Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Αλάσκας, Τζούνο, έχουν υποβληθεί σε έκτακτη εκκένωση των σπιτιών τους από τη Δευτέρα λόγω μιας μεγάλης πλημμύρας, η οποία ξεκίνησε μετά από «έκρηξη παγετώνων» σε γειτονική λίμνη. Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει όταν ένα φράγμα εντός μια παγετώδης λίμνης – στην προκειμένη περίπτωση μια λεκάνη στον παγετώνα Mendenhall – υφίσταται ρήγμα. Το ρήγμα στη συγκεκριμένη λίμνη, που ονομάζεται Suicide Basin, ήταν τόσο μεγάλο που οδήγησε σε πλημμύρα, η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια κατά μήκος του ποταμού Mendenhall.

Σύμφωνα με τη FEMA, οι ειδικοί προέβεπαν λιγότερο από 1% πιθανότητα «ακραίων» πλημμυρών όπως αυτή να εμφανιστούν στη συγκεκριμένη περιοχή της Αλάσκας. «Δεν πιστεύαμε καν ότι αυτό ήταν δυνατό», δήλωσε στο ABC News ο υδρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Τζούνο, Άαρον Τζέικομπς.

Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει από το 2021 ότι το λιώσιμο των πάγων θα αυξήσει τον κίνδυνο πλημμύρων καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να επιδεινώνεται. Η κλιματική αλλαγή προκαλείται κατά κύριο λόγο από ανθρώπινες ενέργειες όπως η καύση ορυκτών, τα οποία απελευθερώνουν εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτές οι εκπομπές άνθρακα στη συνέχεια «παγιδεύουν» τη θερμότητα, υπερθερμαίνοντας τον πλανήτη και οδηγώντας σε προβλήματα όπως το λιώσιμο των παγετώνων.

Εάν λιώσουν όλοι οι παγετώνες και τα καλύμματα πάγου στη Γη, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει περίπου 70 μέτρα, πλημμυρίζοντας τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σε κοντινές κοινότητες. Το λιώσιμο των πάγων θα αλλάξει επίσης σημαντικά τα καιρικά μοτίβα, ιδιαίτερα τα συστήματα ωκεάνιου ρεύματος όπως το Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC). Εάν το AMOC κλείσει, οι θερμοκρασίες προβλέπεται να πέσουν κατακόρυφα στην Ευρώπη, οι καταιγίδες θα αυξηθούν σε συχνότητα και ένταση και θα υπάρξουν ελλείψεις τροφίμων.