Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 ήταν μία σοκαριστική εξέλιξη για την πορεία και τις σχέσεις των δύο λαών. Η φρίκη και η βιαιότητα, ξεσήκωσε σειρά αντιδράσεων και βέβαια πυροδότησε την αντίδραση του Ισραήλ. Μία αντίδραση όμως που τελικά αποδεικνύεται εξαιρετικά δυσανάλογη καθώς διαρκεί εδώ και 5 μήνες με αδιάκριτους βομβαρδισμούς, επιθέσεις με drones, καταστροφή κάθε υποδομής και πρωτοφανή αριθμό νεκρών αμάχων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 31,000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητα τους γυναίκες και παιδιά.
Σύμφωνα με την οργάνωση Oxfam, ο ισραηλινός στρατός σκοτώνει Παλαιστίνιους με μέσο ρυθμό 250 άτομα την ημέρα, αριθμός που ξεπερνά τον ημερήσιο απολογισμό θανάτων οποιασδήποτε άλλης μεγάλης σύγκρουσης των τελευταίων ετών.

Καμία επίθεση δεν μπορεί να δικαιολογήσει εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίες. Είναι λογικό, πως μία τέτοια εκτεταμένη και αδιάκριτη σύρραξη, να έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις σχετικά με τη βιαιότητα των Ισραηλινών απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό. Υποστηρικτές της παλαιστίνης (όχι της Χαμάς) έχουν δημιουργήσει κινήματα σε όλο τον κόσμο και έχουν προβεί σε διαδηλώσεις προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τον ολέθριο πόλεμο του Νετανιάχου.

Υποστήριξη Παλαιστινιακού λαού και συνέπειες

Το κίνημα για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων αναπτύσσεται σταθερά και στις Ηνωμένες Πολιτείες – από την ανάπτυξη ομάδων στα Πανεπιστήμια όπως οι “Students for Justice” στην Παλαιστίνη, την άνοδο των εκστρατειών μποϊκοτάζ και την πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων.
Καθώς η υποστήριξη για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων έχει αυξηθεί, το ίδιο συμβαίνει και με τις προσπάθειες ομάδων που υποστηρίζουν άκριτα τις πολιτικές του ισραηλινού κράτους να φιμώσουν τους υποστηρικτές του Παλαιστινιακού λαού. Μέσω μιας ποικιλίας τακτικών, αυτές οι ομάδες πιέζουν κυβερνητικούς παράγοντες, πανεπιστήμια και άλλα ιδιωτικά ιδρύματα να ερευνήσουν, να λογοκρίνουν και να τιμωρούν άτομα και ομάδες που επικρίνουν το Ισραήλ ή που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Στις πανεπιστημιουπόλεις, φοιτητές έχουν δεχθεί επιπλήξεις ή «αδικηθεί» για ειρηνικές διαδηλώσεις και καθηγητές έχουν απολυθεί, αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν τα ερευνητικά τους προγράμματα στην Παλαιστίνη ή αντιμετώπισαν εκφοβισμό επειδή υποστήριξαν ένα ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ. Οι εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους ακυρώθηκαν ως απάντηση σε εκστρατείες πίεσης. Τοπικοί, κρατικοί και εθνικοί κυβερνητικοί φορείς έχουν θεσπίσει νομοθεσία που στοχεύει σε ανάλογες εκστρατείες.

Η καθαρή λογοκρισία όσων σκέφτονται να συζητήσουν κριτικά αυτό το θέμα – καθώς και η αυτολογοκρισία για να αποφύγουν τις αντιδράσεις – είναι διάχυτη σε κάθε επαγγελματικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με το Wired σχεδόν 300 νυν και πρώην υπάλληλοι της Apple έχουν δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή ισχυριζόμενοι ότι αρκετοί υπάλληλοι της εταιρείας (είτε στα κεντρικά είτε της λιανικής) έχουν δεχθεί επιπλήξεις ή «αδικηθεί» επειδή εξέφρασαν υποστήριξη στον λαό της Παλαιστίνης μέσω pins, βραχιολιών ή keffiyeh. Η ομάδα, η οποία αυτοαποκαλείται Apples4Ceasefire, σχεδιάζει μια διαμαρτυρία έξω από το κατάστημα λιανικής της Apple στο Lincoln Park, στο Σικάγο, το Σάββατο. Σε ένα podcast που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα με το μέσο ενημέρωσης Palestine in America, η ομάδα ισχυρίζεται ότι ένας Παλαιστίνιος υπάλληλος λιανικής σε εκείνη την τοποθεσία απολύθηκε άδικα επειδή φορούσε ρούχα και αξεσουάρ που έδειχναν υποστήριξη στον Παλαιστινιακό λαό.

