Όπως οι επίλεκτες ομάδες που έχουμε δει σε ταινίες, σαν τους “Expendables” του Sylvester Stalone και εκείνη του “Αρμαγεδών”, όπως η σπουδαία πρώτη Dream Team των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, έτσι και ο Eric Schmidt, σύμφωνα με το Forbes, φαίνεται να συγκεντρώνει μια κορυφαία ομάδα προγραμματιστών και μηχανικών για να ηγηθεί του νέου του εγχειρήματος. Ωστόσο, αυτό το πρότζεκτ δεν πρόκειται να μας διασκεδάσει.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google αναπτύσσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης (drones) με Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) μέσω ενός άκρως μυστικού έργου που αρχικά ήταν γνωστό ως White Stork και τώρα φημολογείται ότι ονομάζεται Project Eagle. Η πρωτοβουλία αυτή πρόκειται να φέρει επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για ακριβή εντοπισμό και εμπλοκή στόχων σε πολύπλοκα περιβάλλοντα πεδίου μάχης.

Ο Schmidt, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει προσλάβει εξαιρετικά ταλέντα από τις Big Tech εταιρείες, όπως η Apple, η SpaceX, η Google αλλά και ομοσπονδιακές υπηρεσίες, προσδωκόντας τη συγκρότηση μιας ομάδας επιλέκτων, υψηλών προδιαγραφών. Τους τελευταίους μήνες, περίπου δώδεκα υπάλληλοι έχουν ενταχθεί στην εταιρεία του Schmidt, η οποία λειτουργεί διακριτικά για τη διατήρηση της μυστικότητας.

Η ανησυχητική δυναμική του πρότζεκτ έχει την έμπρακτη συμμετοχή του Schmidt, ο οποίος επισκέπτεται συχνά την Ουκρανία για να συλλέγει σχόλια από ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους. Όπως είχαμε αναφέρει και στο άρθρο “Drones και συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης: Ο πόλεμος του μέλλοντος είναι ήδη εδώ”, η Washington Post έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «σούπερ εργαστήριο εφευρέσεων», σηματοδοτώντας μια «επανάσταση στον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με χρήση ΤΝ». Εταιρείες που βρίσκονται κοντά στο κτίριο της Hillspire, του γραφείου που διατηρεί ο Schmidt στη Silicon Valley, έχουν παρατηρήσει να πετούν μικρά drones από την περιφραγμένη αυλή του κτιρίου. Επιπλέον, πηγές που γνωρίζουν τις δραστηριότητές του στο Κίεβο αποκάλυψαν ότι η ομάδα του δοκιμάζει πρωτότυπα drone σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Ο Schmidt ίδρυσε τον Αύγουστο του 2023 τη White Stork, η οποία λειτουργεί μυστικά μέσω ενός επιχειρηματικού μοντέλου LLC (Limited Liability Companies/Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), όπως αναφέρει το Business Insider. Μια τέτοια επιχειρηματική οντότητα εμποδίζει τα φυσικά πρόσωπα να είναι υπεύθυνα για τις οικονομικές απώλειες ή  τις δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, ενώ σε περίπτωση νομικής αγωγής ή επιχειρηματικής αποτυχίας, την ευθύνη αναλαμβάνει η εταιρεία και όχι οι εταίροι ή οι μέτοχοι που την απαρτίζουν – κάτι που εξυπηρετεί πλήρως τα πλάνα του Eric Schmidt. Αρχικά η εταιρεία ονομαζόταν Swift Beat Holdings, αλλά τον Σεπτέμβριο μετονομάστηκε σε White Stork Group LLC. Η White Stork έχει ευρωπαϊκή εκπροσώπηση μέσω μιας εσθονικής εταιρείας. To Yahoo News αναφέρει ότι η Volya Robotics OÜ συστάθηκε στην Εσθονία τον περασμένο Δεκέμβριο με νομικό διευθυντή έναν άνθρωπο από το γραφείο (Hillspire) του Schmidt, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Η Εσθονία, σημειώνει το Invest in Estonia, είναι μια δημοφιλής τοποθεσία για τη λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης.

Πρωταρχικός στόχος της επιχείρησης είναι η δημιουργία μαζικής παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών εξοπλισμένων με Τεχνητή Νοημοσύνη για ακριβή εντοπισμό στόχων και εμπλοκή στο πεδίο της μάχης, ικανών να λειτουργούν σε διάφορα και δύσκολα περιβάλλοντα με παρεμβολές από ραντάρ. Παρά τη μυστική της λειτουργία, οι δραστηριότητες της White Stork έχουν γίνει κοινό μυστικό στην βιομηχανία των drones. Ο Schmidt έχει εμπλακεί προσωπικά, εξερευνώντας ουκρανικά εργοστάσια και πεδία δοκιμών, ενώ έχει έρθει σε επαφή με διάφορες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αυτά τα AI drones, που συχνά αναφέρονται ως μη επανδρωμένα αεροσκάφη «αυτοκτονίας» (suicide) ή «καμικάζι» (kamikaze), έχουν σχεδιαστεί για να πετούν σε ζώνες μάχης και να πλήττουν στόχους. Ο Schmidt υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τονίζοντας τη δυνατότητά τους να φέρουν επανάσταση στον σύγχρονο πόλεμο, επιτρέποντας σε σμήνη AI drones να συνεργάζονται αλγοριθμικά και να ξεπερνούν τα εμπόδια του εχθρού. Ωστόσο, η ταχεία υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη μάχη εγείρει σημαντικά ηθικά και νομικά ζητήματα, τα οποία ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα στη διευθέτησή τους ώστε να συμβαδίζουν με τις ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο Schmidt, όπως αναφέραμε, επισκέπτεται συχνά την Ουκρανία και έχει δεχθεί συγχαρητήρια από ουκρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Mykhailo Fedorov, υπουργού ψηφιακού μετασχηματισμού. Το 2023, η ομάδα του πραγματοποίησε επιδείξεις στο 14ο Σύνταγμα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μια εξειδικευμένη μονάδα που χειρίζεται μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Πηγές αποκαλύπτουν ότι η ομάδα του Schmidt έχει δοκιμάσει πρωτότυπα drone με το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, ζητώντας τα σχόλιά τους για τη βελτίωση της τεχνολογίας. Η εμπλοκή του δισεκατομμυριούχου στις αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας εκτείνεται πέρα από το εγχείρημά του με τα drone, καθώς έχει επίσης έχει διαθέσει 10 εκατομμύρια δολάρια σε έναν ουκρανικό επιταχυντή startup επιχειρήσεων με την ονομασία D3, ο οποίος παρέχει αρχική χρηματοδότηση σε εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας στη χώρα.

Ο ανησυχητικός χαρακτήρας της πρωτοβουλίας του Eric Schmidt ενισχύεται από το προηγούμενο των πρώτων drones που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο, όπως τα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη Predator, τα οποία άλλαξαν ριζικά το τοπίο των σύγχρονων μαχών. Το φιλόδοξο σχέδιο του Schmidt, με την εστίασή του στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα σμήνη από AI drones, σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή στις στρατιωτικές τακτικές και θέτει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις ηθικές επιπτώσεις και το μέλλον του πολέμου.

Με στοιχεία από: Forbes, Business Insider, Reuters, Yahoo News.