Δεκαεννέα ημέρες γεμάτες μπάσκετ. Δεκαεννέα ημέρες γεμάτες από καρφώματα, πάσεις, σκριν, λέι-απ και τρίποντα βγαλμένα από τις ονειρώξεις της «πορτοκαλί θεάς». Δεκαεννέα ημέρες που ίσως φέρουν την «επίσημη αγαπημένη» των Ελλήνων, την Εθνική ομάδα μπάσκετ, ξανά στο βάθρο, μετά από απουσία πολλών ετών από ένα μετάλλιο.

Και η αλήθεια είναι ότι, μιλώντας καθαρά για την Εθνική μας ομάδα, μοιάζει πιο έτοιμη από ποτέ (και, ευελπιστούμε, εξίσου θαρραλέα) προκειμένου να «δαγκώσει» ένα από τρία πολυπόθητα μετάλλια. Οι λόγοι είναι πολλοί και αρκούντως πειστικοί: διαθέτει στον πάγκο της τον Δημήτρη Ιτούδη, έναν εκ των κορυφαίων ελλήνων προπονητών. Τα τέσσερα αδέλφια Αντετοκούνμπο, με προεξάρχοντα τον Giannis, φόβητρο και μαζί τιμωρό κάθε αντίπαλης άμυνας. Δύο από τα καλύτερα guard στην Ευρώπη, Σλούκα και Καλάθη. Τον εκπληκτικό σουτέρ Τάιλερ Ντόρσεϊ των Ντάλας Μάβερικς συν μια πλειάδα νέων και υπερταλαντούχων παικτών σε δεύτερους ρόλους.

Οι 24 ομάδες της τελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ έχουν χωριστεί σε τέσσερις ομίλους των έξι ομάδων, με την φάση των ομίλων να ξεκινάει την πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη και τον τελικό να λαμβάνει χώρα στις 18 του μήνα. Το ξεχωριστό της φετινής διοργάνωσης είναι ότι ακολουθεί τα πρότυπα των πρόσφατων ποδοσφαιρικών Euro: δηλάδη, ο κάθε όμιλος θα διεξαχθεί σε διαφορετική χώρα, με τις τέσσερις συνδιοργανώτριες χώρες να είναι η Ιταλία (εκεί που θα αγωνιστεί και η Εθνική μας ομάδα), η Γερμανία (για τον δεύτερο όμιλο), η Γεωργία (για τον πρώτο) και η Τσεχία (για τον τέταρτο).

Ας δούμε όμως και τους τέσσερις ομίλους πιο αναλυτικά:

Α’ Όμιλος: Γεωργία, Τουρκία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Βέλγιο, Βουλγαρία

