Η ιαπωνική κουλτούρα διαθέτει πολλά και πανάρχαια παραμύθια στη φαρέτρα της. Παραμύθια συναρπαστικά αλλά και τρομακτικά παράλληλα. Οι γονείς συχνά διηγούνται τα παραμύθια αυτά στα παιδιά τους για να τα προφυλάξουν και να τους διδάξουν μαθήματα για τη ζωή. Από ιστορίες για μυστηριώδη όντα, μέχρι αλλόκοτα πλάσματα και καταραμένα σπαθιά, ο τρόμος σε αυτά τα ιαπωνικές παραμύθια δεν γνωρίζει φραγμούς.

Έτσι, αν ψάχνετε για μια καλή δόση αδρεναλίνης, συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε επτά σκοτεινά ιαπωνικά παραμύθια που θα σας κάνουν να… ανατριχιάσετε σύγκορμοι!

1. Νιρόνα – Η γυναίκα φίδι

Αυτό τι ιαπωνικό παραμύθι, έχει ως κεντρικό ήρωα την “γυναίκα φίδι“, γνωστή και ως “Νιρόνα“. Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας που μεταμορφώθηκε σε φίδι αφού την καταράστηκε ένας ζηλιάρης αντίπαλός της.

Η Νιρόνα λέγεται ότι έχει το κεφάλι γυναίκας και το σώμα ενός φιδιού και σέρνεται μέσα στη νύχτα αναζητώντας το επόμενο θύμα της. Σύμφωνα με τον μύθο, η Νιρόνα εμφανίζεται συχνά στους ορυζώνες ή στις άκρες ποταμών και ρεμάτων.

Θα πλησιάσει όποιον άνθρωπο συναντήσει στο διάβα της και το βλέμμα της λέγεται ότι είναι θανατηφόρο. Αν έρθετε σε οπτική επαφή μαζί της, θα σας κυριεύσει ένας φόβος παραλυτικός, αφήνοντάς σας ανήμπορους να μπορέσετε να κινηθείτε ή να ξεφύγετε.

Ορισμένες εκδοχές του παραμυθιού λένε όποιος ακούσει τη φωνή της τη φωνή της, θα καταδικαστεί σε μια τρομερή μοίρα. Άλλες πάλι διατείνονται ότι αν η Νιρόνα σας δαγκώσει, θα μεταμορφωθείτε σε φίδι ακριβώς όπως την ίδια.

Αν και υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για την καταγωγή της Νιρόνα, όλες συμφωνούν σε ένα στοιχείο. Ότι δεν αστειεύεται.

Αν τύχει ποτέ μέσα στη νύχτα να βρεθείτε κοντά σε έναν ορυζώνα ή στην όχθη ενός ποταμού, να είστε προσεκτικοί αν ακούσετε το σφύριγμα ενός φιδιού στο σκοτάδι. Μπορεί να είναι το θανατηφόρο βλέμμα της Νιρόνα, που ψάχνει το επόμενο θύμα της.

ιαπωνικά παραμύθια

2. Κουτσισάκε-Όννα – Η γυναίκα με το σχισμένο στόμα

Η Κουτσισάκε-Όννα, που συχνά αναφέρεται ως η γυναίκα με το σχισμένο στόμα στον ιαπωνικό μύθο, είναι μια άκρως τρομακτική φιγούρα. Ο θρύλος λέει ότι ήταν μια όμορφη γυναίκα που παραμορφώθηκε από τον σύζυγό της, ο οποίος της έκοψε το στόμα από το ένα αυτί στο άλλο.

Από τότε, λέγεται ότι στοιχειώνει τους δρόμους, φορώντας μια χειρουργική μάσκα για να καλύψει το παραμορφωμένο στόμα της. Συχνά πλησιάζει τους ανθρώπους και τους ρωτάει αν την βρίσκουν όμορφη.

Αν κάποιος απαντήσει ναι, θα αφαιρέσει τη μάσκα της, αποκαλύπτοντας το τρομακτικό στόμα της, και θα ρωτήσει ξανά. Αν αυτή τη φορά αρνηθούν, τους τεμαχίζει με ένα ψαλίδι.

Πολλοί πιστεύουν ότι η μορφή της Κουτσισάκε-Όννα, ήταν εμπνευσμένη από έναν πραγματικό κατά συρροή δολοφόνο στην Ιαπωνία στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο οποίος στόχευε νεαρές μαθήτριες και τους έκοβε το στόμα από το ένα αυτί μέχρι το άλλο.

