Με το Final 4 της φετινής Euroleague να είναι προ των πυλών και δύο ελληνικές ομάδες να προετοιμάζονται ψυχολογικά -και όχι μόνο- για τη συμμετοχή τους σε αυτον, η καταγραφή ενός μίνι οδηγού με (εμπειρικές) συμβουλές είναι απαραίτητη για κάθε φιλόδοξο φίλαθλο και οπαδό του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού. Η αλήθεια είναι πως ο καθένας βιώνει αυτές τις στιγμές με τον δίκο του τρόπο, βάσει όσων έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη του από άλλες φορές που η ομάδα του συμμετείχε στην τελική φασή της ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ωστόσο κάποια πράγματα καλό είναι υπενθυμίζονται, ενδεχομένως να υπάρχουν και μερικά που δεν τα είχες σκεφτεί στο παρελθόν.

Βλέπεις, οι οπαδοί, οι φίλαθλοι, πες τους όπως θες, μοιράζονται κάποια κοινά συμπεριφορικά μοτίβα ανεξάρτητα από τις τεράστιες διαφορές που τα χρώματα της ομάδας τους τονίζουν. Οι περισσότεροι, και όχι μόνο στην Ελλάδα, έχουν τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες προκαταλήψεις, και ενώ φαινομενικά η δύσκολη περίοδος θα έπρεπε να είναι η εκείνη των σερί αγωνιστικών και των (ανα)κατατάξεων σε ομίλους και λίγκες, όλα αλλάζουν όταν η ομάδα φτάνει μια ανάσα από έναν τίτλο. Όπως είχα γράψει και σε ένα παλαιότερο κείμενο, τώρα που πλησιάζει το Final 4 αρχίζουν τα δύσκολα, και κάποια ερωτήματα, κάποιοι προβληματισμοί, ενισχύονται. Ποια θέση στον καναπέ είναι αυτή που θα μας δώσει τη νίκη; Σε ποιο σημείο του τραπεζιού θα ακουμπήσουμε το ποτήρι έτσι ώστε να είμαστε εύστοχοι; Όχι, παιδιά, δεν είναι αστείο.

Έτσι, λοιπόν, στα παρακάτω 5+1 «πρέπει» και «μη», θα διαβάσετε για όσα έχω εμπειρικά συγκρατήσει όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθώ την ομάδα μου, κυρίως στο μπάσκετ, αφού στο ποδόσφαιρο έκανα μια αποχή 9 χρόνων που έσπασε φέτος. Ας είναι το φετινό Final 4 ένα ΠΣΚ που δε θα ξεχάσουμε ποτέ. Να ευχηθώ επίσης να συναντηθούν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στον τελικό; Αν έπιαναν οι ευχές μου, ο Πάσπαλιε δε θα είχε χάσει ποτέ εκείνες τις βολές.

Πώς προετοιμαζόμαστε

Dos

Ίσως το πιο βασικό απ’ όλα. Βγάζεις στην επιφάνεια πιθανά γούρια που έχεις, ανεξάρτητα αν αυτά κατάφεραν να σε στηρίξουν σε όλες τις δύσκολες στιγμές, φοράς το ίδιο σετ ρούχων με την τελευταία φορά που η ομάδα σου νίκησε -ευτυχώς το outfit των ημερών της πρόκρισης της ομάδας σου δε θα σου δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα τώρα- ή ό,τι σε κάνει να νιώθεις άνετα και όχι εγκλωβισμένο. Επίσης, βαθιές ανάσες, μπες σε ένα αποστασιοποιημένο mindset, τύπου «OK, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν χάσουμε με 30 πόντους ή με buzzer beater», βγες για ένα σύντομο περπάτημα πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Last, but not least, δες στο YouTube τα στιγμιότυπα από τους αγώνες που έχει δώσει η ομάδα σε στο Final 4 για να μπεις στο κατάλληλο mood – αν δηλαδή δεν το έχεις κάνει ήδη.

Don’ts

Μην τρέχεις τελευταία στιγμή για ό,τι χρειαστείς εκείνες τις ημέρες. Κάνε έναν προγραμματισμό, κανόνισε με τη δουλειά σου να φύγεις λίγο νωρίτερα αν δεν προλαβαίνεις να δεις την είσοδο των ομάδων στο παρκέ, φρόντισε να έχεις ψωνίσει τα απαραίτητα, όπως μπύρες, αναψυκτικά, σνακ ή οτιδήποτε άλλο απαιτεί μαγείρεμα.