Ακόμα και καλλιτέχνες του Χόλιγουντ τιμωρήθηκαν επειδή υποστήριξαν την αντίσταση της Παλαιστίνης στην ισραηλινή κατοχή Το πρακτορείο ταλέντων του Χόλιγουντ, United Talent Agency [UTA], απέλυσε τη Susan Sarandon, η Melissa Barrera απολύθηκε από το καστ του επερχόμενου θρίλερ, Scream VII και η υπεύθυνη του γραφείου του Tom Cruise πιέστηκε να παραιτηθεί από τον ρόλο της στο Creative Artists Agency [ CAA], όλα λόγω της υποστήριξής τους προς την Παλαιστίνη ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός πήρε μέρος σε πολλές διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και δέχτηκε κριτική επειδή είπε σε μια συγκέντρωση στις 17 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φοβούνται να είναι Εβραίοι αυτή τη στιγμή και παίρνουν μια γεύση του πώς αισθάνεται κάποιος να είναι μουσουλμάνος σε αυτή τη χώρα». Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, η Σαράντον είπε επίσης ότι η κριτική στο Ισραήλ δεν πρέπει να θεωρείται αντισημιτική. «Υπάρχει ένα τρομερό πράγμα που συνέβη όπου ο αντισημιτισμός έχει μπερδευτεί με το να μιλάει εναντίον του Ισραήλ. Είμαι κατά του αντισημιτισμού. Είμαι κατά της ισλαμοφοβίας».

Στις 13 Οκτωβρίου 2023, ο Michael Eisen μοιράστηκε ένα σατιρικό άρθρο από το “The Onion” στο X (πρώην Twitter). Ο τίτλος έλεγε: «Οι ετοιμοθάνατοι κάτοικοι της Γάζας επικρίθηκαν επειδή δεν χρησιμοποίησαν τα τελευταία τους λόγια για να καταδικάσουν τη Χαμάς».

Ο Eisen στη συνέχεια μοιράστηκε εκ νέου το σατιρικό άρθρο και πρόσθεσε: «Το “The Onion” μιλά με περισσότερο θάρρος, διορατικότητα και ηθική διαύγεια από ό,τι οι ηγέτες κάθε ακαδημαϊκού ιδρύματος μαζί. Μακάρι να υπήρχε ένα πανεπιστήμιο @TheOnion.” 

Ο Eisen, ο οποίος είναι Εβραίος και έχει οικογένεια στο Ισραήλ, ήταν ο αρχισυντάκτης του eLife, ενός μη κερδοσκοπικού επιστημονικού περιοδικού, την εποχή της δημοσίευσής του. Είπε ότι η ανάρτησή του δεν ήταν ένα απροσδόκητο σχόλιο, αλλά μια τεκμηριωμένη πολιτική άποψη που διαμορφώθηκε από μια ζωή στην οποία η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση ήταν «το νούμερο ένα θέμα» για το οποίο μιλούσε η οικογένειά του.

Το κοινό στο διαδίκτυο τον κατηγόρησε για αντισημιτισμό,ενώ ζήτησαν την παραίτησή του. Ο Eisen είπε ότι του ζητήθηκε να εξηγήσει τη θέση του σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου μια εβδομάδα αργότερα και έπειτα του ζήτησε να παραιτηθεί από ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Αρνήθηκε και μετά απολύθηκε.  Τουλάχιστον επτά εκδότες έχουν παραιτηθεί από τότε σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Η υποστήριξη του άμαχου πληθυσμού της Παλαιστίνης με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς είχε εκτεταμένες συνέπειες για τις θέσεις εργασίας σε όλες τις βιομηχανίες, αλλά δεν είναι κάτι νέο. Η Palestine Legal, μια ομάδα υπεράσπισης που εκπροσωπεί ακτιβιστές που μιλούν για τους Παλαιστίνιους, είπε ότι έχει ανταποκριθεί σε συνολικά 1.707 περιστατικά καταστολής μεταξύ 2014 σε αντίποινα που στοχεύουν όσους υποστηρίζουντα δικαιώματα των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων πειθαρχικών ερευνών, αβάσιμες νομικές απειλές, λογοκρισίας και κατηγοριών για αντισημιτισμό. Όμως, ο αριθμός των αντιποίνων για τις θέσεις εργασίας και των πειθαρχικών κυρώσεων έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Αμέτρητος αριθμός άλλων περιπτώσεων φοιτητών, ακαδημαϊκών, ακτιβιστών και απλών ανθρώπων σε όλες τις Η.Π.Α., με πολλούς να επιλέγουν να μείνουν σιωπηλοί από φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους ή αντιμετωπίζουν αυξημένο έλεγχο για τις απόψεις τους.