Αυτό που συντελείται στην Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβρη αποτελεί γενοκτονία, τελεία. Η επίθεση της Χαμάς ήταν φρικιαστική, ναι. Όμως τα εγκλήματα πολέμου από το ένα μέρος δεν δικαιολογούν εγκλήματα πολέμου από το άλλο. Η αντίδραση του Ισραήλ είναι εξαιρετικά δυσανάλογη καθώς διαρκεί εδώ και 4 μήνες με αδιάκριτους βομβαρδισμούς, επιθέσεις με drones, καταστροφή κάθε υποδομής και πρωτοφανή αριθμό νεκρών αμάχων.

Περισσότεροι από 30.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Αυτός ο αριθμός ισοδυναμεί με περίπου το 1,3% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της επικράτειας με την πλειονότητα των νεκρών να είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η καταμέτρηση δεν περιλαμβάνει όσους δεν έχουν φτάσει σε νοσοκομεία, ανάμεσά τους χιλιάδες άνθρωποι που εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια κτιρίων που χτυπήθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ούτε και όσους χάνουν τη ζωή τους από ασιτία και λιμούς.

Περισσότεροι από 70.000 τραυματίες έχουν καταγραφεί από το υπουργείο Υγείας της Γάζας (MoH), το οποίο είναι η μόνη επίσημη πηγή για απώλειες. Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι όταν η τρέχουσα κατανομή των θανάτων συγκρίνεται με προηγούμενα δεδομένα που καταγράφηκαν από τον ΟΗΕ από προηγούμενες συγκρούσεις στη Γάζα, «δείχνει ξεκάθαρα έναν αυξανόμενο αριθμό αμάχων που σκοτώνονται, με υψηλότερο ποσοστό θανάτων παιδιών και γυναικών».

Ένας πόλεμος χωρίς όρια

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση παγκοσμίως για να σταματήσει τη σύγκρουση, αλλά η εκστρατεία του στη Γάζα έχει διατηρήσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, του βασικού συμμάχου τους και του μεγαλύτερου προμηθευτή στρατιωτικής βοήθειας. Οι ΗΠΑ πρότειναν μια «προσωρινή κατάπαυση του πυρός» στα Ηνωμένα Έθνη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά άσκησαν βέτο στις εκκλήσεις για άμεση διακοπή της σύγκρουσης.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Volker Turk δήλωσε την Πέμπτη  «δεν φαίνεται να υπάρχουν όρια, ούτε λόγια, για να καταγράψουμε τη φρίκη που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας στη Γάζα». Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι «μακελειό», είπε μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Την Πέμπτη, αμέσως μετά τη δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων για τους νεκρούς, τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 120 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στην πόλη της Γάζας καθώς περίμεναν φαγητό, σύμφωνα με αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες και τον εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, Ahmad Abu Al Foul.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 760 και ο αριθμός των νεκρών σε 104, αναθεωρώντας προς τα επάνω τον αρχικό απολογισμό νοσοκομείο.

Οι πεινασμένοι άμαχοι είχαν στριμωχτεί γύρω από νεοαφιχθέντα φορτηγά βοήθειας με την ελπίδα να βρουν φαγητό, όταν ισραηλινά τανκς και drones άρχισαν να πυροβολούν τους ανθρώπους στην οδό Haroun Al Rasheed στη δυτική πόλη της Γάζας, στην περιοχή Sheikh Ajleen.

άμαχοι νεκροί πόλεμος γενοκτονία
Πηγή: IDF/ Skynews

Ο ισραηλινός στρατός από την άλλη θεωρεί υπάτια τα φορτηγά βοήθειας καθώς όπως υποστηρίζει στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από την περιοχή, εμβόλισαν κατά λάθος άμαχους προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς.

Το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν της Γάζας παρέλαβε τα σώματα 10 νεκρών καθώς και δεκάδες τραυματίες Παλαιστίνιους από τη δυτική Πόλη της Γάζας, δήλωσε σήμερα τηλεφωνικά στο Reuters ο επικεφαλής του νοσοκομείου Χουσάμ Αμπού Σαφιέγια. «Δεν γνωρίζουμε πόσοι βρίσκονται σε άλλα νοσοκομεία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν φορτηγά να μεταφέρουν πτώματα. Το Reuters εξακρίβωσε ότι η τοποθεσία στο ένα βίντεο είναι ο κυκλικός κόμβος αλ-Ναμπούλσι, όπου φαίνονται αρκετοί άνθρωποι να κείτονται ακίνητοι.

