Έπεσε από ένα αεροπλάνο που εξερράγη στον αέρα και κόπηκε στα δύο, από ύψος 11.000 μέτρων και επέζησε, πέφτοντας σε ένα δάσος, παρά την ιλιγγιώδη ταχύτητα της πτώσης, που ήταν 350 χμ. την ώρα.

Η θεαματική (όσο και εκπληκτική) πτώση της Βέσνα Βούλοβιτς, που κατάφερε να κατακτήσει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, κλείνει αυτές τις ημέρες 52 χρόνια και η ίδια η τότε 22χρονη αεροσυνοδός από την Σερβία έγινε, άθελά της ασφαλώς, πρωταγωνίστρια σε μια από τις πλέον περίεργες (κι εξίσου αμφιλεγόμενες, όπως θα δούμε παρακάτω) περιπτώσεις επιβίωσης στην ιστορία της παγκόσμιας αεροπλοΐας.

Τον Γενάρη του 1972 η, τότε 22χρονη αεροσυνοδός επιβιβάστηκε στη πτήση JAT 367 των Γιουγκοσλαβικών αερογραμμών, από την Στοκχόλμη της Σουηδίας στο Βελιγράδι της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το αεροσκάφος ένα δικινητήριο αμερικανικό επιβατικό αεροσκάφος μικρού βεληνεκούς, εξερράγη στον αέρα, πάνω από την Τσεχία.

Σύμφωνα με την μαρτυρία της ίδιας, μετά την απογείωση του αεροσκάφους τύπου Μακντόνελ Ντάγκλας DC 9, κι ενώ πρόσφερε φαγητό και ροφήματα στους επιβάτες, άκουσε μια εκκωφαντική έκρηξη.

Το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και η Βούλοβιτς εγκλωβίστηκε από ένα καροτσάκι με τρόφιμα, που την εμπόδισε να απορροφηθεί στο κενό από την αποσυμπίεση, όπως συνέβη με τους 27 από τους 28 επιβαίνοντες και μέλη του πληρώματος, οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν εκτοξεύτηκαν έξω από το αεροσκάφος, ενώ η ίδια έκανε… ελεύθερη πτώση από 11.000 μέτρα χωρίς αλεξίπτωτο.

Το αεροσκάφος από την ισχυρή έκρηξη κόπηκε στα δυο στο ύψος του χώρου των αποσκευών και τα συντρίμμια του έπεσαν στο χωριό Καμένιτσε στα σύνορα Ανατολικής Γερμανίας και της πρώην Τσεχοσλοβακίας (νυν Τσεχίας).

Οι διασώστες βρήκανε την 22χρονη κοπέλα με κάταγμα στο κρανίο, τα δύο της πόδια σπασμένα κι ένα συντριπτικό κάταγμα τριών σπονδύλων (εκ των οποίων, ο ένας θρυμματίστηκε εντελώς), γεγονός που την άφησε προσωρινά παράλύτη από τη μέση και κάτω.

Ήταν σε κώμα επί 27 ημέρες στο νοσοκομείο, πριν τελικά συνέλθει εντελώς. Ωστόσο, μετά από αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις, κατάφερε να περπατήσει ξανά, ενώ μετά την ανάρρωσή της συνέχισε να δουλεύει στην αεροπορική εταιρεία JAT, σαν προσωπικό εδάφους αυτή τη φορά, μακριά από τους αιθέρες.

«Εξακολουθώ να μην θυμάμαι απολύτως τίποτα από τη στιγμή του αεροπορικού δυστυχήματος κι έπειτα», είχε πει πριν πολλά χρόνια η Βούλοβιτς, προσθέτοντας ότι «το μόνο που ανακαλώ είναι να ξυπνάω σε ένα νοσοκομείο στην Τσεχοσλοβακία και να ζητάω τσιγάρο από τη νοσοκόμα».

