Αγαπημένη φιγούρα της Αθήνας που είναι σαν να έχει βγει από τα πολύχρωμα 70’s, απογειώνει τη street φωτογραφία, έχει πάντα μια μεγάλη περιέργεια για όλα. Αν κάναμε μία λίστα με τα ολόφρεσκα πρόσωπα που έχουν το ταμπελάκι της σύγχρονης ματιάς σ’ αυτή την ταλαίπωρη πραγματικότητα, ο Γιάννης Akim Τσατσούλης θα ήταν σίγουρα μέσα στην χρυσή πεντάδα.

Ένας νέος φωτογράφος με εικόνες γεμάτες ιδαίτερα πρόσωπα, μοτίβα που συνδυάζουν εύστοχα παλιό με το νέο και έχουν μία αβίαστη φυσικότητα.

Δεν τις προσπερνάς στο ατελείωτο σκρολάρισμα των social media και φιάχνουν ολόκληρες κινηματογραφικές ιστορίες. Αρκετές φορές, ο ίδιος περνάει μπροστά από την κάμερα και ό,τι και να συμβαίνει τριγύρω, έχει σανίδα σωτηρίας του, τη μουσική.

Η Olafaq ανάκριση πάει κάπως έτσι:

– Ποιος είναι ο ιδανικός ήχος για ένα ξυπνητήρι;

Κανείς! Μου δημιουργούν ακραίους ψυχαναγκασμούς τα ξυπνητήρια αλλά αν έπρεπε να διαλέξω έναν ήχο, θα ήταν κελαηδίσματα πουλιών.

– Τι μουσική θα έπρεπε να παίζουν τα μεγάφωνα του μετρό;

Όλα τα είδη από την εγχώρια μουσική. Θεωρώ ότι με τόσο στρες που έχουν οι Αθηναίοι, θα του άλλαζε τελείως την καθημερινότητα και θα βοηθούσε να βελτιωθεί η ψυχολογία τους.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

 – Ποιο είναι το ποιο ωραίο σημείο της πόλης που ζείτε;

Όλα τα σημεία που δεν τα έχει επηρεάσει ο χρόνος και σου δημιουργούν την αίσθηση πως δεν είσαι στην πόλη. Αγαπάω πάρα πολύ το Θησείο, την Ακρόπολη και το αγαπημένο μου μέρος είναι ο Λυκαβηττός γιατί νιώθεις ότι μπορείς να πιάσεις την πόλη. Επίσης, μένω στο Νέο Ηράκλειο και μπορεί το επόμενο στενό να είναι μια μεγάλη λεωφόρος αλλά στο δικό μου στενό, νιώθεις απόλυτη ευτυχία.

– Αν η Αθήνα ήταν φαγητό, τι φαγητό θα ήταν;

Μουσακάς. Αντικατοπτρίζει όλο αυτό το χάος που χαρακτηρίζει την Αθήνα γιατί είναι μία μίξη από διαφορετικά μεταξύ τους συστατικά που ο καθένας αντιλαμβάνεται αλλιώς και ξεχωρίζει όσα του αρέσουν περισσότερο ανάλογα τις δικές του γεύσεις.

Ποιο είναι το ιδανικό σημείο για να διαβάσεις ένα βιβλίο;

Εγώ δεν μπορώ να διαβάζω εύκολα γενικά αλλά νομίζω παντού. Και το λέω γιατί πιστεύω πως μπορείς να βρεις τον προσωπικό σου χώρο σε όποιο μέρος και αν βρίσκεσαι.

Εάν είχατε τη δύναμη τι θα αλλάζατε στην Αθήνα;

Την περιθωριοποίηση. Δεν είμαι ούτε ουτοπιστής ούτε ονειρεύομαι πως μπορείς έτσι απλά να αλλάξεις την πραγματικότητα. Απλά θα ήθελα να μην υπάρχουν σύνορα και διαχωρισμοί.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνετε πριν κοιμηθείτε;

Τα τελευταία χρόνια κάνω έναν μικρό απολογισμό για το πώς εξελίσσομαι και τι μου δίνει καθετί που ασχολούμαι. Μου φαίνεται αρκετά χρήσιμο.