Η Γεωργία προκρίθηκε στο Eurobasket σαν συν-διοργανώτρια. Ο σταρ της ομάδας είναι αναμφισβήτητα ο ΝΒΑ-er Σενγκέλια και ο πρώην καλαθοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και της Κύμης, ο Ταντέους Μακ Φάντεν, με τον έλληνα Ηλία Ζούρο να βρίσκεται στον πάγκο της, διδάσκοντας πάνω απ’ όλα τα μυστικά της καλής άμυνας. Η Τουρκία είναι ένα λογικό φαβορί για την πρωτιά, καθώς πλέον διαθέτει και τον (πολιτογραφημένο Τούρκο) Σειν Λάρκιν. Εννοείται όμως ότι όταν έχεις και τους, προερχόμενους από το ΝΒΑ, Σενγκούν, Οσμάν, Κορκμάζ και Γιουρτσεβέν, μπορείς κάλλιστα να επαίρεσαι ότι διαθέτεις υψηλές βλέψεις. Η Ισπανία με την σειρά της βρίσκεται σε μια αρκετά μέτρια κατάσταση, καθώς πρόκειται για μια γερασμένη ομάδα, η οποία μάλιστα θα στερηθεί των υπηρεσιών τόσο των αδελφών Γκασολ, όσο και του Σέρχιο Ροντρίγκεζ, ο οποίος αποσύρθηκε, αλλά και του πολυεργαλείου Ρίκυ Ρούμπιο, ο οποίος είναι τραυματίας. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο θα πρέπει να βγάλει αρκετά κουνέλια από το καπέλο του, προκειμένου αυτή η Ισπανία να έχει τύχη. Το Μαυροβούνιο είναι η ομάδα που αντικατέστησε τη (αποκλεισμένη λόγω πολέμου) Ρωσία στο Eurobasket. Η Εθνική της έχει τέσσερις συμμετοχές σε Eurobasket και καμία διάκριση, με τον ΝΒΑ-er Βούκσεβιτς και τον Αμερικανό Τζάστιν Κομπς να ξεχωρίζουν στο ρόστερ της. Το Βέλγιο αποτελεί ένα ξεκάθαρο αουτσάιντερ, καθώς διαθέτει ουκ ολίγους έμπειρους και «ψημένους» παίκτες, όπως τον Βαν Ρόσομ της Βαλένθια, τον Ομπασοχάν της Χαποέλ Ιερουσαλήμ, αλλά και τους Ταμπού και Ζιλέ. Τέλος, η Βουλγαρία έκανε την υπέρβαση, κερδίζοντας την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών τη Λετονία, και καταφέρνοντας να προκριθεί στην τελική φάση. Θα στηριχτεί στις έμπειρες πλάτες του «δικού» μας Αλέξανδρου Βεζένκοφ και είναι άγνωστο μέχρι πού μπορεί να φτάσει αν φτάσει κάπου.

Σειν Λάρκιν / Φωτ.: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Β’ Όμιλος: Γερμανία, Λιθουανία, Γαλλία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Η Γερμανία προκρίθηκε στα τελικά του Eurobasket ως συνδιοργανώτρια. Θα στηριχτεί πάνω στον αστέρα των Χιούστον Ρόκετς, Ντένις Σρέντερ, ο οποίος θα βοηθηθεί από τους Βόιγκντμαν και Μπογκά, με το μέλλον της να είναι άγνωστο και το ρόστερ της να αποτελεί μυστήριο ως προς τους στόχους του. Η Λιθουανία, από την άλλη πλευρά, δείχνει ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να φτάσει ψηλά στηριζόμενη στους δύο ψηλούς NBA-ers, τον Ντομάντας Σαμπόνις και τον Γιόνας Βαλαντσιούνας. Αν δίπλα σε αυτά προσθέσουμε την παραδοσιακή λιθουανική μπασκετική σχολή που είναι γεμάτη με ταλαντούχους νέους παίκτες, τα προγνωστικά είναι εξαρχής θετικά για τους Λιθουανούς. Όσο φυσικά υπάρχει στον όμιλο αυτό η Γαλλία, είναι κάτι σαν το «αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω». Η αρμάδα του Βενσάν Κολέ πάει φουλ για το χρυσό μετάλλιο φέτος – και πως να μην είναι αυτό πιθανό όταν η ομάδα της ξεχειλίζει από ταλέντο και παικταράδες όπως οι Ρουντί Γκομπέρ, Εβάν Φουρνιέ, Νικολά Μπατούμ, Βενσάν Πουαριέ, Μουστάφα Φαλ και Ελί Οκόμπο. Από την πλευρά της, η Εθνική Σλοβενίας επιστρέφει στο Eurobasket με στόχο άλλον έναν θρίαμβο, ακριβώς πέντε χρόνια μετά το χρυσό μετάλλιο του 2017. Με  Λούκα Ντόντσιτς δεν είναι πλέον πιτσιρικάς και άπειρος, αλλά ένας μεγάλος σούπερσταρ του NBA και μαζί με τον βετεράνο Γκόραν Ντράγκιτς έχουν σίγουρα υψηλές βλέψεις  -γιατί όχι και ένα πλασάρισμα στην τριάδα. Η εθνική της Ουγγαρίας αναμένεται να παίξει τον «φτωχό συγγενή» στον όμιλο, καθώς η τύχη της αρχίζει και ξεκινάει από τις ορέξεις του παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης, Άνταμ Χάνγκα. Ο νατουραλιζέ Αμερικανός Μίκαελ Χόπκινς θα προσπαθήσει, με την σειρά του να συνεισφέρει, αλλά σίγουρα δεν θα αποτελέσει το βαρόμετρο. Τέλος, οι Βόσνιοι έρχονται στο Ευρωμπάσκετ ως δυνατό αουτσάιντερ, καθώς τα πήγαν εκπληκτικά στοα προκριματικά, αφού προκρίθηκαν ως πρώτοι από όμιλο με ομάδες όπως η Ελλάδα, Βουλγαρία και Λετονία. Αστέρι της ομάδας είναι ο (πιθανώς μελλοντικός παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης) Τζάναν Μούσα και δεν αποκλείεται να καταφέρει να κάνει τν έκπληξη από εκεί που δεν το περιμένει κανείς.

