Με το κλίμα της Γης να αλλάζει ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο της ιστορίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα να γίνονται πιο συχνά και σοβαρά, η κλιματική κρίση αναδιαμορφώνει τον φυσικό μας κόσμο. Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχει σημαντικές και καταστροφικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας και στην ποιότητα της ανθρώπινης ζωής καθώς ωθεί εκατομμύρια ακόμη σε κίνδυνο μεγαλύτερης ανισότητας ενώ είναι ένας ισχυρός μοχλός μετανάστευσης λόγω των επιπτώσεών της στα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων και της απώλειας βιωσιμότητας.

Καθώς έχουμε μπει στο 2024 είναι σαφές για άλλη μια φορά, ότι η ανάγκη για δράση και περιορισμό των περιβαλλοντικών προκλήσεων είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

 

Food Waste

1,3 δισ. τόνοι τροφής σπαταλώνται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, αξίας 750 δισ. δολαρίων, όσο σχεδόν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της 18ης πιο πλούσιας χώρας του κόσμου (Τουρκία). Αριθμός τρομακτικός αν αναλογιστεί κανείς ότι 9 εκατ. παιδιά πεθαίνουν από πείνα κάθε χρόνο τη στιγμή που η παραγωγή τροφής αρκεί για να ταΐσει ολόκληρο το πληθυσμό της γης.  Σε ετήσια βάση, καταλήγουν στα σκουπίδια 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων στην Ε.Ε , τροφή αξίας 100 δισ. ευρώ χωρίς σε αυτή την ποσότητα να συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα που απορρίπτονται στην αγροτική παραγωγή και διαλογή. Η ετήσια σπατάλη τροφίμων στις ΗΠΑ είναι 40 εκατ. τόνοι τροφίμων, αρκετή για να μην πεινάσει κανένας από τους υποσιτιζόμενους ανθρώπους του κόσμου.

περιβαλλοντκές προκλήσεις 2024

Η απόρριψη φαγητού που δεν καταναλώνεται μπορεί να φαίνεται σαν μια πενιχρή ζημιά στον πλανήτη σε σύγκριση με άλλα ζητήματα, αλλά σύμφωνα με τα στατιστικά, αποδεικνύεται είναι εξίσου σημαντική.

Όταν πετάμε τρόφιμα, πετάμε επίσης τους πολύτιμους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή αυτού του φαγητού . Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση της γης και των φυσικών πόρων, όπως το εξαιρετικά πολύτιμο νερό, το κοινωνικό κόστος για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα μας. Τα απόβλητα τροφίμων ευθύνονται για το 1/3 όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο και παράγουν το 8% των αερίων του θερμοκηπίου ετησίως.  Όταν τα τρόφιμα αφήνονται να σαπίσουν στις χωματερές μας, στη συνέχεια απελευθερώνουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου 25 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Όταν το μεθάνιο απελευθερώνεται, παραμένει για 12 χρόνια και παγιδεύει τη θερμότητα από τον ήλιο.

Επισιτιστική κρίση

Η άνοδος της θερμοκρασίας και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενη ανασφάλεια για τα τρόφιμα.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 68 δισεκατομμύρια τόνοι επιφανειακού εδάφους διαβρώνονται κάθε χρόνο με ρυθμό 100 φορές ταχύτερα από ό,τι μπορεί φυσικά να αναπληρωθεί. Φορτωμένο με βιοκτόνα και λιπάσματα, το έδαφος καταλήγει σε υδάτινες οδούς όπου μολύνει το πόσιμο νερό και τις προστατευόμενες περιοχές

Ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει στη διάβρωση του εδάφους είναι η υπερβολική όργωση: αν και αυξάνει την παραγωγικότητα βραχυπρόθεσμα με την ανάμειξη των θρεπτικών στοιχείων της επιφάνειας (π. της γονιμότητας και του σχηματισμού επιφανειακής κρούστας που επιδεινώνει τη διάβρωση του επιφανειακού εδάφους.

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια άτομα μέχρι τα μέσα του αιώνα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων μπορεί να αυξηθεί κατά 70% έως το 2050.

Σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 820 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει πει: «Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, είναι όλο και πιο σαφές ότι υπάρχει μια επικείμενη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την επισιτιστική ασφάλεια που θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε εκατοντάδες εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά».

Έλλειψη νερού

Mόνο το 3% του παγκόσμιου νερού είναι γλυκό νερό και τα δύο τρίτα αυτού είναι κρυμμένα σε παγωμένους παγετώνες ή αλλιώς δεν είναι διαθέσιμα για χρήση.  Ως αποτέλεσμα, περίπου 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και συνολικά 2,7 δισεκατομμύρια αντιμετωπίζουν λειψυδρία για τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο.

Πολλά από τα υδάτινα συστήματα που διατηρούν τα οικοσυστήματα σε ακμή και τροφοδοτούν έναν αυξανόμενο ανθρώπινο πληθυσμό έχουν κλονιστεί. Τα ποτάμια, οι λίμνες και οι υδροφόροι ορίζοντες στεγνώνουν ή μολύνονται υπερβολικά. Περισσότεροι από τους μισούς υδροβιότοπους του κόσμου έχουν εξαφανιστεί.  Η γεωργία καταναλώνει περισσότερο νερό από οποιαδήποτε άλλη πηγή και σπαταλά μεγάλο μέρος αυτού λόγω αναποτελεσματικότητας. Η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα πρότυπα του καιρού και του νερού σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας ελλείψεις και ξηρασίες σε ορισμένες περιοχές και πλημμύρες σε άλλες.

Με τον τρέχοντα ρυθμό κατανάλωσης, αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Μέχρι το 2025, τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη νερού. Και τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο.

Ηλεκτρονικά απόβλητα

Το 40% των καταναλωτών αλλάζει το τηλέφωνό του κάθε δύο χρόνια, ενώ το 37,8% αλλάζει μετά τη λήξη της ωφέλιμης ζωής του τηλεφώνου. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)  ορίζει ως ηλεκτρονικά απόβλητα κάθε συσκευή που τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια και έχει φτάσει στο τέλος της διάρκειας ζωής της. Δεν μιλάμε λοιπόν μόνο για κινητά. Ψυγεία, tablets, laptops, καλώδια, φορτιστές, η λίστα είναι ατελείωτη.

Ο πολλαπλασιασμός των τεχνολογικών συσκευών αποτελεί πλέον πρόβλημα για τον πλανήτη γιατί μόλις τελειώσουν οι ωφέλιμες ζωές τους πετάγονται στα σκουπιδια τις περισσότερες φορές χωρίς να ανακυκλώνονται. Επί του παρόντος, παράγονται περισσότεροι από 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών απορριμμάτων ετησίως. Αυτός ο αριθμός υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της ανακύκλωσης, η οποία προκαλεί επίσης ορισμένα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία: μόλις το 17,4% ανακυκλώνεται, με περιοχές όπως η Λατινική Αμερική να ανακτούν μόνο το 2,7%. Αν συνεχίσουμε έτσι, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε τους 120 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων έως το 2050.

Καύση ορυκτών καυσίμων

Το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, με τις παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες να είναι 1,46 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Επιπλέον, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλά. Σύμφωνα me to National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Rick Spinrad, η σταθερή ετήσια αύξηση είναι «άμεσο αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας», κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων για τις μεταφορές και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και από την κατασκευή τσιμέντου, την αποψίλωση των δασών και τη γεωργία. .

Η καύση ορυκτών καυσίμων προκάλεσε το 86% όλων των εκπομπών CO₂ (διοξείδιο του άνθρακα) τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Research Letters.  Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί παγκοσμίως ορυκτών καυσίμων ευθύνονται για πάνω από το ⅓ των εκτάσεων που έχουν καεί από δασικές πυρκαγιές εδώ και 40 χρόνια στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής.

