Λίγα είναι τα τραγούδια που μεταφέρουν ένα νόημα ή μια ιστορία εντελώς αντίθετη με τον ήχο τους. Το “Dancing in the Moonlight” είναι ένα από αυτά. Το κομμάτι παραπέμπει στο ζεστό λυκόφως των καλοκαιρινών βραδιών και αιχμαλωτίζει την ευφορική ενέργεια των στιγμών μετά από πάρτι. Ωστόσο, η γλυκιά μελαγχολία του ήχου του κρύβει μια τραγική ιστορία βαμμένη με αίμα.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από το συγκρότημα του Sherman Kelly, Boffalongo το 1970. Το “Dancing in the Moonlight” ήταν αποτέλεσμα της εμπειρίας του Kelly ως θύμα της ίδιας συμμορίας που συνδέθηκε ευρύτερα με το μακελειό στην Κοιλάδα Fountain (Fountain Valley Massacre). Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Dancing in the Moonlight –  Η πραγματική ιστορία

Πίσω στο 1969, ο Kelly και μια ομάδα φίλων διαχειρίζονταν ένα κλαμπ στο St. Thomas, στις Παρθένες Νήσους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πήραν μια αυθόρμητη απόφαση να νοικιάσουν ένα γιοτ και να ξεκινήσουν μια μονοήμερη εκδρομή στο St. Croix. Στο ταξίδι αυτό ο Kelly και η κοπέλα του είχαν ναυτίες, με αποτέλεσμα να μην περάσουν καλά.

Μόλις έφτασαν στο St. Croix, η ομάδα άρχισε να ψάχνει κάποιο εστιατόριο, αλλά ο Kelly και η κοπέλα του εξακολουθούσαν να υποφέρουν από ναυτίες. Οι φίλοι τους αποφάσισαν να πάρουν το φαγητό μαζί τους και να δειπνήσουν στο σκάφος. Το ζευγάρι επέλεξε να παραμείνει στην πόλη. Το πρόβλημα ήταν ότι ο Kelly, ζαλισμένος από το ταξίδι, είχε αφήσει το πορτοφόλι του στο σκάφος. Έτσι, δεν είχαν χρήματα για να κλείσουν ξενοδοχείο. Εξήγησαν την κατάσταση σε έναν ξενοδόχο και υποσχέθηκαν να διευθετήσουν τον λογαριασμό τους το πρωί μόλις ο Kelly επέστρεφε στο σκάφος για να πάρει το πορτοφόλι του.

Την απάντηση του ξενοδόχου σίγουρα δεν την περίμεναν. «Φυσικά, μπορείς να μείνεις εδώ αν η κοπέλα σου κοιμηθεί μαζί μου». Αφού έφαγαν άκυρο κι από δεύτερο χόστελ, η κοπέλα του πρότεινε να κοιμηθούν στην παραλία. «Έτσι και κάναμε. Και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι πολύ καθαρά» λέει ο Kelly.

Ενώ κοιμόντουσαν στην παραλία, ο Kelly και η κοπέλα του έπεσαν θύματα μιας βίαιης συμμορίας του St. Croix. Ο Kelly ξυλοκοπήθηκε άγρια από 5 μέλη της συμμορίας, οπλισμένα με ρόπαλα του μπέιζμπολ, ενώ η κοπέλα του βιάστηκε από τον αρχηγό της συμμορίας. Ευτυχώς, ο Kelly ανέκτησε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της επίθεσης και πάλεψε όσο μπορούσε με τους δράστες, προκαλώντας αρκετή ταραχή για να τους τρομάξει.

Dancing in the Moonlight ιστορία
Ishmael LaBeet, ο φερόμενος ως αρχηγός της συμμορίας. Διέφυγε στην Κούβα, όπου ζει μέχρι και σήμερα.

Στη συνέχεια, οι δυο τους κατάφεραν να βρουν το δρόμο προς το μοναδικό νοσοκομείο στο St. Croix. Η συμμορία που τους επιτέθηκε αργότερα θα έμενε γνωστή ως οι σφαγείς του Fountain Valley. Το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου 1972 δολοφόνησαν οκτώ τουρίστες κι εργαζόμενους σε ένα γήπεδο του γκολφ ενώ τραυμάτισαν άλλους οκτώ.

Dancing in the Moonlight ιστορία
Το γήπεδο του γκολφ όπου έλαβε χώρα η σφαγή.

