Ο Ρικ Ράιτ των Pink Floyd είχε ανέκαθεν μια ξεχωριστή σχέση με την Ελλάδα, καθώς είχε το δικό του σπίτι-εξοχικό στη Ρόδο και έκανε πολλά ταξίδια με το σκάφος του στο Αιγαίο στη δεκαετία ΄80. Ο δεύτερος γάμος του, που διήρκεσε περίπου μια δεκαετία (1982-1992), ήταν με την Ελληνίδα Φράνκα Ράιτ.

Αντίστοιχο σπίτι στη Ρόδο διατηρούσε επί χρόνια και ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ των Pink Floyd.

Εμείς εδώ θα θυμηθούμε έναν επικό καυγά του πιανίστα των Pink Floyd με τον Γιάννη Δημητριάδη, τον τότε αστυνομικό διοικητή της Λίνδου, μετά από ένα ολονύχτιο πάρτι στο εξοχικό του Ράιτ, τον Αύγουστο του 1977 – ένας καυγάς που μάλιστα οδήγησε και στην σύνθεση ενός τραγουδιού.

Το ημερολόγιο δείχνει 28 Αυγούστου του 1977.

Στο σπίτι του Ρικ και της συζύγου του, Τζουλιέτ, στη Λίνδο έχουν μαζευτεί γύρω στα 50 άτομα για ένα πάρτι.

Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα, χτυπάει το κουδούνι της πόρτας της βίλας. Στην είσοδο είναι ο Γιάννης Δημητριάδης, ο αστυνομικός διοικητής της Λίνδου που βρέθηκε εκεί «μετά από απανωτά παράπονα από τους γείτονες».

Ένας από τους personal assistants, τους βοηθούς του Ράιτ, ο “Pink” Mike Smith, φανερά μεθυσμένος, βρίζει τον Δημητριάδη στα αγγλικά και βρίσκεται με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα της Λίνδου.

Από αριστερά: H Tζουλιέτ, ο Μάικ Σμιθ και ο Ρίκ Ράιτ

Μαζί του πάει και ο Ράιτ με την Τζουλιέτ, η οποία σε άπταιστα ελληνικά λέει στον Δημητριάδη «είσαι μεγάλος μαλάκας».

Ο Δημητριάδης αφηνίασε, έβγαλε το περίστροφό του, και απείλησε και τους τρεις ότι «θα τους σκότωνε, θα τους έθαβε και δεν θα το μάθαινε κανείς».

Ο Ράιτ στη συνέχεια έκανε μήνυση στον Δημητριάδη, με την αναφορά να γράφει: «Ο διοικητής μάς απείλησε με το περίστροφό του, με χτύπησε στο πρόσωπο και έσπρωξε με βία την Τζουλιέτ».

Το επόμενο πρωί, και με την επέμβαση της βρετανικής πρεσβείας, το θέμα είχε τελειώσει, αλλά ο Ράιτ έκανε δυο χρόνια να ξαναπατήσει στο εξοχικό του.

Μετά από μερικές ημέρες, ο Ράιτ έγραψε προς… “τιμήν” του Δημητριάδη το τραγούδι “Mad Yannis Dance”, που συμπεριλήφθηκε στο πρώτο σόλο άλμπουμ του, “Wet Dream”.

Ποιος ήταν ο Ρικ Ράιτ των Pink Floyd

Ο Ρίτσαρντ Ουίλλιαμ Ράιτ (αγγλικά: Richard William Wright‎, 28 Ιουλίου 1943 – 15 Σεπτεμβρίου 2008) ήταν Άγγλος μουσικός και συνθέτης, που έπαιξε πιάνο και πλήκτρα στο βρετανικό progressive συγκρότημα Pink Floyd.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος, στο οποίο συμμετείχε από το 1965 ώς το 1981 και ξανά από το 1987 ώς και το 1995. Ο Ράιτ σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο Regent Street όπου γνώρισε άλλα δύο ιδρυτικά μέλη των Pink Floyd, τους Ρότζερ Γουότερς και Νικ Μέισον. Ήρθε σε σύγκρουση με τον Γουότερς στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και αποχώρησε από το συγκρότημα κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του The Wall το 1979.

Παρέμεινε όμως στη σύνθεση ως επί πληρωμή session μουσικός για τις ανάγκες της ζωντανής εκτέλεσης του άλμπουμ μέχρι το 1981. Το άλμπουμ “The Final Cut” του 1983, ήταν το μόνο των Pink Floyd που κυκλοφόρησε χωρίς τον Ράιτ στη σύνθεση. Ο Ράιτ ξαναγύρισε στο συγκρότημα μετά την αποχώρηση του Γουότερς και παρέμεινε για τα επόμενα χρόνια, ενώ συμμετείχε και στην εμφάνιση του γκρουπ με την πλήρη του σύνθεση το 2005 στο live 8.

Η Τζουλιέτ με τα παιδιά τους σε σοκάκι της Λίνδου, το 1976-77

Ο Ράιτ συμπλήρωνε με τζαζ και νεοκλασικά περάσματα στα πλήκτρα και το πιάνο τις κατά βάση μπλουζ μελωδίες που έγραφαν οι Γκίλμουρ και Γουότερς. Είχε σημαντική συμμετοχή στους δίσκους “Atom Heart Mother”, “Meddle”, ειδικότερα στα κομμάτια “Seamus” και “Echoes”, καθώς και στο “Dark side of the moon” με τις συνθέσεις του “The great gig in the sky” και “Us and them”, και ίσως η πιο γνωστή στιγμή του ήταν τα εκτεταμένα περάσματα των πλήκτρων στο άλμπουμ “Wish you were here” του 1975 καθώς και στο “Animals” του 1977.

Συνεισέφερε ακόμα με συνθέσεις στο άλμπουμ “The division bell” του 1994. Κυκλοφόρησε επίσης δυο προσωπικούς δίσκους, το “Wet Dream” το 1978 και “Broken China” το 1996. Παντρεύτηκε τρεις φορές (1964-1982 με την Juliette Gale, κατόπιν με την Ελληνίδα Franka, 1996-2008 με την Millie) και από τους γάμους του απέκτησε τρία παιδιά.

Πέθανε από καρκίνο στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 στο σπίτι του στην Αγγλία.