Το ραντεβού με το Athens Tattoo Expo είναι πια καθιερωμένο και πολυαναμενόμενο. Για τρεις μέρες, στις 10, 11 και 12 Νοεμβρίου, οι καλύτεροι tattoo artists της Ελλάδας συναντιούνται με τους λάτρεις της τέχνης του tattoo στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι και στήνουν μία ολοζώντανη γιορτή στην οποία διασταυρώνονται η τέχνη, ο πολιτισμός και η προσωπική ταυτότητα του καθενός.

Γιατί μπορεί παλαιότερα τα tattoo να θεωρούνταν μια μορφή προσωπικής επανάστασης και εξέγερσης, σήμερα όμως έχουν εξελιχθεί σε έναν ισχυρό τρόπο αυτοέκφρασης και σε μια μορφή τέχνης που ξεπερνά κάθε πολιτισμικό όριο.

Το 7ο Athens Tatoo Expo συνιστά μία καθηλωτική εμπειρια, καθώς η αφρόκρεμα των Ελλήνων tattoo artists της Ελλάδας κάνουν ακόμη και live tattooing αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο της τέχνης τους. Μεταμορφώνουν το ανθρώπινο δέρμα σε ζωντανό καμβά και στήνουν μία “ζωντανή” γκαλερί γεμάτη από μοναδικές ιστορίες, σχέδια και σύμβολα που αντικατοπτρίζουν το προσωπικό ταξίδι του καθενός.

Αυτό το ραντεβού όσων αγαπούν την τέχνη, την αισθητική και την κουλτούρα του tattoo τα έχει όλα: καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες-είδωλα, χρώματα, σχέδια, Tattoo Contests, Dj sets, Live Bands, Art Exhibition Experience, Game Rooms, Graffiti Show, Bike and Skate Show, Body Painting Show Acrobatics.

Με αφορμή το 7ο Athens Tattoo Expo, το OLAFAQ συνάντησε από κοντά 3 tattoo artist που φέτος θα (ξανα)δούμε στην οργάνωση. Ο Παράσχος από το Honest Tattoo, ο Proki από το Proki Tattoo Studio και ο Rapid από το Darkside Tattoo μας μίλησαν για την καθημερινότητά τους, την αισθητική τους και την κουλτούρα του tattoo, την οποία όλοι τους υπηρετούν με τα διαφορετικά τους στυλ.

Παράσχος | Φωτ.: Παναγιώτης Γιαννούτσος / Olafaq

Παράσχος (Honest Tattoo)

– Τι σε έκανε να ασχοληθείς με τις γκραβούρες και με το θρησκευτικό / μεσαιωνικό σχέδιο γενικότερα;
Ήταν ξεκάθαρα οι επιρροές που είχα από το σπίτι μου. Μεγάλωσα με έναν πατέρα φιλόλογο και μια μητέρα θεολόγο. Η θρησκεία ήταν συχνό θέμα συζήτησης στο σπίτι. Από μικρό με εξιτάρανε τόσο τα ιστορικά όσο και τα φαντασιακά / θρησκευτικά αντικείμενα. Ήταν οι πιο κοντινές μου επιρροές. Ξεκίνησα να κάνω τατουάζ πριν 7 χρόνια, με το που τελείωσα το Λύκειο. Ήξερα ότι με αυτό ήθελα να ασχοληθώ ανέκαθεν.

– Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που ξεκινά τώρα με την τέχνη του τατού;
Από τα λίγα χρόνια εμπειρίας μου, θα πω ότι αυτό θέλει πολύ υπομονή, επιμονή και υπακοή. Θέλεις έναν πάρα πολύ έμπειρο άνθρωπο γύρω σου να σε καθοδηγήσει. Πολλές φορές από εγωισμό νομίζουμε ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα και μάλιστα καλύτερα από άλλους. Πρέπει να ρίξουμε τον εγωισμό μας. Κάτι που βλέπω να εκλείπει από τους νέους ανθρώπους του χώρου, είναι η αγάπη προς την κουλτούρα του τατού. Αν σπούδαζες στην Καλών Τεχνών θα μάθαινες ένα κάρο καλλιτέχνες, θα μάθαινες την ιστορία της τέχνης σου. Ακριβώς αυτό θα πρέπει να γίνεται και με τους tattoo artists. Πας σε ένα τατουατζίδικο, καλό είναι να ανοίξεις πρώτα 5,20,100 βιβλία για την κουλτούρα αυτή. Ποιοι έφεραν το τατού στην Ευρώπη, ποιοι στην Ελλάδα,κλπ.