ορυκτά καύσιμα

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου των 88 μεγαλύτερων παραγωγών ορυκτών καυσίμων, όπως οι ExxonMobil, BP, Chevron και Shell, έχουν συμβάλει στην ξηρασία της ατμόσφαιρας. Οι εκπομπές αυτές ευθύνονται για μια μέση αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως από την αρχή του 20ου αιώνα κατά 0,5 βαθμό Κελσίου, δηλαδή το μισό της υπερθέρμανσης που παρατηρείται. Αυτή η άνοδος των θερμοκρασιών επιδείνωσε κατά 11% το έλλειμμα πίεσης υδρατμών στην ατμόσφαιρα του δυτικού τμήματος των ΗΠΑ.

Πλαστικά απορρίμματα

Μια έκθεση του επιστημονικού περιοδικού Nature, έδειξε ότι περίπου 14 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού περνούν κάθε χρόνο στους ωκεανούς, βλάπτοντας τους βιότοπους της άγριας ζωής και τα ζώα που ζουν σε αυτούς. https://earth.org/plastic-pollution-animals/ Η έρευνα διαπίστωσε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, η πλαστική κρίση θα αυξηθεί σε 29 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως έως το 2040. Εάν συμπεριλάβουμε τα μικροπλαστικά σε αυτό, η σωρευτική ποσότητα πλαστικού στον ωκεανό θα μπορούσε να φτάσει τους 600 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2040.

Το National Geographic διαπίστωσε ότι το 91% του συνόλου του πλαστικού που έχει κατασκευαστεί ποτέ δεν ανακυκλώνεται, αντιπροσωπεύοντας όχι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της ζωής μας, αλλά μια άλλη τεράστια αποτυχία της αγοράς.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το πλαστικό χρειάζεται 400 χρόνια για να αποσυντεθεί, θα περάσουν πολλές γενιές μέχρι να πάψει να υπάρχει.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα σήμερα είναι η ρύπανση του αέρα.

Στοιχεία  από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι υπολογίζεται ότι 4,2 έως 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν  από την ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως κάθε χρόνο και ότι 9 στους 10 ανθρώπους αναπνέουν αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων. Στην Αφρική, 258.000 άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2017, από 164.000 το 1990, σύμφωνα με τη UNICEF. Τα αίτια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προέρχονται κυρίως από βιομηχανικές πηγές και μηχανοκίνητα οχήματα, καθώς και εκπομπές από την καύση βιομάζας και την κακή ποιότητα του αέρα λόγω των καταιγίδων σκόνης.

Σύμφωνα με μια μελέτη  του 2023, η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Νότια Ασία –μια από τις πιο μολυσμένες περιοχές στον κόσμο– μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου 5 χρόνια. Η μελέτη κατηγορεί μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης επαρκών υποδομών και χρηματοδότησης για τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης σε ορισμένες χώρες. Οι περισσότερες χώρες στην Ασία και την Αφρική, οι οποίες μαζί συνεισφέρουν περίπου το 92,7% των ετών ζωής που χάνονται παγκοσμίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στερούνται βασικών προτύπων ποιότητας του αέρα που απαιτούνται για την ανάπτυξη κατάλληλων πολιτικών.

Στην Ευρώπη, μια πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) έδειξε ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέθαναν από προβλήματα υγείας που συνδέονται άμεσα με την έκθεση σε τοξικούς ρύπους το 2021.

Fast fashion

Η παγκόσμια ζήτηση για μόδα και ρούχα έχει αυξηθεί με πρωτοφανή ρυθμό που η βιομηχανία της μόδας αντιπροσωπεύει πλέον το 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, καθιστώντας ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας.  Η μόδα από μόνη της παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από ό,τι ο κλάδος της αεροπορίας και της ναυτιλίας μαζί, και σχεδόν το 20% των παγκόσμιων λυμάτων, ή περίπου 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τη βαφή υφασμάτων, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. 

Επιπλέον, ο κόσμος παράγει τουλάχιστον 92 εκατομμύρια τόνους κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων κάθε χρόνο και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει στους 134 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030. Τα απορριπτόμενα απόβλητα ρούχων και υφασμάτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι μη βιοδιασπώμενα, καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ μικροπλαστικά από υλικά ένδυσης όπως πολυεστέρας, νάιλον, πολυαμίδιο, ακρυλικό και άλλα συνθετικά υλικά, διοχετεύονται στο έδαφος και σε κοντινές πηγές νερού.