«Όποτε σκέφτομαι το δυστύχημα, έχω ένα έντονο και βαρύ συναίσθημα ένοχης που κατάφερα κι επέζησα μόνο εγώ», τόνιζε μέχρι και πριν τον πρόσφατο θάνατό της η ίδια, καταλήγοντας πως «ώρες ώρες σκέφτομαι πως ίσως θα ήταν καλύτερο να μην είχα επιζήσει».

Η τότε Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη σε Κροάτες εθνικιστές τρομοκράτες, το Εθνικό Κίνημα της Κροατίας, που αποζητούσαν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ανάδειξη της Κροατίας σαν ανεξάρτητο κράτος.

Όχι από τα 11.000, αλλά από τα 800 μέτρα ύψος

Το 2009, μετά από καινούργια στοιχεία που προέκυψαν από αποχαρακτηρισμένα διαβαθμισμένα αρχεία της πρώην Τσεχοσλοβακίας, θεωρήθηκε πως η έκρηξη της πτήσης JAT 367 ίσως να έγινε μετά από κατάρριψη του αεροσκάφους με πύραυλο, ο οποίος χτύπησε το αεροσκάφος «κατά λάθος», κατά τη διάρκεια μιας άσκησης του Τσεχοσλοβακικού στρατού.

Για το λόγο αυτό, δύο Τσέχοι δημοσιογράφοι αμφισβήτησαν το «θαύμα» εκείνης της ημέρας. Οι δυο ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γιουγκοσλαβικό αεροσκάφος χτυπήθηκε πάνω από τσεχοσλοβακικό έδαφος, έχασε πολύ ύψος και διαλύθηκε όχι στα 11.000, αλλά στα 800 μέτρα πάνω από το έδαφος- ύψος από το οποίο έπεσαν οι επιβαίνοντες.

Ωστόσο, παρά τις εξονυχιστικές έρευνες για το ατύχημα, ποτέ δεν έγινε δυνατό να εξακριβωθεί με βεβαιότητα ποιος και γιατί τοποθέτησε την βόμβα στο αεροσκάφος της πτήσης JAT 367.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Βούλοβιτς ζούσε με σύνταξη 300 ευρώ το μήνα στο διαμέρισμά της στο Βελιγράδι. «Δεν ξέρω τι να πω όταν οι άνθρωποι λένε ότι ήμουν τυχερή», σημείωνε. «Η ζωή είναι τόσο δύσκολη σήμερα».

Η Vulović παραπονέθηκε ότι η μητέρα και ο πατέρας της ίσως να μην είχαν πεθάνει πρόωρα αν δεν είχε επιβιβαστεί στην πτήση 367, δηλώνοντας ότι το περιστατικό δεν κατέστρεψε μόνο τη ζωή της, αλλά και των γονιών της. Μόνο περιστασιακά παραχωρούσε συνεντεύξεις και απέρριπτε πολλά αιτήματα, κυρίως από την Oprah Winfrey και το BBC, λέγοντας ότι είχε κουραστεί να συζητάει για την πτώση της.

Μέχρι να φτάσει στα εξήντα της, η επιδείνωση της υγείας της Vulović την εμπόδιζε να συμμετέχει στις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης στο Srbská Kamenice, στις οποίες προηγουμένως είχε παρευρεθεί για πολλά χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του 2016, οι φίλοι της Vulović ανησύχησαν για την υγεία της, αφού σταμάτησε απότομα να απαντά στις τηλεφωνικές κλήσεις τους. Στις 23 Δεκεμβρίου, κλειδαράδες ανακάλυψαν το πτώμα της στο διαμέρισμά της αφού παραβίασαν την πόρτα.

Οι φίλοι της Vulović είπαν ότι πάλευε με καρδιακές παθήσεις τα χρόνια που προηγήθηκαν του θανάτου της. Τάφηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 2016 στο κοιμητήριο του Βελιγραδίου, παραμένοντας μέχρι και σήμερα ο μόνος άνθρωπος στην ιστορία που διασώθηκε πέφτοντας χωρίς αλεξίπτωτο από 11.000 μέτρα ύψος.