Τι προτιμάτε να φωτογραφίζετε στην πόλη;

Ανθρώπους, αρχιτεκτονικά σχήματα και ό,τι έχει μείνει γενικά αυθεντικό και σταθερό.

Η Αθήνα με μία λέξη;

Μπερδεμένη.

Μια λέξη που σας έχει κολλήσει στο μυαλό σαν τσίχλα;

Μικροαστοί.

Αν μπορούσατε να γκρεμίστε κάτι στην Αθήνα τι θα ήταν αυτό;

Όλα τα τετράγωνα γύρω από το Σύνταγμα. Θα μπορούσε να είναι πολύ πιο όμορφη αυτή η πλευρά της πόλης και να προσφέρει πιο εύκολη πρόσβαση στους πεζούς.

Τι θα δείχνατε σε έναν εξωγήινο;

Την πόλη από ψηλά.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

Ποιο είναι αυτό το στοιχείο που κάνει απλό έναν άνθρωπο (common people);

Η ταπεινότητα.

Ο αγαπημένος σας αστικός μύθος για την Αθήνα;

Η στάση του μετρό που υπάρχει κάτω από τη Βουλή! Θα πλήρωνα να πάω να τη δω.

– Τι είναι ευτυχία;

Η συνειδητότητα. Να φτάνεις στην συνειδητοποίηση πως είσαι στην αρχή ενός πράγματος χωρίς να το κατηγορείς.

– Με ποιο καρτούν θα θέλατε να διασταυρωθείτε στον δρόμο;

Με τον Yugi από το “Yu gi Oh”. Αγαπάω πάρα πολύ τα anime και τα manga. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας λειτουργεί σαν τους ήρωες στο “Fight Club” γιατί λέει πως κάνει διάφορα πράγματα κάποιος άλλος ενώ στην ουσία τα κάνει ο ίδιος του ο εαυτός. Λόγω των κινουμένων σχεδίων ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία.

Ένα στίχο τραγουδιού που θα κάνατε γκράφιτι σε τοίχο;

“Μου λένε τι θες πιο πολύ; Να κάνω τη ζωή μου καλύτερη. Δεν εύχομαι πόνο σε κανέναν, το ξέρουνε ακόμα κι οι αντίπαλοι” από το τραγούδι του Λεξ, «Holdem».

Ποια γνωστή ταινία θα θέλατε να έχει γυριστεί στην Αθήνα;

Το «Taxi driver». Νομίζω ότι σε κάποια πλαίσια εδώ βιώνουμε την αδικία περισσότερο απ’ ότι στην Αμερική και πάρα πολλοί λένε ή θα ήθελαν να πουν «Are you talking to me».

Συμπληρώστε τη φράση «Αθήνα σε αγαπάω αλλά…»

Σιχαίνομαι το συναίσθημα που μου λείπεις με τα τις 20 Αυγούστου, σε όποιο μέρος και να είμαι.

Ένα σημείο της Αθήνας που σας χτύπησε ο έρωτας κεραυνοβόλα;

Εδώ ακριβώς που κάνουμε τη φωτογράφηση!

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

Ποιος μήνας ταιριάζει πολύ στην Αθήνα;

Ο Μάρτιος γιατί σου δίνει μια ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες αν και δεν μου αρέσει καθόλου σαν μήνας. Αγαπάω τον χειμώνα αλλά είναι ωραία αυτή η αισιοδοξία που σου δημιουργεί η άνοιξη για όλα.

Είναι η Αθήνα μια πόλη που ξέρει να τα σπάει τη νύχτα;

Ναι. Το τελευταίο διάστημα το είχε ξεχάσει και λόγω των καταστάσεων, αλλά επανήλθε. Δεν συγκρίνω αυτό που συμβαίνει στα μαγαζιά τη νύχτα στην Αθήνα με καμία άλλη πόλη.

Ποιον διάσημο θα ήθελες να έχεις γείτονα;

Τον Jay-Z. Αυτή την περίοδο έχω ακραίες απορίες γι’ αυτόν τον τύπο και ψάχνω σαν φρικιό τα πάντα.

INFO: Instagram | Facebook

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq