Ο παλαιστινιακός θύλακας στο Ισραήλ αντιμετωπίζει μια ανθρωπογενή καταστροφή, για την έκταση της οποίας οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βοήθειας έχουν από καιρό προειδοποιήσει. Οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές και νοσοκομεία και έχουν εκτοπίσει σχεδόν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Ο πόλεμος έχει μειώσει δραστικά τις προμήθειες νερού, ηλεκτρισμού και τροφής και έκοψε την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια ενώ το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο αφανισμού και κυριαρχίας. 

Εδώ και καιρό το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στη Ράφα, την πόλη κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων που μέχρι τώρα θεωρούνταν «ασφαλής ζώνη» για να καταφύγουν οι εκτοπισμένοι αμάχοι και αποτελεί «μοναδική πύλη» για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο. Το πέρασμα της Ράφα είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή βοήθειας και ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή για την Αίγυπτο, η οποία θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει μαζική μετανάστευση Παλαιστινίων στην έρημο του Σινά.

Τις μέρες αυτές γινόμαστε μάρτυρες σε αυτό που ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνταν από καιρό, μία επίθεση στην περιοχή αυτή. Οι 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι που έχουν καταφύγει εκεί σε σκηνές και συγγενείς, δεν έχουν πλέον άλλον τρόπο διαφυγής.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών είχαν προειδοποιήσει ότι μια επίθεση στη Ράφα θα είναι καταστροφική, με περισσότερα από 600.000 παιδιά να κινδυνεύουν. Μια χερσαία επίθεση θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος ανθρωπιστικής βοήθειας που αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανό τον πληθυσμό της Γάζας.

Επίθεση σε Ράφα

Το Ισραήλ είχε εκδώσει τη Δευτέρα εντολή για την εκκένωση μέρους της πόλης, οδηγώντας πλήθος κόσμου προς την έξοδο. Το βράδυ της ίδιας μέρα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους σε έναν ακόμη γύρο αυτό που ο ισραηλινός στρατός αποκάλεσε «στοχευμένα χτυπήματα» στη Ράφα κατά της Χαμάς.

Την Τρίτη το πρωί ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα στη Γάζα και πως ειδικές δυνάμεις του σαρώνουν την περιοχή. Υπήρξαν μάλιστα αναφορές για ισραηλινά άρματα μάχης που εθεάθησαν στα ανατολικά περίχωρα της Ράφα ενώ τρεις ανθρωπιστικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι η ροή βοήθειας μέσω του περάσματος έχει σταματήσει.

RAFAH live γενοκτονία

Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που η Χαμάς, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Κάνοντας πίσω σε μια «κόκκινη γραμμή», η Χαμάς και οι Παλαιστινιακές οργανώσεις, έδωσαν περιθώριο στους διαπραγματευτές, τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ Αλ Θάνι και τον Αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, να πιέσουν το Ισραήλ να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Πρόκειται για μία συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera.  Σύμφωνα με Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους, μια συμφωνία εκεχειρίας θα εφαρμοζόταν σε διάφορα στάδια, βάσει των οποίων η Χαμάς θα απελευθέρωνε ομήρους, με αντάλλαγμα την υποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Γάζα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι όμως υπογράμμισαν ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Times of Israel.
Σύμφωνα με τα ίδια μέσα, «η πρόταση που αποδέχθηκε η Χαμάς έγινε μονομερώς από την Αίγυπτο και δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στο Ισραήλ πριν διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες».

Παγιδευμένος πληθυσμός- άμαχοι και παιδιά

Με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο αμάχους συνωστισμένους σε αυτό το κομμάτι γης, η ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση απειλεί να μετατρέψει τη Ράφα σε νεκροταφείο. Εκτοπισμένοι από κάθε σημείο της Λωρίδας της Γάζας, οι άνθρωποι στην περιοχή ζουν σε σκηνές και αυτοσχέδια καταφύγια που μετά βίας αντέχουν τα στοιχεία της φύσης, πόσο μάλλον τις βόμβες και τις αεροπορικές επιδρομές. Η Ράφα είναι ο κύριος κόμβος υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας- και μια κρίσιμη περιοχή για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, δεδομένης της διάβασης.

«Για επτά μήνες, γίναμε μάρτυρες αδιάκριτων δολοφονιών αμάχων, επιθέσεων σε εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας —συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού μας— την καταστροφή ιατρικών εγκαταστάσεων και την παρεμπόδιση της παροχής ναυαγοσωστικής βοήθειας. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα σήμαινε μια περαιτέρω κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης για τους ανθρώπους που έχουν ήδη υποφέρει τόσα πολλά σε αυτόν τον πόλεμο χωρίς κανόνες», υποστηρίζει ο Avril Benoît, εκτελεστικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις ΗΠΑ

«Αυτή η επίθεση θα αποδεκατίσει περαιτέρω το σύστημα υγείας, το οποίο μόλις και μετά βίας λειτουργεί. Όπως είδαμε στο βορρά, ορισμένα νοσοκομεία δεν θα είναι πλέον προσβάσιμα και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να χτυπηθούν ή να καταστραφούν. Έχουμε αρχίσει να βγάζουμε ασθενείς από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο της Ράφα—όσους τουλάχιστον που μπορούν να περπατήσουν—καθώς προετοιμαζόμαστε επίσης για μια πιθανή εκκένωση.»