Σύμφωνα με έρευνες, για να φτιαχτεί ένα βαμβακερό μπλουζάκι, χρειάζεται 2.700 λίτρα νερού, το οποίο θα μπορούσε να πιει ένας άνθρωπος για σχεδόν τρία χρόνια.  Κατά την βαφή των ρούχων απελευθερώνονται χημικά που ευθύνονται για το 3% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 καθώς και για πάνω από το 20% της παγκόσμιας ρύπανσης των υδάτων, σε συνδυασμό με τα μικροπλαστικά που επίσης το επιμολύνουν.

Υπεραλίευση

Πάνω από 3δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται στα ψάρια ως την κύρια πηγή πρωτεΐνης τους.  Περίπου το 12% του κόσμου βασίζεται στην αλιεία, με το 90% από αυτούς να είναι ψαράδες μικρής κλίμακας. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου διπλάσια ποσότητα φαγητού από ό,τι πριν από 50 χρόνια και υπάρχουν τέσσερις φορές περισσότεροι άνθρωποι στη γη από ό,τι στο τέλος της δεκαετίας του 1960.

Ο αριθμός των υπεραλιευόμενων αποθεμάτων παγκοσμίως έχει τριπλασιαστεί μέσα σε μισό αιώνα και σήμερα το ⅓ της αλιευτικής αλιείας παγκοσμίως βρίσκεται επί του παρόντος έξω από τα βιολογικά τους όρια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Η υπεραλίευση  έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως αυξημένα φύκια στο νερό, καταστροφή αλιευτικών κοινοτήτων, σκουπίδια στους ωκεανούς καθώς και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά απώλειας βιοποικιλότητας. Αυτή, επίσης, είναι μια σοβαρή θαλάσσια απειλή που προκαλεί την άσκοπη απώλεια δισεκατομμυρίων ψαριών, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες και κητώδη.

Αποψίλωση δασών

Η αποψίλωση των δασών είναι η σκόπιμη εκκαθάριση δασικής γης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας και στη σύγχρονη εποχή, τα δάση έχουν ισοπεδωθεί για να δημιουργηθεί χώρος για τη γεωργία και τη βόσκηση των ζώων και για την απόκτηση ξύλου για καύσιμα, μεταποίηση και κατασκευή.

Η αποψίλωση των δασών  έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τα τοπία σε όλο τον κόσμο. Πριν από περίπου 2.000 χρόνια, το 80% της Δυτικής Ευρώπης ήταν δασική. σήμερα το ποσοστό είναι 34 τοις εκατό. Στη Βόρεια Αμερική, περίπου τα μισά δάση στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου κόπηκαν από το 1600 έως το 1870 για ξυλεία και γεωργία. Η Κίνα έχει χάσει μεγάλες εκτάσεις των δασών της τα τελευταία 4.000 χρόνια και τώρα λίγο πάνω από το 20 τοις εκατό είναι δασωμένο. Ένα μεγάλο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Γης ήταν κάποτε δάση.
Όταν τα δάση καταστρέφονται, σύνθετα οικοσυστήματα διαταράσσονται ή χάνονται. Οι ανθρώπινες κοινότητες που εξαρτώνται από τα δάση υφίστανται επίσης τις συνέπειες της εκτεταμένης αποψίλωσης των δασών. Σε χώρες όπως η Ουγκάντα, οι άνθρωποι βασίζονται στα δέντρα για καυσόξυλα, ξυλεία και κάρβουνο. Από το 2000 έως το 2020, η Ουγκάντα έχασε περισσότερα από 3.500 τετραγωνικά μίλια (9.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα) της δασικής της κάλυψης, ανέφερε η Global Forest Watch.

Η αποψίλωση των δασών όχι μόνο εξαλείφει τη βλάστηση που είναι σημαντική για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα, αλλά η πράξη του καθαρισμού των δασών παράγει επίσης εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι η αποψίλωση των δασών είναι η δεύτερη κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Deforestation (@deforestation_change)