– Τι τατουάζ δε θα ήθελες να κάνεις;
Όσα τατουάζ δε θα ήθελα να δω στο δρόμο. Δε θα βάραγα στο κεφάλι, στο λαιμό, στον καρπό σε ανθρώπους που δεν είναι “πατημένοι” στα τατουάζ. Αν δεν έχεις τουλάχιστον 20 τατουάζ πάνω σου, δε θα σου έκανα σε τόσο εμφανή και δύσκολα σημεία. Έχει τύχει πολλές φορές να ρίξω άκυρα για αυτό, ακόμη και τελευταία στιγμή και ειδικά σε νεαρό κόσμο, που είναι και η πελατία μου κατά κόρον.

– Λόγω πόνου δε θα τα έκανες;
Λόγω στιγματισμού, σε μια συντηρητική Ευρώπη και μια ακόμη πιο συντηρητική Ελλάδα. Δηλαδή αν μου πεις ότι θέλεις ένα “420” στο λαιμό, δε μου φαίνεται πολύ έξυπνο. Εκτός φυσικά αν είσαι καλυμμένος με τατουάζ ή είσαι tattoo artist, οπότε το τραβάει η εικόνα σου. Νιώθω ότι έχω ευθύνη για όσα φτιάχνω, όπως όλοι μας. Αν κάτι προσωπικά δε μου αρέσει, δε θα το έκανα. Θα του πρότεινα να πάει σε κάποιον άλλον που θα το ευχαριστιότανε. Δεν ξεκινάς από εμφανή σημεία, πάντως. Ο Lal Hardy, ένας από τους σπουδαιότερους Λονδρέζους tattoo artists, είχε πει ότι κάποτε ήρθε ένας πελάτης και του ζήτησε να του κάνει ένα τατουάζ μανίκι, ξεκινώντας όμως από κάτω. Του είχε πει «Αν πήγαινες σε έναν ράφτι και του ζητούσες να σου φτιάξει ένα κουστούμι, θα ξεκινούσες από το γάντι;». Προφανώς, όχι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Paraschos A. (@paraschos_a)

– Μιλάς για τη δική σου ευθύνη σε όλο αυτό…
Ναι, για παράδειγμα αν ερχόταν μια 19χρονη και μου ζητούσε τατουάζ σε εμφανές σημείο, ίσως να μην αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να φάει πόρτα σε κάποιες δουλειές στο μέλλον. Ασχέτως θεματολογίας, δε θα ήθελα αυτό να το δω έξω πόσο μάλλον να φέρει το όνομά μου.

– Θα σε δούμε στο Athens Tattoo Expo. Τι να περιμένουμε εκεί;
Δεν είναι η πρώτη χρονιά που συμμετέχω, πρέπει να είναι η 4η. Όπως κάθε χρόνο υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός. Είναι για μένα το πιο ωραίο tattoo event στα αθηναΪκά δεδομένα. Η επαφή με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες είναι πιο ανθρώπινη και προσωπική, γνωρίζεστε πιο εύκολα. Μόνο στο τέλος της ημέρας νιώθεις λίγο την κούραση.

tattoo
Παράσχος | Φωτ.: Παναγιώτης Γιαννούτσος / Olafaq

– Τι εγχώριες τάσεις έχεις παρατηρήσει στα τατουάζ;
Έχει αρχίσει να μπαίνει πολύ στην ελληνική αγορά το ιαπωνικό στοιχείο, με τον οποιονδήποτε τεχνικά καταρτισμένο ή μη τρόπο. Είναι λογικό, από κει ξεκινάει η κουλτούρα του τατού. Αλλά το βλέπω με διάφορες μορφές, είτε είναι κάτι από άνιμε είτε κάτι πιο παραδοσιακό, ένας ιαπωνικός δράκος για παράδειγμα.

– Έχεις σκεφτεί στο μέλλον να ανοίξεις τον δικό σου χώρο;
Όχι, γιατί θεωρώ ότι κάτι τέτοιο προαπαιτεί να έχεις μια εμπειρία σε όλους τους τομείς του τατού. Από το να καθαρίζεις ένα μαγαζί μέχρι να βαράς ό,τι σου ζητηθεί ή να έχεις μάθει τουλάχιστον 2-3 διαφορετικά στυλ. Να έχεις γίνει master στην τέχνη του τατού και να μη βαράς μόνο γραμμές και μαύρα, όπως κάνω εγώ τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να περάσεις από όλα τα στάδια για να ανοίξεις τον χώρο σου. Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ, μου αρέσει το Honest Tattoo και νιώθω ευγνώμων που είμαι εκεί. Έχω δρόμο μπροστά μου. Τώρα για το άμεσο μέλλον, ελπίζω απλά ο κόσμος στα σχέδιά μου να δει κάτι που δε βρίσκει στο Pinterest.

tattoo
Proki | Φωτ.: Παναγιώτης Γιαννούτσος / Olafaq

Proki

– Τι σε έκανε να ανοίξεις έναν δικό σου χώρο; Σε ποια φάση της καριέρας σου αποφάσισες να ανοίξεις δικό σου στούντιο τατουάζ;
Μετά από 15 χρόνια που δούλευα από το σπίτι μου, ένιωσα ότι μπορούσα πια να αναλάβω ένα στούντιο υπεύθυνα. Όταν ξεκίνησα εγώ βέβαια να κάνω τατουάζ, ήταν μια άλλη εποχή. Τότε μόνο οι rockstars, οι ναυτικοί και οι φυλακόβιοι έκαναν τατού. Ξεκίνησα λοιπόν σε μια άλλη περίοδο της ζωής μου, αλητεία, ναρκωτικά. Μόλις ξεμπέρδεψα με όλα αυτά, ένιωσα έτοιμος να ανοίξω το στούντιό μου.

– Ποιες αρχές διέπουν το στούντιό σου;
Δε θέλω όσοι δουλεύουν μαζί μου να πίνουν ναρκωτικά. Θέλω να είναι καθαροί σε αυτό το κομμάτι, ώστε να είναι συνεπείς στη δουλειά τους. Επίσης, σεβασμός στους εαυτούς μας και στους πελάτες μας.

– Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν ανερχόμενο tattoo artist;
Να σκεφτεί καλά γιατί το διαλέγει. Το τατού έχει γίνει ένα επάγγελμα για τεμπέληδες κι ανθρώπους που θεωρούν ότι θα βγάλουν εύκολα χρήματα. Έρχονται άτομα για δουλειά και δεν έχουν ιδέα από την κουλτούρα του τατουάζ, δεν έχουν ούτε ένα τατουάζ πάνω τους. Θέλει πολύ δουλειά για να τα καταφέρεις, ειδικά σήμερα που η εξέλιξη είναι τόσο μεγάλη. Να είσαι ταπεινός, γιατί εύκολα το “πιάνεις” το σταριλίκι. Με το που βγάλεις τα πρώτα λεφτά, νομίζεις ότι σε έχει ανάγκη ο κόσμος. Δεν είναι έτσι, είναι κι αυτό άλλο ένα επάγγελμα. Οπότε, βρες μια ισορροπία μεταξύ του εμπορικού και του καλλιτεχνικού κομματιού αυτού του επαγγέλματος. Πολλά παιδιά που είναι πιο καλλιτεχνικά, δυσκολεύονται να δουν ότι αυτό το επάγγελμα είναι και εμπορικό. Πέραν του σχεδίου, μετράει και η σχέση με τον πελάτη, πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Αλλιώς πήγαινε σε ένα βουνό και ζωγράφιζε πίνακες μόνος σου.

– Πώς διαμορφώνεται η σχέση με τον πελάτη; Προτιμάς να υπάρχει κουβέντα από πριν;
Εξαρτάται τον άνθρωπο αλλά εγώ, ναι, θέλω να υπάρχει μια γνωριμία από πριν, μια συζήτηση. Ειδικά σε πιο προσωπικά τατουάζ, που πολλές φορές είναι ξεκάθαρα. Δηλαδή, μου έρχεται εμένα κάποιος με φωτογραφία του παιδιού του που πέθανε από καρκίνο. Ή τη γυναίκα του που κάηκε στο Μάτι. Ή την εκκλησία που παντρεύτηκε. Ε είναι αδύνατον να μην του μιλήσεις για αυτό. Ίσως αν έκανε απλά ένα τράιμπαλ να μη γινόμασταν και τόσο φίλοι (γέλια). Αυτή η σχέση ξεκινά βέβαια από την ώρα που φτιάχνεις το σχέδιο, εκεί αποφασίζεις αν μπορείς να συνεργαστείς μαζί του ή όχι.

– Υπάρχουν σχέδια που δε θα ήθελες να βαρέσεις;
Θα βαρούσα τα πάντα. Φυσικά, θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για τα τατουάζ που έκανα και δε μου άρεσαν αισθητικά, αλλά και πάλι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι του αρέσει. Δε θα πω όχι για αυτό. Ας κάνει ομάδες, ας κάνει κόμματα – κι ας μην υποστηρίζω κανένα κόμμα ή ομάδα. Θρησκευτικά θέματα δε θα μου άρεσε να κάνω, θα με προβλημάτιζε περισσότερο από σβάστικα. Αλλά όλα θα τα έκανα. Επίσης έχω παρατηρήσει ότι έρχονται πολλά νεαρά παιδιά. Κι εκεί επίσης προβληματίζομαι γιατί παλιότερα δεν το βλέπαμε. Έρχονται νεαρά παιδιά με τις μανάδες τους, οι οποίες μάλιστα πληρώνουν το τατού. Μου κάνουν νοήματα οι μαμάδες σε φάση «πες κάτι κι εσύ». Αλλά μπροστά στα παιδιά τους είναι τουμπεκί. Τους λέω με τρόπο γιατί ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν. Αν απλά τους πω «όχι», ξέρω ότι θα πάνε αλλού. Οπότε είναι καλύτερο να τους το εξηγήσω. Σε αυτές τις ηλικίες αλλάζουν συνέχεια τα γούστα σου.

– Μίλησέ μας για το Athens Tattoo Expo.
Επειδή συμμετέχω τόσα χρόνια σε διοργανώσεις για τατουάζ, όταν είσαι νέος δε νιώθεις την κούραση. Όσο μεγαλώνεις όμως γίνεται πιο δύσκολο, ειδικά στα events του εξωτερικού. Πλέον δεν το αντέχω σωματικά για αυτό και πάω μόνο σε ελληνικές διοργανώσεις, το πολύ-πολύ και στα Βαλκάνια. Το Athens Tattoo Expo είναι μια γιορτή του τατού, ένα μεγάλο πάρτι. Ανυπομονώ πάνω από όλα να δω τα πιτσιρίκια, τους νέους καλλιτέχνες. Έχουν όρεξη για δουλειά και ταλέντο. Αυτά με ενδιαφέρει να βλέπω, όχι αντιγραφές και επαναλήψεις. Θέλω να δω καινούργια πράγματα. Φυσικά, θα δω και τους παλιούς που είμαστε φίλοι, θα πιούμε καμιά μπίρα, θα πούμε τα δικά μας. Γιορτή είναι!

Proki | Φωτ.: Παναγιώτης Γιαννούτσος / Olafaq

– Τι εγχώριες τάσεις έχεις παρατηρήσει στα τατουάζ;
Δυστυχώς, η Ελλάδα θα είναι πάντα πίσω σε αυτά. Ό,τι βλέπουν στην τηλεόραση θα κάνουν. Ό,τι έχει ο μπασκετμπολίστας, ο κάγκουρας στα μπουζούκια, ο τράπερ κι ο σεφ στα ριάλιτι θα το αντιγράψουν. Πολλή καγκουριά. Η Ελλάδα είναι πάντα 5-10 χρόνια πίσω. Γραμμούλες, τοξάκια, παλαιότερα αστεράκια, νεράιδες. Ό,τι έρχεται από απέξω. Δεν υπάρχουν τάσεις και όταν υπάρχουν, είναι βλακείες.

– Πώς βλέπεις το μέλλον του τατού;
Βλέπω πολλά παιδιά που ξεκινάνε κατευθείαν με το δικό τους στυλ κι επικεντρώνονται σε αυτό. Εμείς αυτό δεν το είχαμε, έπρεπε πάντα να κάνουμε τα πάντα. Μαορί, ιαπωνικά, γράμματα. Είναι δύσκολο να αποφασίσεις, για την επιβίωσή σου, αν θες να είσαι καλλιτέχνης ή έμπορας. Όλοι οι τατουατζήδες αυτήν την ανησυχία έχουμε. Πλέον πρέπει να έχεις και επαφή με τα social media. Για κάποιους είναι δύσκολη αυτή η έκθεση. Αν δεν το κάνεις όμως σε ξεχνάνε. Πριν από 7-8 χρόνια ανέβαζα ένα τατού και γινόμουν γνωστός. Τώρα, αν δεν ανεβάσω τη μούρη μου, δε με βλέπει κανένας. Ένα τατού θα πάρει 100 likes και η μούρη μου 1300. Θέλουν να βλέπουν την προσωπική μου ζωή. Πιο πολλά μηνύματα θα πάρω για τατουάζ όταν ανεβάζω μια φωτογραφία με την κοπέλα μου, παρά όταν ανεβάζω τη δουλειά μου. Ίσως θέλουν το ανθρώπινο στοιχείο. Τα νέα παιδιά είναι συχνά συνεσταλμένα και δυσκολεύονται με τα social media. Βλέπω, βέβαια, συχνά Tiktokers που κάνουν τατουάζ, έχουν διαρκώς δουλειά και βλέπεις τα σχέδια και λες καλύτερα να γίνονταν σουβλατζήδες.

Rapid | Φωτ.: Παναγιώτης Γιαννούτσος / Olafaq

Rapid

– Ασχολείσαι με το neo-traditional tattoo, μια εκμοντερνισμένη εκδοχή του old school τατουάζ. Τι σε τράβηξε σε αυτό; Θεωρείς ότι είναι διαχρονικά δημοφιλές;
Δε ξέρω αν είναι. Σίγουρα το old school έχει πάντα το κοινό του. Ωστόσο εμένα μου αρέσει να βγαίνω από το comfort zone μου και για αυτό διάλεξα το neo-traditional. Έχει πολλές διαφορετικές τεχνικές και συνέχεια μαθαίνω καινούργια πράγματα. Είναι κάτι που με δυσκόλευε και με εξίταρε.

– Στη δουλειά σου υπάρχουν περιθώρια λάθους;
Καλό είναι να μην υπάρχουν, αφού σχεδιάζεις κάτι που ο άλλος θα το φέρει για πάντα πάνω του. Σε πολύ μεγάλα σχέδια ίσως τα λάθη κρύβονται και διορθώνονται πιο εύκολα. Αλλά προφανώς δεν πας ποτέ με αυτό το σκεπτικό. Πρέπει να έρχεσαι στο ραντεβού προετοιμασμένος, μελετημένος και οργανωμένος.

– Τι συμβουλή θα έδινες σε νέα ταλέντα;
Σίγουρα να βρει κάποιον που θα θέλει να του μεταδώσει τις γνώσεις του. Ένα φαινόμενο της εποχής είναι πολλοί να ξεκινούν από το σπίτι τους. Εύκολα παίρνεις μοτεράκι. Είναι προτιμότερο όμως να έχεις κάποιον να σε διδάξει. Θα σου πάρει τον διπλάσιο ή τριπλάσιο χρόνο αν θέλεις να τα μάθεις μόνος σου. Καλύτερα να σε μάθει κάποιος κατευθείαν την προσέγγιση του τατού. Είναι win-win, και για τους νέους τατουατζήδες είναι σημαντικό για να μάθουν σωστά και παράλληλα δεν κάνεις κακό στα δέρματα του κόσμου κάνοντας λάθη.

– Τι τάσεις έχεις δει να κυριαρχούν στην Ελλάδα;
Η ιαπωνική θεματολογία, αλλά όχι αναγκαστικά το ιαπωνικό τατού. Επίσης πολλές γκραβούρες και μαύρα τατού. Είναι κάτι που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία 2-3 χρόνια.

– Έχεις κάνει coverups. Πού τραβάς τη γραμμή σε αυτό;
Κάποιος μου εμπιστεύεται το δέρμα του και νιώθω πολύ περήφανος αν μπορώ να διορθώσω κάτι και να τον βοηθήσω να ξανανιώσει καλά με εκείνο το σημείο πάνω του. Μπορεί να μη διορθώνω κάποιο λάθος, μπορεί να καλύπτω κάτι που δε θέλει να θυμάται. Τη γραμμή την τραβάω όταν το απαιτούν τεχνικοί λόγοι. Πχ, αν δω ότι δε θα λειτουργήσει, δε θα φανεί όμορφο αν πατήσω πάνω από ένα ήδη υπάρχον τατού. Εκεί θα συμβουλέψω να πάει να κάνει λέιζερ. Όχι, αναγκαστικά να το σβήσει ολόκληρο, αλλά να το αποχρωματίσει έστω σε σημεία. Δε θα βαρούσα πολιτικά σύμβολα ή οπαδικά. Το κακό είναι ότι ξέρω πως μπορούν πάντα να το βαρέσουν αλλού. Ιδεολογίες δε μπορώ να αλλάξω. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να πω «όχι» σε πράγματα και ιδεολογίες που δεν υποστηρίζω. Υπάρχουν τατουατζήδικα που θα το έκαναν, μιλάμε για ανθρώπους. Αλλά οι περισσότεροι τα αποφεύγουν.