Ο θρύλος της Κουτσισάκε-Όννα έχει γίνει έκτοτε ένας δημοφιλής αστικός μύθος στην Ιαπωνία και έχει περάσει ακόμη και στην ποπ κουλτούρα.

Αν ποτέ λοιπόν βρεθείτε στο δρόμο να περπατάτε μόνοι σας τη νύχτα στην Ιαπωνία και συναντήσετε μια γυναίκα που φοράει χειρουργική μάσκα, να είστε προσεκτικοί τι θα απαντήσετε στην ερώτησή της, αλλιώς μπορεί να γίνετε το επόμενο θύμα της.

Ο θρύλος της Κουτσισάκε-Όννα χρησιμεύει για να είστε επιφυλακτικοί σχετικά με το ποιον εμπιστεύεστε και να έχετε καλή αντίληψη του χώρου.

ιαπωνικά παραμύθια

3. Γκασάντο Κούρο – Ο γιγάντιος πεινασμένος σκελετός

Το Γκασάντο Κούρο είναι ένα τρομακτικό παραμύθι που αφηγείται την ιστορία ενός γιγάντιου, πεινασμένου σκελετού που στοιχειώνει τα χωριά της Ιαπωνίας. Ο θρύλος λέει ότι ο σκελετός περιπλανιέται ψάχνοντας για κάποιον να φάει, και αν σας βάλει στο στόχαστρο, δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά για να ξεφύγετε.

Σύμφωνα με την ιστορία, ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε να γίνετε το επόμενο γεύμα του Γκασάντο Κούρο, είναι να απαντήσετε σε μια σειρά από γρίφους. Όσοι βρίσκουν τις λύσεις, θα καταβροχθίζονται άμεσα.

Αυτή η ανατριχιαστική ιστορία είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους τα ιαπωνικά παραμύθια τρόμου είναι τόσο αγαπητές.

Οι γλαφυρές περιγραφές του σκελετού και η ανατριχιαστική εμφάνισή του, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα των γρίφων, συνθέτουν μια στοιχειωτική ιστορία. Είναι μια ιστορία που σίγουρα δεν θα θέλατε να διαβάσετε μόνοι σας, ειδικά αν δεν αγαπάτε το σκοτάδι.

Αν και ο θρύλος του Γκασάντο Κούρο μπορεί να μοιάζει σαν μια ακόμη ιστορία φαντασμάτων, έχει τις ρίζες του στην ιαπωνική μυθολογία και κουλτούρα.

Λέγεται ότι ο σκελετός αντιπροσωπεύει την τιμωρία που περιμένει όσους αθετούν υποσχέσεις ή συμπεριφέρονται ανήθικα. Ως εκ τούτου, λειτουργεί ως προειδοποίηση για όποιον σκέφτεται να εμπλακεί σε ανέντιμη συμπεριφορά.

Αν είστε αρκετά γενναίοι για να εντρυφήσετε στον κόσμο των ιαπωνικών παραμυθιών τρόμου, το Γκασάντο Κούρο είναι ένα βιβλίο που πρέπει να προσθέσετε στη λίστα σας. Αλλά, σας προειδοποιώ: δεν είναι για τους λιπόψυχους!

 ιαπωνικά παραμύθια

4. Τέκε – Τέκε – Η μισή γυναίκα, το μισό έντομο

Όταν συναντά κάποιον, τον ρωτάει αν έχει δει τα πόδια της. Αν αρνηθούν, θα τους κόψει στη μέση για να τους δώσει μια γεύση από αυτό που πέρασε.

Το Τέκε – Τέκε είναι ένα από τα πιο τρομακτικά πλάσματα της ιαπωνικής λαογραφίας. Λέγεται ότι είναι το φάντασμα μιας νεαρής γυναίκας που πέθανε σε ένα ατύχημα με τρένο, που την έκοψε στη μέση.

Σε ορισμένες εκδοχές της ιστορίας, λέγεται ότι την έσπρωξε στις ράγες μια ομάδα νταήδων, ενώ σε άλλες εκδοχές, ότι η ίδια πήδηξε από το τρένο.

Τώρα, η Τέκε – Τέκε λέγεται ότι στοιχειώνει σιδηροδρομικούς σταθμούς και άλλες περιοχές με σιδηροδρομικές γραμμές, σέρνοντας τον εαυτό της με τα χέρια της, κάνοντας έναν ανατριχιαστικό ήχο που προέρχεται από την τριβή του μισού της σώματος πάνω στις ράγες.