Νέες χερσαίες επιχειρήσεις – Επισιτιστική κρίση

Το βλέμμα όλης της διεθνούς κοινότητας είναι τώρα στραμμένο στη Ράφα, την πόλη κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων που μέχρι τώρα θεωρούνταν «ασφαλής ζώνη» για να καταφύγουν οι εκτοπισμένοι αμάχοι. Με το Ισραήλ να έχει σαν στόχο επόμενης χερσαίας επίθεσης αυτήν την περιοχή, ο αριθμός των νεκρών αμάχων σίγουρα θα ανέβει κατακόρυφα. Οι 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι που έχουν καταφύγει εκεί σε σκηνές και συγγενείς, δεν έχουν πλέον άλλον τρόπο διαφυγής.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι μια επίθεση στη Ράφα θα είναι καταστροφική, με περισσότερα από 600.000 παιδιά να κινδυνεύουν. Μια χερσαία επίθεση στην πόλη και τη γύρω περιοχή θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος ανθρωπιστικής βοήθειας που αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανό τον πληθυσμό της Γάζας.


Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, δύο στους τρεις ανθρώπους στη Γάζα βασίζονταν σε επισιτιστική υποστήριξη, δήλωσε στο CNN ο Arif Husain, επικεφαλής οικονομολόγος στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP). Οι Παλαιστίνιοι έχουν ζήσει 17 χρόνια μερικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές και νοσοκομεία και έχουν εκτοπίσει σχεδόν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Ο πόλεμος έχει μειώσει δραστικά τις προμήθειες νερού, ηλεκτρισμού και τροφής και έκοψε την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια. Τα νοσοκομεία στον θύλακα έχουν γίνει πεδία μάχης, με δεκάδες εγκαταστάσεις να μην λειτουργούν πλέον.
Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός των 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων χρειάζεται επισιτιστική βοήθεια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP), το οποίο πρόσθεσε ότι ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών υποσιτίζεται οξύτατα.

Οι ελλείψεις είναι ακόμη χειρότερες στα βόρεια τμήματα της λωρίδας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όπου το Ισραήλ επικέντρωσε τη στρατιωτική του επίθεση τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Η κατάσταση είναι σοκαριστική. Παιδιά μαλώνουν για ένα ξεροκόματο μπαγιάτικου ψωμιού, στη βόρεια Γάζα τρώνε γρασίδι για να επιβιώσουν, ενώ το λιγοστό νερό που υπάρχει είναι μολυσμένο.

«Πεθαίνουμε αργά», υποστήριξε η El Jamara, μία μητέρα στη Ράφα. «Νομίζω ότι είναι καλύτερο να πεθάνουμε από τις βόμβες, τουλάχιστον θα είμαστε μάρτυρες. Αλλά τώρα πεθαίνουμε από την πείνα και τη δίψα».

Τις τελευταίες ημέρες, το Υπουργείο Υγείας της Γάζας έχει επισημάνει περισσότερες περιπτώσεις αυτού που ο ΠΟΥ αποκαλεί «έμμεση θνησιμότητα» – δηλαδή άνθρωποι που πεθαίνουν ως αποτέλεσμα του πολέμου, αλλά όχι άμεσα λόγω των συγκρούσεων. Την Τετάρτη, ανέφερε ότι 6 παιδιά πέθαναν από αφυδάτωση και υποσιτισμό σε νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα. Δύο ήταν στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας και τέσσερις στο νοσοκομείο Kamal Adwan στην πόλη Beit Lahia.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το 1/4 του πληθυσμού της Γάζας κινδυνεύει τώρα από λιμό και ότι έχει σημειωθεί δραματική αύξηση των μολυσματικών ασθενειών που επιδεινώνεται από τη γενική έλλειψη φαρμάκων και την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης.

«Η Γάζα βλέπει το χειρότερο επίπεδο παιδικού υποσιτισμού οπουδήποτε στον κόσμο», είπε ο Carl Skau, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του WFP, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

Πλέον δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Λωρίδα της Γάζας. Οι βόμβες και οι επιθέσεις έχουν καταστρέψει κάθε γωνιά στα βόρεια τμήματα ενώ πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί απειλούν τη ζωή των ανθρώπων σε όλη την επικράτεια.

Η έλλειψη τροφής, καθαρού νερού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σκοτώνουν καθημερινά δεκάδες άμαχους. Οι τεράστιες καταστροφές, τα ερείπια αντί για σπίτια, οι καμμένες και κατεστραμένες εκτάσεις γεωργικής γης και η συνεχιζόμενη αποκοπή από την ανθρωπιστική βοήθεια αποτελούν ουσιαστικά “συλλογική τιμωρία”, η οποία θεωρείται έγκλημα πολέμου και απαγορεύεται από την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, καθορίζει τις υποχρεώσεις που έχουν τα μέρη σε μια σύγκρουση έναντι των αμάχων, ανεξάρτητα από το τι κάνει η άλλη πλευρά. Το γεγονός ότι μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στόχευσαν αμάχους δεν επιτρέπει στον ισραηλινό στρατό να στοχεύει αμάχους ή να αψηφά τις υποχρεώσεις του να τους προστατεύει. Η στέρηση τροφής και ασφαλούς καταφυγίου καθώς και οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί αποτελούν  κατάφορη παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου κάτι για το οποιό το Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει.