Μπορεί τα περιβαλλοντικά κινήματα να είχαν κάνει την εμφάνισή τους από το 1960, αλλά χρειάστηκαν περίπου δύο δεκαετίες για να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση και με συνέπεια. Έτσι, φτάσαμε στην δεκαετία του 1980, όπου πλέον οι όροι «παγκόσμια θέρμανση» και «κλιματική αλλαγή» έγιναν διαδεδομένοι. Από εκεί και πέρα κανείς δε μπορούσε να πει ότι δε γνωρίζει, ωστόσο, ως ανθρωπότητα, καθυστερήσαμε πολύ για να αποφασίσουμε τι κατεύθυνση πρέπει να πάρουμε για να καταστήσουμε τον πλανήτη μας βιώσιμο.

Οι επιστήμονες λοιπόν μας είχαν προειδοποιήσει ότι ο πλανήτης μας θα άλλαζε με τρόπους δε μπορούσαμε να φανταστούμε –λιώσιμο πάγων, καύσωνες εν μέσω χειμώνα κ.α.- αλλά όλα μας έμοιαζαν μακρινά, ότι το ημερολόγιο θα δείχνει 2156 ή κάτι τέτοιο. Βέβαια, έπεσαν και αυτοί έξω στις εκτιμήσεις τους και εμείς υπερεκτιμήσαμε τις δυνάμεις μας. Τώρα, στεκόμαστε όλοι επάνω από το λάκκο μας και κλαίμε.

Όμως, πόση κλιματική αλλαγή έχουμε βιώσει σήμερα;

Σύμφωνα λοιπόν με νέα έρευνα, σχεδόν το 50% των ατόμων ηλίκιας 15-84 ετών έχουν ήδη βιώσει σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να χτυπάνε τα “καμπανάκια” τους για να ευαισθητοποιηθεί ακόμα περισσότερο η κοινή γνώμη και να προσαρμοστούν τα κράτη στα απαιτούμενα μέτρα που πρέπει να λάβουν, ωστόσο, αν εξαιρέσουμε τα πλαστικά καλαμάκια, θα λέγαμε πως συνολικά ο πλανήτης μας σφυρίζει αδιάφορα.

Γι’ αυτό τον λόγο, σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι γίνονται μάρτυρες ακραίων και θανατηφόρων καιρικών φαινομένων που επηρεάζεται άμεσα από την άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία διαμορφώνει ένα δυσοίωνο μέλλον για την ανθρωπότητα.

Ο Andrew King, κλιματολόγος που μελετά τα ακραία φαινόμενα στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία, και οι συνάδελφοί του θέλησαν να δώσουν μερικές απαντήσεις σε ερωτήματα όπως το παραπάνω. Στα τοπικά αρχεία θερμοκρασιών, αναζήτησαν ένα σαφές σήμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής που αναδύεται από τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.

Όπως δείχνουν παλαιότερες έρευνες, τα σήματα της ανθρωπογενούς θέρμανσης εμφανίστηκαν νωρίτερα και πιο έντονα στις τροπικές περιοχές -αυτές δηλαδή που περιβάλλον τον Ισημερινό- ενώ οι ωκεανοί και οι πολικές περιοχές του πλανήτη απορρόφησαν μεγάλο μέρος της θερμότητας.

Ο King και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις εμπειρίες των ανθρώπων από τις τοπικές αλλαγές της θερμοκρασίας μέχρι το 2021 και υπολογίζοντας τις αλλαγές αυτές σε ένα χρονικό πλαίσιο που όλοι μπορούν να κατανοήσουν, προσπάθησαν να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα για το πόση κλιματική αλλαγή έχουν βιώσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Παρένθεση: Οι πέντε πρώτες χώρες με τους περισσότερους «κλιματικούς μετανάστες», όπου αναγκάστηκαν να μετακινηθούν λόγω καταστροφών, ήταν το Αφγανιστάν (1.4 εκατομμύρια), η Κίνα (943.000), οι Φιλιππίνες (700.000), η Αιθιοπία (579.000) και το Νότιο Σουδάν (527.000). Επίσης, στο τέλος του 2021, τουλάχιστον 5.9 εκατομμύρια άνθρωποι σε 84 χώρες, ζούσαν εκτοπισμένοι -με και χωρίς εισαγωγικά-  ως αποτέλεσμα καταστροφών που συνέβησαν όχι μόνο εκείνη την χρονιά, αλλά και τα προηγούμενα έτη.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την εμπειρία των ανθρώπων από την κλιματική αλλαγή σε τοπικό επίπεδο, ώστε να δούμε ποιος επηρεάζεται περισσότερο από τις αλλαγές που προκαλούν στον πλανήτη οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε ο King στο ScienceAlert.

Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μεροληψία, οι ερευνητές υπολόγισαν τη φυσική αύξηση της θερμοκρασίας που βίωσαν οι άνθρωποι στον τόπο τους και όχι τις ευρύτερες αλλαγές που μπορεί να έχουν αντιληφθεί -για παράδειγμα, με διαφορετικό τρόπο έχουμε βιώσει την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα απ’ ό,τι οι άνθρωποι στο Πακιστάν με τις δολοφονικές πλημμύρες.

Επίσης, ποσοτικοποίησαν μόνο την τοπική αύξηση της θερμοκρασίας και όχι τις επιπτώσεις των παρατεταμένων κυμάτων καύσωνα, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των καταιγίδων, των ξηρασιών και των πυρκαγιών.

«Αυτή είναι η πρώτη ανάλυση που επιχειρεί να εκτιμήσει την εμφάνιση τοπικών σημάτων κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πληθυσμός του κόσμου, νέοι και ηλικιωμένοι, πλούσιοι και φτωχοί», γράφουν ο King και οι συνεργάτες του στην έρευνά τους.

Οι τοπικές ετήσιες θερμοκρασίες έχουν αλλάξει τόσο πολύ για τον παγκόσμιο πληθυσμό που η ανάλυση διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους 15-84 ετών στον κόσμο βιώνουν τώρα ένα «άγνωστο κλίμα» που διαφέρει σημαντικά από αυτό που βίωσαν όταν γεννήθηκαν. Σκεφτείτε μόνο πώς ήταν κάποτε τα καλοκαίρια σας, αν ανήκετε στην ηλικιακή κατηγορία 30+, και πόσους καύσωνες έχετε βιώσει τα τελευταία 5-6 χρόνια.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές, σχεδόν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει βιώσει αλλαγές στη θερμοκρασία που ισοδυναμούν με ένα «ασυνήθιστο» ή «άγνωστο» κλίμα.

Επιπλέον, όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι μεσήλικες μεταξύ 40 και 60 ετών, ιδίως όσοι ζουν γύρω από τον Ισημερινό, έχουν βιώσει πιο έντονα την αύξηση της θερμοκρασίας που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Αυτό το βίωμα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες αμβλύνθηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους με σχετική κλιματική σταθερότητα, ενώ η εμπειρία της αύξησης της θερμοκρασίας στους νεότερους ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους.

Όσοι ζουν σε τροπικές περιοχές έχουν ανησυχητικά αντιμετωπίσει περίπου την ίδια ποσότητα αύξησης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της πολύ μικρότερης διάρκειας ζωής τους με τους ηλικιωμένους και πλουσιότερους πληθυσμούς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένας άνθρωπος μέσης ηλικίας, ας πούμε 38 χρονών, έχει βιώσει συνολικά αύξηση της θερμοκρασίας όση έχει ζήσει ένας άνθρωπος 72 ετών.

«Ήταν πραγματικά αξιοσημείωτο να διαπιστώσουμε ότι ακόμη και με έναν πολύ πιο νεανικό πληθυσμό στις τροπικές περιοχές με χαμηλό εισόδημα, η τυπική εμπειρία της αύξησης της θερμοκρασίας είναι, κατά μέσο όρο, παρόμοια με την εμπειρία των πλουσιότερων περιοχών με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς», δήλωσε ο King.

Πλέον, όπως αναφέρουμε και σε ένα σχετικό μας άρθρο, «η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει μόνιμα το περιβάλλον μας με έναν όλο και πιο καταστροφικό τρόπο», ενώ «οι σημερινές ισχυρές ελίτ επιλέγουν να διαιωνίσουν πρακτικές που είναι γνωστό ότι επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια καταστροφή». Υπάρχει λοιπόν επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια ουσιαστική δράση για το κλίμα ώστε να μην γίνει τελείως αγνώριστο μέσα στη διάρκεια της ζωής μας τα επόμενα χρόνια.

➪ Με πληροφορίες από: Science Alert, Wikipedia, United Nations