Όταν συναντά κάποιον, τον ρωτάει αν έχει δει τα πόδια της. Αν αρνηθούν, θα τους κόψει στη μέση για να τους δώσει μια γεύση από αυτό που πέρασε.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της ιστορίας, αλλά όλες έχουν ένα κοινό σημείο: η Τέκε – Τέκε είναι ένα τρομακτικό ον που θα σας συγκλονίσουν μέχρι το μεδούλι.

Κάποιοι λένε ότι, θα μπορέσετε να την ακούσετε να έρχεται, προτού την αντικρύσετε, καθώς σέρνει το μισό της σώμα κατά μήκος του εδάφους. Άλλοι λένε ότι κινείται τόσο γρήγορα που δεν θα προλάβετε καν να ουρλιάξετε προτού σας αρπάξει.

Έτσι, αν ποτέ βρεθείτε κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό αργά το βράδυ, προσέξτε τον ήχο του γδαρσίματος και το πλάσμα που είναι μισό γυναίκα και μισό έντομο που μπορεί να παραμονεύει εκεί κοντά. Ποτέ δεν ξέρεις, η Τέκε – Τέκε μπορεί να παραμονεύει κάπου εκεί κοντά.

ιαπωνικά παραμύθια

5. Άκα Μάντο – Το Κόκκινο Ακρωτήρι

Σε τούτο το παραμύθι, ένα μικρό παιδί μπαίνει σε μια δημόσια τουαλέτα και συναντά έναν μασκοφόρο άνδρα που ρωτάει το παιδί αν θέλει μια κόκκινη ή μπλε κάπα. Αν το παιδί επιλέξει την κόκκινη, ο μασκοφόρος θα το δολοφονήσει κόβοντας την πλάτη του μέχρι να πεθάνει από αιμορραγία.

Αν το παιδί επιλέξει μπλε, ο μασκοφόρος θα το πνίξει μέχρι να γίνει μπλε. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αν το παιδί επιλέξει διαφορετικό χρώμα, ο μασκοφόρος θα το σύρει στον κάτω κόσμο. Ο θρύλος λέει ότι η προέλευση αυτής της ιστορίας προέρχεται από ένα τραγικό περιστατικό κατά το οποίο ένα μικρό παιδί πνίγηκε σε μια τουαλέτα και η κόκκινη κάπα του ήταν ποτισμένη με αίμα.

Η ιδέα ενός αγνώστου που προσφέρει σε ένα παιδί μια επιλογή σε μια δημόσια τουαλέτα προσθέτει ένα νέο επίπεδο τρόμου σε μια ήδη ανησυχητική ιστορία. Το Άκα Μάντο αποτελεί μόνο ένας από τους πολλούς ιαπωνικούς αστικούς μύθους που καθιστούν δύσκολη τη χρήση δημόσιας τουαλέτας όταν είσαι μόνος, ακόμη και σήμερα.

6. Η Κατάρα του κόκκινου δωματίου – Μυστηριώδης ιστότοπος

Η κατάρα του κόκκινου δωματίου είναι μια ιστορία που προέρχεται από την Ιαπωνία. Περιλαμβάνει μια μυστηριώδη ιστοσελίδα στην οποία οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο αν προσκληθούν από κάποιον άλλον. Μόλις ο χρήστης εισέλθει στον ιστότοπο, του εμφανίζεται μια ζωντανή εικόνα ενός δωματίου με κόκκινο φόντο. Η προβολή συνεχίζεται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια ο χρήστης λαμβάνει ένα μήνυμα που αναφέρει ότι τον έχουν καταραστεί και ότι θα πεθάνει σε επτά ημέρες.

Οι φήμες για την κατάρα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και γρήγορα απέκτησε δημοτικότητα σε διαδικτυακά φόρουμ και chat rooms. Η προέλευση της κατάρας είναι ασαφής, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε από μια ομάδα χάκερ.

Παρά το γεγονός ότι η κατάρα αποτελεί φάρσα, έχουν υπάρξει αναφορές για ανθρώπους που πέθαναν μετά την προβολή του Κόκκινου δωματίου. Πιστεύεται ότι αυτοί οι θάνατοι ήταν το αποτέλεσμα ενός ψυχολογικού φαινομένου γνωστού ως “φαινόμενο nocebo“, όπου το άτομο πιστεύει ότι βιώνει αρνητικές επιπτώσεις από μια ακίνδυνη στην πραγματικότητα ουσία ή κατάσταση.

