Ο Sir Tim Berners-Lee , o εφευρέτης του World Wide Web (WWW) – Παγκόσμιου Ιστού είναι ένας επιστήμονας και ακαδημαϊκός του οποίου το όραμα και η καινοτόμα δουλειά μεταμόρφωσε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας. Σύμφωνα με το περιοδικο Time, πρόκειται για έναν από τους «100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα».

Ενώ εργαζόταν στο CERN, ο Berners-Lee ανέπτυξε ένα πρόγραμμα για τον εαυτό του, το Enquire, το οποίο μπορούσε να αποθηκεύσει πληροφορίες σε αρχεία που περιείχαν συνδέσεις («συνδέσμους») τόσο εντός όσο και μεταξύ ξεχωριστών αρχείων—μια τεχνική που έγινε γνωστή ως υπερκείμενο (hypertext). Μετά την αποχώρησή του από το CERN, ο Berners-Lee εργάστηκε για την Image Computer Systems Ltd., όπου σχεδίασε διάφορα πληροφοριακά συστήματα.

Sir Tim Berners-Lee
Πηγή: CERN

Το 1984 επέστρεψε στο CERN για να εργαστεί στο σχεδιασμό του δικτύου υπολογιστών του εργαστηρίου, αναπτύσσοντας διαδικασίες που επέτρεπαν σε διάφορους υπολογιστές να επικοινωνούν μεταξύ τους και σε ερευνητές να ελέγχουν απομακρυσμένα μηχανήματα. Το 1989 ο Berners-Lee συνέταξε μια πρόταση για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος εγγράφων υπερκειμένου που θα έκανε χρήση του Διαδικτύου που το ονόμασε αρχικά Mesh. Στόχος του ήταν να παρέχει στους ερευνητές τη δυνατότητα να μοιράζονται τα αποτελέσματα, τις τεχνικές και τις πρακτικές τους χωρίς να χρειάζεται να ανταλλάσσουν συνεχώς μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι ερευνητές θα τοποθετούσαν τέτοιες πληροφορίες «διαδικτυακά», όπου οι συνεργάτες τους θα μπορούσαν να τις ανακτήσουν αμέσως οποιαδήποτε στιγμή, μέρα ή νύχτα. Μαζί με το συνάδελφό του Robert Cayo διατύπωσε την τελική του πρόταση στις 12 Νοεμβρίου 1990 με τίτλο «Διαχείριση Πληροφοριών: Μία Πρόταση» που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.  Η πρώτη εφαρμογή του Ιστού στο CERN ήταν ο τηλεφωνικός κατάλογος του εργαστηρίου—μια κοινότυπη αρχή για ένα από τα τεχνολογικά θαύματα της εποχής των υπολογιστών.

Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή βασισμένη σε καινοτομίες όπως η γλώσσα HTML, οι διευθύνσεις URL και το πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου ή HTTP. Ονομάστηκε Παγκόσμιος Ιστός, γιατί αποτελείται από μυριάδες διασυνδεδεμένους δικτυακούς τόπους (web site), που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα στον χρήστη να μετακινείται εύκολα από τον ένα τόπο στον άλλο και από τη μία ιστοσελίδα ενός τόπου να έχει πρόσβαση σε ιστοσελίδα άλλου, με τη συνδρομή συνδέσμων υπερκειμένου (hypertext).

WWW mosaic
This mosaic was commissioned by the Mortlake with East Sheen Society to honour the work of Sir Tim Berners-Lee. Πηγή: Wikimedia Commons

Με πληροφορίες από: Britannica, webfoundation.org, Σαν σήμερα