Με ποιους βλέπουμε τους αγώνες

Dos

Η παρακολούθηση αγώνων μπάσκετ χρειάζονται παρέα, οπότε φρόντισε να μαζευτείς με τους/τις φίλους/φίλες που ξέρεις ότι θα περάσεις καλά μαζί τους. Αυτές οι ώρες αγωνίας δε σηκώνουν πειραματισμούς – άλλωστε, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.

Don’t’

Με την αδρεναλίνη και το άγχος των τελευταίων λεπτών στα ύψη, το μόνο που δε χρείαζεσαι δίπλα σου ή στον χώρο γενικότερα είναι κάποιον/α που χαζεύει reels από ινφλουένσερς στο Instagram και βίντεο με lip sync στο TikTok. Ο σωστός συνοδοιπόρος σου σε αυτό το τηλεοπτικό, μπασκετικό ταξίδι είναι εκείνος που συναισθάνεται αυτό που νιώθεις και σε κατανοεί αν έχεις γίνει κόκκινος από τα νεύρα ή άσπρος από το στρες. Συγγνώμη, αλλά “τουρίστες”, εκείνοι δηλαδή που είναι δίπλα σου απλώς για τη φάση, αυτές τις ώρες δεν είναι αποδεκτοί.

Πού βλέπουμε τους αγώνες

Dos

Δεν υπάρχει πιο κατάλληλος χώρος από ένα οικείο περιβάλλον, όπως δηλαδή είναι το σπίτι σου ή του/της φίλου/φίλης σου. Επίσης, ιδανικά, ο καναπές που θα κάτσεις -εφόσον δεν είναι ο δικός σου- θα πρέπει να έχει δοκιμαστεί σε άνάλογες περιστάσεις και να έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να απορροφήσει χωρίς προβλήματα τους κραδασμούς από τα απότομα ανασηκώματα στις φάσεις που καίνε.

Don’ts

Παιδιά, δε βλέπουμε αγώνες σε πρακτορεία ΟΠΑΠ, καφετέριες και καφενεία. Είναι προτιμότερο να συντονιστείς σε κάποιο αθλητικό ραδιόφωνο που θα κάνει ζωντανή αναμετάδοση παρά να παρακολουθήσεις τους αγώνες μαζί με άγνωστους τύπους, που αρκετοί απ’ αυτούς θα καταφέρουν να γίνουν ενοχλητικοί με τους πιο δημιουργικούς τρόπους. Εκτός, φυσικά, και αν θέλεις να ακουμπήσεις την μπύρα ή τον καφέ σου σε ετοιμόροπα τραπεζάκια, να κάτσεις σε άβολες καρέκλες ή βρώμικους καναπέδες, να ακούς την άποψη του καθενός για το σφύριγμα που δε δόθηκε και ατάκες που υποδηλώνουν ότι η οποιαδήποτε επαφή με το άθλημα προκύπτει λόγω οπαδικής καψούρας.

Τι τρώμε στο Final 4

Dos

Και εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι αγώνες μπάσκετ δεν είναι όπως του ποδοσφαίρου, που κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ και στο ενδιάμεσο αν χρειαστεί πετάγεσαι και μέχρι το περίπτερο -το πολύ πολύ να χάσεις κάποιο γκολ, κρίμα, αλλά it’s OK-, οπότε επιλέγουμε μικρά σνακ που καταναλώνονται σε μια δυο μπουκιές και φαγητά χωρίς πολλές σάλτσες που θα σε δυσκολέψουν. Τα υλικά θα πρέπει να καλά τοποθετημένα, να αποπνέουν στιβαρότητα, και όχι να φεύγουν από τη θέση τους ανεξέλεγκτα όπως, για παράδειγμα, τα υλικά στο πιτόγυρο.

Don’ts

Βάσει των παραπάνω ξέρετε τι πρέπει να αποφύγετε: burger με τσένταρ και σως μπάρμπεκιου που θα σε κάνει χάλια και θα στάζει παντού, σουβλάκια με γύρο, πατάτες, τζατζίκι κ.τ.λ., κινέζικο με chopsticks, ριζότο και γενικώς διεθνείς κουζίνες. Σε γενικές γραμμές, οτιδήποτε απαιτεί κουτάλι, πιρούνι και μαχαίρι άφησέ το ως επιλογή για καμιά σειρά που θα δεις στο Netflix.

Πώς συμπεριφερόμαστε κατά τη διάρκεια των αγώνων

Dos

Κόσμια, προφανώς, με την έννοια πως δεν απευθυνόμαστε στους υπόλοιπους στον χώρο με άγαρμπο τρόπο και προσβλητικό τόνο – ο coach και οι παίχτες φταίνε που τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, όχι οι φίλοι, οι συγγενείς και ο/η σύντροφός σου. Ωστόσο, λίγη καζούρα σε αντιπάλους δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, οπότε απελευθερώσου από το αίσθημα εγκράτειας της κοσμιότητας και επινόησε τις καλύτερες ατάκες και φράσεις που μπορείς για να πειράξεις τον άλλον.

