Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν γεννήθηκε το 1918 στην Ουψάλα της Σουηδίας.  Δημιούργησε 62 ταινίες και σκηνοθέτησε γύρω στις 170 θεατρικές παραστάσεις. Κέρδισε 7 βραβεία στο Φεστιβάλ Καννών. Τιμήθηκε με τρία Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Διαβόητος, φυσικά, και για την έντονη σεξουαλικότητα του – παντρεύτηκε πέντε φορές και έγινε πατέρας εννιά φορές.
Τελικά πέθανε στο αγαπημένο του σουηδικό νησί Φάρο την 30ή Ιουλίου του 2007. Ο Θανάσης Λάλας τον συνάντησε το 1994 για μια συνέντευξη γεμάτη αποστάγματα, όχι κατ’ ανάγκην σοφίας, όσο «βιωμένης ζωής». Ο Μπέργκμαν σε μια ώριμη, κατασταλαγμένη φάση τότε, μίλησε για τον εαυτό του, σα να μιλά για έναν τρίτο, σαν… αυτοκινηματογραφούμενος.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε στον Θανάση Λάλα: «Όνειρα υπάρχουν για να κινητοποιούν την ακινησία της πραγματικότητας. Η πραγματικότητα είναι εκπληκτική. Αν δεν υπήρχαν τα όνειρα, θα ήταν ανυπόφορη».
Όπως, επίσης: «Στα παραμύθια, όπως και στην παιδική ηλικία, δύσκολα διακρίνει κανείς τη φαντασία από την πραγματικότητα»
Ακούστε περισσότερα σε αυτό το podcast που αποπειράται να σας συστήσει με μια πιο υποφωτισμένη πλευρά του αξεπέραστου κινηματογραφιστή ο οποίος ανήκει, πια, στην σφαίρα του θρύλου.