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τα σχέδια για αυτήν την χερσαία εισβολή. Μια περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση στη Ράφα θα ήταν μια άμεση επίθεση σε έναν παγιδευμένο πληθυσμό. Θα συνέτριβε μια ήδη εύθραυστη ανθρωπιστική απάντηση σε μια εποχή που οι ανάγκες υγείας και ανθρωπιστικής βοήθειας εκτινάσσονται στα ύψη. Ως ο κορυφαίος πάροχος στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης στο Ισραήλ, οι ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσουν ότι η στρατιωτική τους βοήθεια δεν συμβάλλει σε παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Παραβίαση ανθρωπιστικού δικαίου- live γενοκτονία

Πλέον δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Λωρίδα της Γάζας. Οι βόμβες και οι επιθέσεις έχουν καταστρέψει κάθε γωνιά στα βόρεια τμήματα ενώ πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί απειλούν τη ζωή των ανθρώπων σε όλη την επικράτεια.

Η έλλειψη τροφής, καθαρού νερού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σκοτώνουν καθημερινά δεκάδες αμάχους. Οι τεράστιες καταστροφές, τα ερείπια αντί για σπίτια, οι καμένες και κατεστραμμένες εκτάσεις γεωργικής γης και η συνεχιζόμενη αποκοπή από την ανθρωπιστική βοήθεια αποτελούν ουσιαστικά “συλλογική τιμωρία”, η οποία θεωρείται έγκλημα πολέμου και απαγορεύεται από την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης.

Η στέρηση τροφής και ασφαλούς καταφυγίου καθώς και οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου κάτι για το οποίο το Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει.

Επιπλέον, η εντολή εκκένωσης δημιουργεί τουλάχιστον τρεις ανησυχίες βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου:

  • Πρώτον, τα μέρη σε σύγκρουση θα πρέπει να εκδίδουν αποτελεσματικές προειδοποιήσεις στους πολίτες, ικανές να τους βοηθήσουν να προστατευτούν και να αποφύγουν τα πυρά. Αλλά η ειδοποίηση των πολιτών για εκκένωση, όταν δεν υπάρχει ασφαλές μέρος ή καταφύγιο όπου μπορούν να πάνε μέσα από ασφαλείς οδούς, ούτε αρκεί ούτε τους προστατεύει πραγματικά.
  • Δεύτερον, οι νόμοι του πολέμου απαγορεύουν «απειλές βίας ο πρωταρχικός σκοπός των οποίων είναι η διάδοση του τρόμου στον άμαχο πληθυσμό». (άρθρο 13, παράγραφος 2)  Απαγορεύονται οι εντολές για εκκένωση που ουσιαστικά δεν προσφέρουν βοήθεια αλλά έχουν ως κύριο σκοπό να προκαλέσουν πανικό στους κατοίκους ή να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για άλλους λόγους εκτός από την ασφάλειά τους.
  • Τρίτον, η εντολή αυτή, ωθεί τον κόσμο σε αναγκαστικό εκτοπισμό, που θεωρείται έγκλημα πολέμου.

«Οι άνθρωποι μεταφέρονται βίαια, για άλλη μια φορά, μερικές φορές την τέταρτη, πέμπτη ή έκτη φορά σε μέρη που δεν είναι ασφαλή», είπε η εκπρόσωπος του OHCHR, Ravina Shamdasani, σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη. «Η Ράφα είναι το τελευταίο καταφύγιο για πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν λόγω των ανηλεών ισραηλινών επιθέσεων σε άλλα μέρη της Γάζας». 

H Shamdasani τόνισε ότι στους ανθρώπους που αναγκάζονται να μετακινηθούν τώρα περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία λόγω επτά μηνών εχθροπραξιών, μερικοί χρειάζονται θεραπείες αιμοκάθαρσης και μεταφέρονται σε μέρη που δεν έχουν την υποδομή ή τους πόρους για να μπορέσουν να λάβουν τον εκτοπισμό αυτού του μεγάλου αριθμός ατόμων με τόσο διαφορετικές ανάγκες.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τη διαταγή εκτόπισης αμάχων για λόγους που σχετίζονται με τη σύγκρουση, εκτός εάν εμπλέκεται η ασφάλεια των αμάχων», είπε, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ έχει «αυστηρές υποχρεώσεις» βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου να διασφαλίζει την ασφάλεια και την πρόσβαση από αυτά τα άτομα σε ιατρική περίθαλψη, επαρκή τροφή και ασφαλές νερό και αποχέτευση.