Είτε αληθινή είτε όχι, η κατάρα του Κόκκινου δωματίου είναι μια διδαχή για να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο. Μας υπενθυμίζει ότι δεν είναι όλα όπως φαίνονται στο διαδίκτυο και ότι πρέπει πάντα να έχουμε επίγνωση των πιθανών κινδύνων που κρύβονται πίσω από τις οθόνες μας.

ιαπωνικά παραμύθια

7. Χανάκο-Σαν – Το κορίτσι-φάντασμα στην τουαλέτα του σχολείου

Ένας από τους πιο γνωστούς ιαπωνικούς αστικούς μύθους είναι η Χάνακο-Σαν, ένα κορίτσι-φάντασμα που λέγεται ότι στοιχειώνει τις σχολικές τουαλέτες.

Σύμφωνα με το μύθο, αν επισκεφθείτε μια σχολική τουαλέτα στον τρίτο όροφο, χτυπήστε τρεις φορές την τρίτη τουαλέτα και ρωτήστε: “Είσαι εκεί, Χανάκο-Σαν;”. Και θα εμφανιστεί.

Σύμφωνα με τον θρύλο, η Χανάκο-Σαν ήταν ένα κορίτσι που πέθανε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν μια βόμβα έπεσε στο σχολείο της. Το πνεύμα της παραμένει στις τουαλέτες του σχολείου, περιμένοντας κάποιον να την καλέσει.

Όσοι την έχουν συναντήσει την περιγράφουν ως ένα μικρό κορίτσι με φουντωτά μαλλιά, που φορούσε μια κόκκινη φούστα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της ιστορίας, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι η Χάνακο-Σαν είναι ένα κακό πνεύμα που ζητά εκδίκηση από όσους την είχαν αδικήσει στη ζωή της.

Άλλοι λένε ότι θέλει κάποιον να της κάνει παρέα, καθώς είναι μόνη στο θάνατο. Ανεξάρτητα από την ιστορία, η ιδέα ενός κοριτσιού-φάντασμα σε μια σχολική τουαλέτα είναι αρκετή για να προκαλέσει ανατριχίλα σε οποιονδήποτε.

Ενώ η ύπαρξη της Χάνακο-Σαν μπορεί να είναι ένας μύθος, πολλοί μαθητές στην Ιαπωνία εξακολουθούν να πιστεύουν σε αυτήν. Ορισμένοι μάλιστα αποφεύγουν να χρησιμοποιούν την τρίτη τουαλέτα στις σχολικές τουαλέτες, μήπως και εμφανιστεί.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε μια σχολική τουαλέτα στην Ιαπωνία, θυμηθείτε να χτυπήσετε την τρίτη τουαλέτα και να ζητήσετε τη Χάνακο-Σαν, αν τολμάτε φυσικά.

Καθώς φτάνουμε λοιπόν  στο τέλος του ταξιδιού μας μέσα από αυτά τα σκοτεινά ιαπωνικά παραμύθια, έχει γίνει σαφές ότι δεν είναι για δειλούς. Αυτά τα παραμύθια για υπερφυσικές οντότητες και κατάρες μπορούν να προκαλέσουν εφιάλτες ακόμη και στους πιο γενναίους από εμάς.

Ωστόσο, αποτελούν μια συναρπαστική ματιά στην ιαπωνική λαογραφία και κουλτούρα. Παρά τον φόβο που μπορεί να προκαλούν, οι ιστορίες αυτές μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν τη φαντασία των αναγνωστών σήμερα.

Από τη στοιχειωτική  Χανάκο-Σαν μέχρι τη μοχθηρή Χανάκο-Σαν, αυτές οι μυθικές μορφές έχουν γίνει μέρος των ιαπωνικών αστικών θρύλων και των διδακτικών ιστοριών.

Έτσι, αν και πιθανόν να μην τολμούμε διαβάσουμε αυτά τα παραμύθια πριν από τον ύπνο, μπορούμε ωστόσο να αντιληφθούμε τον ρόλο που παίζουν στην ιαπωνική κουλτούρα, καθώς και την ανατριχιαστική συγκίνηση που προκαλούν σε όσους τολμούν να τα διαβάσουν.

❈ Δείτε επίσης: Τα 10 πιο φρικιαστικά έργα στην ιστορία της τέχνης