Kάθε εβδομάδα οι συντάκτες του αγαπημένου σας FAQ Team γράφουν ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Εύα Αναστασιάδου

👍 Το βιβλίο “Sister Outsider” της Audre Lorde. Δεν υπάρχουν λόγια που μπορούν να περιγράψουν με επιτυχία το μεγαλείο αυτής της συλλογής ομιλιών και δοκιμίων. Ένα μανιφέστο, ένα έργο ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα που αποκτά όμως διαχρονική και πανανθρώπινη υπόσταση καθώς συμπεριλαμβάνει κάθε άτομο που μπορεί να ξεφεύγει από τα όρια που θέτει με παρωπίδες η κοινωνία μας. Ένα έργο που πρέπει να διδάσκεται από ένα μοναδικό μυαλό με μία γραφή αιχμηρή, πνευματώδης, ωμή αλλά και συχνά λυρική που “μας θυμίζει πως δεν μπορούμε να φτιάξουμε τον καινούριο κόσμο με τα υλικά του παλιού: «Τα εργαλεία του αφέντη δεν πρόκειται ποτέ να διαλύσουν το σπίτι του αφέντη».”

👎 Οι ιώσεις που μας έχουν διαλύσει εδώ και ένα μήνα και κορυφώνονται τώρα τις γιορτές. Το ότι πολλοί άνθρωποι περνούν τις γιορτές μόνοι, ή σε κάποιο νοσοκομείο. (είναι έτσι και αλλιώς στενάχωρο, αλλά τέτοιες μέρες γιγαντώνεται η θλίψη και η μοναξιά)

Δήμητρα Βασιλειάδη

👍 Οι στιγμές απόλυτης χαράς με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το μεγαλύτερο δώρο των γιορτών είναι ο επιπλέον χρόνος που μας προσφέρεται για να δούμε όλους όσους δεν προλαβαίνουμε τις προηγούμενες μέρες ή και εβδομάδες. Ας εκτιμήσουμε αυτές τις μικρές στιγμές γιατί πλέον έχουν γίνει δυσεύρετες.👎 Οι άνθρωποι που είναι έτοιμοι για καυγά σε ουρές σούπερ μάρκετ και όταν δρόμοι είναι στο “κόκκινο” (αυτές τις ημέρες στο είναι στο “βαθύ κόκκινο” για την ακρίβεια. Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου άνθρωπε, νομίζεις ότι εγώ και οι υπόλοιποι γύρω σου περνάμε καλά; Όλοι την ίδια ταλαιπωρία βιώνουμε. Μπορείς να βρίσεις τη γιαγιά που δε βγάζει αρκετά γρήγορα τα προϊόντα της από τα καλάθι, αλλά θα συνεχίσεις να έχεις νεύρα. Δεν είναι αυτή το πρόβλημα και το ξέρεις.

Γεωργία Δρακάκη

👍 Το νέο άλμπουμ της Sugahspank! & The Swing Shoes με τίτλο “When the Angels Come Around” που επιτέλους κυκλοφόρησε. Ηχογραφήθηκε την άνοιξη του 2022 στο στούντιο Downstroke και παρουσιάστηκε 27 Δεκέμβρη στο ΙΛΙΟΝ plus σε μια ζεστή βραδιά με φίλους και καλλιτέχνες. Το αγαπημένο μου κομμάτι είναι αυτό στο οποίο συμμετέχει ο Phil Diamond, φυσικά, το φλόγινο “Blood in the City”, αλλά συνολικά ο ήχος αυτής της δουλειάς είναι φρέσκος, δυναμικός και festive. Η φωνή της Γεωργίας στα καλύτερα, στα μεστότερα, στα λαμπερότερά της.

👎 Ο θάνατος της ποιήτριας Μαρίας Λαϊνά.

Eιρήνη Δρίβα

👍 Οι βόλτες με το αμάξι το βράδυ. Μετά τη δουλειά που δεν θέλεις να ακούσεις τίποτα. Βόλτες χωρίς να σε περιμένει κανείς και χωρίς να αγχώνεσαι για την ώρα. Μέσα στην πόλη κι αν σου κάνει κέφι και λίγο πιο μακριά. Γενικά ό,τι σε κάνει να φεύγεις και να μη λυπάσαι.

👎 Η βία. Παράγουμε βία, καταναλώνουμε βία, γράφουμε για βία. Από πότε συνηθίσαμε να ακούμε καθημερινά για σκοτωμούς και φονικά; Παιδιά που χτυπιούνται, χούλιγκαν που μαχαιρώνονται και άνθρωποι που κρύβονται στις γωνιές αυτής της πόλης γιατί δεν αντέχουν τα χιλιάδες λαμπιόνια που κρύβουν στο σκοτάδι τη θλιβερή πολλά υποσχόμενη ζωή μας.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

👍 Ζone Of Interest, η ταινία της χρονιάς, της δεκαετίας, του αιώνα ολόκληρου.

👎Το ότι υπάρχουν διαρκώς νέες, αντίστοιχες, «Ζώνες Ενδιαφέροντος» σε πολλά σημεία του πλανήτη μας.

Νίκος Παγουλάτος

👍 Στο καλό να πας 2023. Ήσουν πολύ ζόρικη χρονιά, μας δυσκόλεψες, αυτό που λέμε «μας έβγαλες την (μ)Παναγία», με τα καπρίτσια σου. Σίγουρα θα σε θυμόμαστε, δε γίνεται να σε ξεχάσουμε με τόσες αναταραχές που έφερες σε παγκόσμιο και εγχώριο επίπεδο. Ελπίζω ο διάδοχός σου, το 2024, να είναι ένα έτος φωτεινό και ψύχραιμο. Καλή χρονιά να έχουμε, με αγάπη.

👎 Η έξαρση Covid που μας ταλαιπωρεί το τελευταίο διάστημα και οι ιώσεις που μας έχουν περικυκλώσει. Ρεβεγιόν με Depon, Lonarid, χαρτομάντηλα και εισπνοές.

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 Ας ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά. Μέχρι στιγμής, και ειδικά στο Web2, για παράδειγμα, οι κοινότητες δημιουργούνται γύρω από προϊόντα ή υπηρεσίες. Αλλά το Web3 έρχεται για για να διαταράξει κάθε status quo του Web2. Αυτή η νέα παραλλαγή του διαδικτύου θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και θεσπίζουμε κανόνες. Θα αλλάξει τα πάντα σχετικά με την κοινότητα, τόσο online όσο και offline. Στο Web3, οι φίλοι, η ομάδα, η κοινότητα, και όχι το περιεχόμενο, είναι ο Βασιλιάς. Γιατί; Γιατί μια κοινότητα του Web3 είναι μια αποκεντρωμένη εικονική κοινότητα όπου άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα και κοινό στόχο συγκεντρώνονται για να προωθήσουν την καινοτομία, την ανάπτυξη και την τεχνολογική εξέλιξη, απαραίτητα αγαθά και αξίες για την Web3.

👎 Και ξαφνικά όλα έγιναν μοδάτα ΑΙ προϊόντα. Από την Επιστημονική Φαντασία στην Πραγματικότητα: η Αυγή μιας Επαυξημένης Ανθρωπότητας.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Η ταινία “Ζώνη Ενδιαφέροντος” του Βρετανού Τζόναθαν Γκλέιζερ δεν είναι απλά αριστούργημα, αλλά μια χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς του ύστερου μοντερνισμού -χωρίς αναισθησία, δοσμένη μέσα από την παρατήρηση του Ολοκαυτώματος. Η ταινία παρακολουθεί σαν από κρυφή κάμερα την γαλήνια οικογενειακή ζωή του Ρούντολφ Ες, διοικητή του Άουσβιτς, που εκτυλίσσεται σε έναν επίγειο παράδεισο που συνορεύει με τον τοίχο του πιο χυδαίου κολαστηρίου της ανθρωπότητας.

👎 Το γεγονός ότι 80 χρόνια μετά την οριστική καταστροφή του θανατηφόρου στρατοπέδου του Ολοκαυτώματος, εξακολουθεί να μας δημιουργεί συνειρμούς με τη σύγχρονη ζοφερή αλήθεια του ονείδους του σύγχρονου κόσμου μας.