«Η μη τήρηση αυτών των υποχρεώσεων μπορεί να ισοδυναμεί με αναγκαστικό εκτοπισμό, που είναι έγκλημα πολέμου».

Απώτερος στόχος Ισραήλ

Η δυσανάλογη αντίδραση του Ισραήλ στις φρικαλεότητες της Χαμάς έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 34,262 άμαχους ενώ το 80% των σπιτιών και των υποδομών είναι κατεστραμμένα.

Είναι πλέον σαφές ότι η πρωταρχική πρόθεση του Ισραήλ δεν είναι η ασφάλεια ή η νίκη εναντίον ενός αντιπάλου στον πόλεμο, αλλά είναι μέρος ενός σχεδίου που στοχεύει στον αφανισμό των παλαιστινιακών θυλάκων, τον έλεγχο της Γάζας και την διεκδίκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στη Δυτική Όχθη.

Ένας δευτερεύων στόχος για την ισραηλινή κυβέρνηση είναι η καταστροφή των δυνατοτήτων, και το πιο σημαντικό, η βούληση του παλαιστινιακού λαού να αντισταθεί στο μέλλον στις συνεχιζόμενες αρνήσεις των δικαιωμάτων του βάσει του διεθνούς δικαίου -και πάνω απ ‘όλα, του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση.

Ένας πιθανός περαιτέρω στόχος είναι η απάντηση στην επίθεση της Χαμάς τόσο δυσανάλογα και βάρβαρα, το Ισραήλ φαίνεται να στέλνει ένα μήνυμα στους πιθανούς περιφερειακούς αντιπάλους του είδους της απάντησης που θα περίμεναν εάν το Ισραήλ δεχθεί επίθεση ή προκληθεί, κάτι που ισοδυναμεί με επέκταση του Δόγματος Dahiya που διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1982 στον Λίβανο.

Ο φαινομενικά ουσιαστικός στόχος του Ισραήλ είναι να αποκτήσει κυριαρχικό έλεγχο στη Δυτική Όχθη, η οποία έχει βιώσει ένα κύμα εγκεκριμένης από την κυβέρνηση βίας από εποίκους, ενώ τα ΜΜΕ, ο ΟΗΕ και οι ανησυχίες του κοινού απασχολούνται με τη Γάζα. Ίσως τώρα η εκ νέου κατάληψη της Γάζας να γίνει μέρος του οράματος του «Μεγάλου Ισραήλ» με όσο το δυνατόν λιγότερους Παλαιστίνιους ζωντανούς στην περιοχή, σύμφωνα με τον Richard Falk, ομότιμο καθηγητή διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωμεσογειακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανοχή και αδιαφορία Δύσης 

Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι νέο ή δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Εξ αρχής ο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το Ισραήλ «θα πολεμήσει μέχρι τη νίκη» στη Γάζα. Ενώ εδώ και μήνες γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας δυσανάλογης αντεπίθεσης που στόχο έχει αμάχους ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για εγκλήματα πολέμου και ανθρωπιτική κρίση άνευ προηγουμένου.

Η διεθνής κοινότητα παραμένει όμως άπραγη σε μία άνευ προηγουμένου θηριωδία ενώ παρακολουθούμε live μια γενοκτονία και την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Οι εφιαλτικοί αυτοί μήνες που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα αποτελούν ένα ατράνταχτο παράδειγμα ότι η ανοχή της Δύσης ισοδυναμεί με συνενοχή και κατάφωρη αδιαφορία σε οποιοδήποτε δίκαιο μπορεί να καλύπτει μία ένοπλη εχθροπραξία καθώς δεν υπάρχει καμία αντίδραση στη μηδενιστική προσέγγιση του Ισραήλ σε διεθνείς θεσμούς, νόμους και διαδικασίες, (θεωρώντας μέχρι και την προσφυγή της Νότιας Αφρικής σε μηχανισμούς ειρηνικής διευθέτησης διαφορών μέσω του ICJ ως «αβάσιμη» και «χωρίς νομική αξία»).

Οι εκκλήσεις του ΟΗΕ μοιάζουν με ευχολόγιο που γίνεται για τα μάτια του κόσμου, καθώς κανένα κράτος δεν αντιδρά ουσιαστικά, παρά ΗΠΑ και μεγάλες δυτικές δυνάμεις στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό για να συμβάλλουν στην σφαγή των αμάχων και τον αφανισμό των Παλαιστινίων.

Ο ισχυρισμός ότι οι απώλειες των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα είναι «παράπλευρες ζημιές» σε έναν «πόλεμο» αυτοάμυνας υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, ενώ η πλειοψηφία των ΜΜΕ σιωπά ως προς την εγκληματικότητα της συμπεριφοράς του Ισραήλ .

Αυτό που εκτυλίσσεται στη Ράφα σε πραγματικό χρόνο είναι η τελική φάση της πιο ξεκάθαρης γενοκτονίας όλων των εποχών και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δε γνώριζε.