό βήμα για να δώσουμε σε περιθωριοποιημένες ομάδες, όπως τα νεαρά κορίτσια, την ίδια ευκαιρία να παίξουν μπάσκετ, να διασκεδάσουν και να παραμείνουν ασφαλή», ανέφερε η Sabbaly. Σχετικά με την αισθητική των μοτίβων, η Bambi, η οποία από μικρή παρακολουθεί αγώνες από κοντά αλλά και όταν ζωγραφίζει, προσπάθησε να προσεγγίσει τον συνδυασμό του μπάσκετ με την τέχνη ως διεθνείς γλώσσες και εμπνεύστηκε από την multi culti πραγματικότητα του Βερολίνου και την κουλτούρα της Γκάμπια, γενέτειρα της Satou.

Για την ιστορία, η ομάδα της Nike αξίζει τα ΟΛΕ μας γιατί έχει φτιάξει ανάλογα γήπεδα στη Σερβία και το Χονγκ Κονγκ, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των γυναικών σε περιθωριοποιημένες περιοχές και της εξέλιξης του αθλήματος χωρίς περιορισμούς και ταξικούς διαχωρισμούς.

Courtesy of Nike.