Don’ts

Δεν αλλάζεις θέση αν η εξέλιξη του αγώνα είναι αυτή που θες και ευνοεί την ομάδα σου, αλλά δεν αφήνεις και τους υπόλοιπους, όσο αυτό είναι εφικτό. Τουαλέτα στη διακοπή των δεκαλέπτων και ιδανικά στο ημίχρονο, ανάμεσα στις δύο περιόδους. Ξεχνάς επίσης το X (Twitter, ντε) γιατί όσο κάνεις scroll θα χάσεις φάσεις, ενδεχομένως σημαντικές.

Τι κάνουμε αν χάσει η ομάδα μας

Dos

Εδώ, δυστυχώς, δεν υπάρχει λάθος και σωστό, πρέπει και μη. Είναι μια τελείως προσωπική υπόθεση του καθενός, το πώς μπορεί να διαχειριστεί μια ήττα σε επίπεδο Final 4, και οποιαδήποτε συμβουλή από τρίτους είναι για τον κάδο ανακύκλωσης. Παρ’ όλα αυτά, απαιτείται αποσυμπίεση οπότε φρόντισε να αποτραβηχτείς για λίγο, κάνε ένα μοναχικό τσιγάρο στο μπαλκόνι -αν καπνίζεις-, κλείσε την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, άσε για λίγο στην άκρη το κινητό σου, ξάπλωσε και πάρε τον χρόνο σου.

Don’ts

Όπως είπαμε και παραπάνω, η διαχείριση αυτής της κατάστασης είναι προσωπική υπόθεση. Ωστόσο, αποδεδειγμένα αν κάτσεις για λίγο και το σκεφτείς, όσες φορές μπήκες στα social media μετά από ήττες ένιωσες χειρότερα, οπότε ξέρεις τι πρέπει να αποφύγεις.

Τι κάνουμε αν κερδίσουμε

Dos

Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να σκεφτείς αν είναι ώρα κοινής ησυχίας. Η ομάδα σου κέρδισε σε Final 4, άρα έχεις κάθε δικαίωμα -και ας μη σε καλύπτει ο νόμος- να φωνάξεις με ψυχή σου ένα σύνθημα, να βαρέσεις δυνατά παλαμάκια, να ανεβάσεις το volume της τηλεόρασης, να βγάλεις άναρθρες κραυγές, να βγουν μόνο φωνήεντα από το στόμα σου. Επιπλέον, κανένας δεν μπορεί να σε κατηγορήσει αν ξενυχτήσεις παρακολουθώντας τις εκπομπές που ακολουθούν του αγώνα και αν χαζεύεις με τις ώρες στο κινητό σου τι γράφεται στα social media. Αν έχεις πάει κάπου για να παρακολουθήσεις τον αγώνα και επιστρέφεις οδηγώντας αυτοκίνητο ή μηχανάκι, να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός γιατί η σεροτονίνη στον οργανισμό σου θα έχει πιάσει ταβάνι και στους δρόμους δεν επικρατεί χαρά αλλά παράνοια.

Dont’s

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: δε σπάμε αντικείμενα, όπως ποτήρια, πιάτα, βάζα κ.λπ. Επίσης δε βάζουμε στο τέρμα τον ύμνο της ομάδας μας γιατί, OK, οι περισσότεροι μπορεί να αποδεχθούν συγκαταβατικά την ανεξέλεγκτη χαρά σου, όμως δεν είναι υποχρεωμένοι να ακούνε σερί καραμούζες και εμβατήρια. Προφανώς αφήνεις όλα τα συμμαζέματα, αν είσαι στο σπίτι σου, για αργότερα -αν έχεις πάει σε σπίτι άλλου μην ξεχάσεις να προσφέρεις τη βοήθειά σου- και δεν σφυρίζεις τη λήξη της βραδιάς ή του απογεύματος κλείνοντας την τηλεόραση – εν ολίγοις, μην διώξεις άκομψα και γρήγορα τους καλεσμένους σου.

Το πρόγραμμα του Final 4:

Ημιτελικοί (24/5)
Παναθηναϊκός AKTOR – Φενέρμπαχτσε (19:00, Novasports Prime)
Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός (22:00, Novasports Prime)

Μικρός Τελικός (26/5)
Ηττημένος πρώτου ημιτελικού – Ηττημένος δεύτερου ημιτελικού (18:00, Novasports Prime)

Τελικός (26/5)
Νικητής πρώτου ημιτελικού – Νικητής δεύτερου ημιτελικού (21:00, Novasports Prime)