«Ξύπνησα από τα ουρλιαχτά του διπλανού μου στο νοσοκομείο. Τελικά, οι κραυγές σταμάτησαν και άκουσα δύο γιατρούς να μιλούν για αυτόν. «Αυτό είναι, πέθανε», είπε ο ένας γιατρός. «Τι γίνεται με αυτόν, νομίζεις ότι θα τα καταφέρει;» Και ο άλλος γιατρός απάνησε, «Όχι, αμφιβάλλω.» Κατάλαβα ότι μιλούσαν για μένα», θυμάται ο Kelly.

Παρόλο που τελικά τα κατάφερε, η κατάσταση της υγείας του ήταν κρίσιμη κι έτσι η μουσική μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο συνέχισε να γράφει κατά την περίοδο της θεραπείας του. Άρχισε να γράφει στίχους βασισμένος σε μια αντίληψη, ή μάλλον, μια επιθυμία, που είχε για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτοί θα γίνονταν αργότερα οι στίχοι του “Dancing in the Moonlight”: «Οραματιζόμουν μια εναλλακτική πραγματικότητα, το όνειρο ενός ειρηνικού και χαρούμενου εορτασμού της ζωής. Απλώς φανταζόμουν έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που μόλις είχα ζήσει στο St. Croix», λέει ο Kelly.

Οι Boffalongo

Αν και οι περισσότεροι μπερδεύουν το τραγούδι ως πρωτότυπο των King Harvest, αυτό το cover ήρθε τρία χρόνια αφότου το ηχογράφησε το συγκρότημα του Kelly. Το “Dancing in the Moonlight” εμφανίστηκε στο άλμπουμ “Beyond Your Head” των Boffalongo το 1970, με τον Kelly στα φωνητικά, τον αδελφό του, Wells στα ντραμς και τον Larry Hoppen στην κιθάρα.

Ωστόσο, αν και ο Kelly εξεπλάγη ευχάριστα όταν το κομμάτι έγινε επιτυχία, σκέφτηκε ότι τα φωνητικά του στο κομμάτι ήταν «περίεργα» επειδή οι παραγωγοί τον προμήθευαν με κοκαΐνη όταν ήταν στο στούντιο. «Βρέθηκα στο στούντιο», θυμάται, «όπου υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που μου αποσπούσαν την προσοχή. Και οι παραγωγοί μου έδιναν περισσότερη κοκαΐνη για να συνεχίσω να κάνω δοκιμές, μέχρι που η φωνή μου έγινε τόσο παραμορφωμένη και περίεργη».

Όταν το συγκρότημα διαλύθηκε, ο αδερφός του Kelly έγινε μέλος των King Harvest και πρότεινε στον τραγουδιστή Doc Robinson το “Dancing in the Moonlight”. Αφού το τραγούδι έγινε επιτυχία, οι King Harvest κάλεσαν τον Kelly να περιοδεύσει μαζί τους. Αντεξε μόλις ένα μήνα, όμως, αφού συνειδητοποίησε ότι δεν τον ενδιέφεραν ιδιαίτερα οι περιοδείες.

Αν και ο Kelly συνέχισε να ασχολείται με τη μουσική, αποτραβήχτηκε για λίγο μετά τον τραγικό θάνατο του αδερφού του το 1984. Θεώρησε πολύ οδυνηρό να συνεχίσει να εργάζεται σε μουσικά πρότζεκτ και αντ’ αυτού εστίασε στις σπουδές του.

Εν τω μεταξύ, το “Dancing in the Moonlight” παρέμεινε μια μέτρια επιτυχία μέχρι που το βρετανικό συγκρότημα, Toploader κυκλοφόρησε ένα cover του κομματιού το 1999. Αμέσως το τραγούδι απέκτησε νέα πνοή και έγινε μεγάλο εμπορικό hit. Την εκδοχή αυτήν την ακούσαμε αρκετές φορές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση: A Walk to Remember, The Hitman’s Bodyguard, Butter, The Umbrella Academy και φυσικά η περίφημη σκηνή στο Four Lions.

Παρόλο που πολλοί βλέπουν το τραγούδι ως κλασικό one-hit wonder, και ενώ η προέλευσή του παραμένει ριζωμένη σε κάτι σκοτεινό, η απήχησή του μιλάει πιο δυνατά από τα ειδεχθή εγκλήματα των δολοφόνων του Fountain Valley. Σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από την συνθλιπτικη πραγματικότητα, ο Kelly “έπλασε” τη δική του, προκειμένου να αξιοποιήσει δημιουργικά τον πόνο του και να μεταβολίσει το τραύμα του.