Λούκα Ντόντσιτς / Φωτ.: Aris Messinis

Γ’ Όμιλος: Ιταλία, Εσθονία, Ελλάδα, Κροατία, Ουκρανία, Μ. Βρετανία

Πλην της Ελλάδας που την αναλύσαμε παραπάνω, η οικοδέσποινα Ιταλία είναι μια σκληροτράχηλη ομάδα που διαθέτει μια πλειάδα αξιόλογων παικτών όπως ο Μέλι, ο Ντατόμε, ο Χάκετ και ο Γκαλινάρι από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Το αρνητικό με την ιταλική ομάδα είναι πως όλη της η δύναμη έγκειται στα φόργουορντ, χωρίς να διαθέτει ικανούς γκαρντ ή ψηλούς και αυτό ενδεχομένως να μην την πάει μακριά. Ωστόσο, παίζει στην έδρα της και αυτό παίζει πάντα τον δικό του, ξεχωριστό ρόλο. Η Εσθονία, όπως όλα δείχνουν, θα τερματίσει τελευταία, καθως διαθέτει το πιο αδύναμο ρόστερ με γνωστότερο όλων τον Ραϊέστε της Μπασκόνια. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι και μόνο η συμμετοχή της στο Eurobasket αποτελεί μια εξαιρετικά τιμητική επιτυχία για την ίδια. Η Κροατία είναι η γνωστή ομάδα «ή του ύψους ή του βάθους», δηλαδή εκεί που θα σου κάνει μια τεράστια νίκη απέναντι σε έναν καταφανώς ισχυρότερο αντίπλαο, την επόμενη ημέρα μπορεί να κάτσει και να χάσει από τον αδύναμο κρίκο του ομίλου. Το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς με πολυετή καριέρα στο ΝΒΑ, ο Ζίζιτς και ο Χεζόνια. Από την πλευρά της, η Ουκρανία θα στηριχτεί πολύ στους νατουραλιζέ παίκτες της, δηλαδή τον 35χρονο Αμερικανό Τζερόμ Ράντλ, τον Άλεξ Λεν των Σακραμέντο Κίνγκς και τον αμερικανοθρεμμένο Σβι Μίχαλιουκ των Τορόντο Ράπτορς. Στόχος των Ουκρανών είναι να περάσουν στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης, που από μόνο του θα αποτελέσει μια τεράστια επιτυχία. Τέλος, η Μεγάλη Βρετανία ποτέ της δεν φημιζόταν για το σπουδαίο μπάσκετ που έπαιζε και αυτό θα συμβεί και φέτος, που αναμένεται να αποτελέσει τον «σάκο του μποξ» για τις υπόλοιπες ομάδες, ακόμη και για την εξαιρετικά αδύναμη Εσθονία. Το πιο γνωστό όνομα της ομάδας είναι ο Ολασένι, ο οποίος αγωνίζεται στην Νταρουσάφακα.

O Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς

Δ’ Όμιλος: Τσεχία, Πολωνία, Σερβία, Φινλανδία, Ισραήλ, Ολλανδία

Η οικοδέσποινα του τέταρτου ομίλου, Τσεχία, δεν αποτελεί παραδοσιακή δύναμη, διαθέτει ωστόσο την δύναμη της έδρας, καθώς και τα δύο καινούργια μεταγραφικά αποκτήματα της Μπαρτσελόνα, ο ΝΒΑ-er Τόμας Σατοράνσκι και ο Γιαν Βέσελι. Λογικά, θα περάσει στον επόμενο γύρο σχετικά άνετα, αν και το μέλλον της μετά από εκεί διαγράφεται αβέβαιο. Η Πολωνία ανήκει στις μικρομεσαίες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ και είναι στο μεταίχμιο να προκριθεί ή όχι στην επόμενη φάση καθώς όλα θα κριθούν από τις διαθέσεις και την απόδοση των Πονίτκα και του νατουραλιζέ Σλότερ. Η Σερβία, μαζί με την Γαλλία (και ίσως και την Ελλάδα) αποτελούν πολύ δυνατά φαβορία για το χρυσό μετάλλιο. Το ρόστερ της διαθέτει πλειάδα σπουδαίων παικτών, όπως ο Γιόκιτς, ο Μπιέλιτσα, ο Μίσιτς, ο Γκούντουριτς, ο Μιλουτίνοφ, ο Νέντοβιτς και ο Κάλινιτς. Αν προσθέσουμε δίπλα σε αυτά την παρουσία του προπονητή Πέσιτς καθώς και την παραδοσιακή της ισχύ ως μία από τις μεγαλύτερες μπασκετικές σχολές της Ευρώπης, έχουμε όλα τα εχέγγυα για ένα πλασάρισμά τους (τουλάχιστον) στο βάθρο των μεταλλίων. Ο NBA-er Μάρκανεν θα τραβήξει το «κουπί» για την άκρως φιλόδοξη ομάδα της Φινλανδίας, που μόνο ως αουτσάιντερ δεν πρέπει να εκληφθεί. Όπως φάνηκε και από το πρόσφατο παρελθόν (που νίκησαν και την εθνική μας ομάδα), οι Φινλανδοί διαθέτουν τρανταχτή ομοιογένεια με τα γρανάζια να δουλεύουν πάντα για το σύνολο και ποτέ για το ατομικό συμφέρον. Το Ισραήλ αποτελεί έναν «άγνωστο Χ» καθώς μπορεί μεν να μην διαθέτει ένα ρόστερ μεγάλων αστεριών, αλλά στην καλή τους βραδιά ο Ντένι Αβντιγιά των Γουίζαρντς, αλλά και οι Μπλατ, Ζούσμαν και Κοέν, είναι ικανοί να διαλύσουν ακόμη και την πιο σκληρή άμυνα. Τέλος, η Ολλανδία είναι, μαζί με την Μεγάλη Βρετανία και την Εσθονία, οι πιο αδύναμες ομάδες στην διοργάνωση. Το ρόστερ της ομάδας δεν διαθέτει κανέναν πραγματικά σημαντικό παίκτη και φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγει την τελευταία θέση.

Ο Λάουρι Μαρκάνεν της Φινλανδίας

Από κάθε όμιλο θα προκριθούν οι τέσσερις πρώτες ομάδες και θα διασταυρωθούν μεταξύ τους στη φάση των «16».

Οι διασταυρώσεις των ομίλων Α, Β, Γ και Δ έχουν ως εξής: Β2-Α3, Α1-Β4, Β1-Α4, Α2-Β3, Γ1-Δ4, Δ2-Γ3, Γ2-Δ3, Δ1-Γ4.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Εθνικής μας:

2/9: 18:00 Κροατία-Ελλάδα

3/9: 22:00 Ελλάδα-Ιταλία

5/9: 18:00 Μ. Βρετανία-Ελλάδα

6/9: 18:00 Ελλάδα-Ουκρανία

8/9: 18:00 Εσθονία-Ελλάδα