– Μιλάς με τους πελάτες σου πριν βαρέσεις;
Ειδικά όταν κάνω κάτι πολύ δύσκολο ή προσωπικό, εννοείται ότι μιλάω. Ακόμη όμως κι αν έρχεται κανείς με μικρότερα και έτοιμα σχέδια, κάτι που είδε στο Pinterest ή στο Instagram, πάλι θα μιλήσω. Στην τελική είναι παροχή υπηρεσιών και εξυπηρέτηση πελατών. Πρέπει να εκτιμάμε το ότι μας εμπιστεύονται σε κάτι τόσο προσωπικό. Ακόμη κι αν δεν κάνει κάτι που έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα από πίσω, και πάλι το επιλέγει γιατί το θεωρεί όμορφο. Η συζήτηση και η τριβή βοηθάει και στο σχέδιο. Ο τατουατζής θα έχει μια πλήρη εικόνα, ο πελάτης μπορεί να σκεφτεί τελευταία στιγμή αλλαγές στο τατού τους που δεν είχαν φανταστεί.

– Έχεις δει ανταγωνισμό;
Αρκετό, αλλά υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα. Υπάρχει ο θετικός ανταγωνισμός που σε εμπνέει αλλά και ο κακός. Δεν είναι πάντα κακό να βλέπεις τι κάνει ο διπλανός σου και να εξελίσσεσαι. Σε βάζει στην πρίζα.

Rapid | Φωτ.: Παναγιώτης Γιαννούτσος / Olafaq

– Τι περιμένεις να δεις στο Athens Tattoo Expo;
Είναι η 2η μου χρονιά. Το event αυτό είναι πιο κλειστό σε σχέση με άλλα αντίστοιχα. Συναντίεσαι πιο προσωπικά με κάποιους καλλιτέχνες και μιλάτε, ανταλλάσσετε γνώμες και συμβουλές. Ανυπομονώ να δω καλλιτέχνες που τους θεωρώ πρότυπα, ώστε να πάρω πληροφορίες από αυτούς. Είναι μια γιορτή, συναντιόμαστε όλοι μαζί, κάτι που είναι δύσκολο στην καθημερινή ζωή.

– Πώς βλέπεις το γεγονός ότι οι νέοι tattoo artists επιλέγουν κατευθείαν το στυλ στο οποίο θέλουν να επικεντρωθούν;
Δε ξέρω αν είναι καλό ή κακό. Πιστεύω ότι πρέπει στην αρχή να περάσεις από διαφορετικά στυλ, να ανακαλύψεις νέα γούστα. Από την άλλη άτομα που έχουν εκπαιδευτεί ήδη σε μια άλλη τέχνη, όπως με το σκίτσο ή τη ζωγραφική, μπορεί όντως να γνωρίζουν σε ποιο στυλ ανήκουν. Δεν είναι κακό, αρκεί να γίνει ομαλά η μετάβαση.

– Τα social media τα χρησιμοποιείς στη δουλειά σου;
Δε γίνεται να μην τα χρησιμοποιώ. Άλλες φορές επειδή πρέπει και άλλες επειδή θέλω. Είμαι υπέρ αλλά έχει και αρνητική πλευρά. Πολλά άτομα έχουν περισσότερο reach από ταλέντο. Από την άλλη, πολλά όμορφα πράγματα δε θα τα ανακαλύπταμε ποτέ αν δεν υπήρχε το ίντερνετ. Το αν τα social media θα αναδείξουν ένα νέο ταλέντο είναι τύχη και συγκυρία συχνά. Πρέπει να είσαι ανοιχτός με τα social media, πρέπει να είμαστε καλοί στο multi-tasking, παράλληλα με το τατού να βλέπεις τι άλλο μπορεί να εξυπηρετήσει τη δουλειά σου. Τα social σίγουρα το κάνουν αυτό.