Kάθε εβδομάδα οι συντάκτες του αγαπημένου σας FAQ Team γράφουν ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Εύα Αναστασιάδου

👍 Στις παιδικές φιλίες που κρατούν ακόμα. Που σε έχουν δει στα πιο άβολα σου χρόνια, που δεν ξερατε ποιοι είστε και τι θέλατε, που έζησαν απογοητεύσεις, ματαιώσεις, κυκλοθυμιες, ήταν εκεί στα δύσκολα, στις χαρές, στην εξέλιξη σου και ακόμα είναι εκεί με ένα μήνυμα. Είμαι τυχερή που έχω γύρω μου ανθρώπους από τα παιδικά μου χρόνια, που με καταλαβαίνουν και με αποδέχονται γι’ αυτό που είμαι.

👎 Στη σκοτεινή μας κοινωνία, που ανάγκασε την ελληνική ψυχιατρική εταιρεία να βγάλει δελτίο τύπου ότι η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική διαταραχή. Το 2024! Αντί να βγάλει δελτίο τύπου να λέει ότι όσοι βγαίνουν και ξεστομιζουν μίσος και χολή πιστεύοντας σε βασιλεία θεών που κατοικούν εκεί πάνω χρειάζονται ψυχιατρική παρακολούθηση. Και μεγάλο Dislike στην ντροπή της Ξάνθης με τα χιλιάδες αδέσποτα. Εξοργιστικό, απάνθρωπο και για μια ακόμα φορά δείχνει την αδιαφορία της πολιτείας που παίρνει τα κονδύλια και κλείνει τα μάτια στον πόνο και τη δυστυχία.

Γεωργία Δρακάκη

👍 Όμορφα πράγματα με συνάντησαν την εβδομάδα που πέρασε: κατά πρώτον, το βιβλίο “156 μαθήματα για τις τεχνικές παρουσίασης”, του αεικίνητου Ανδρέα Θεοδωρακόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περίπλους. Αλλά και η παράσταση “Τα κατασκευασμένα συμφέροντα” του Χαθίντο Μπεναβέντε σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού που είδα με μια παλιά, αγαπημένη φίλη στο Τέχνης, στη Φρυνίχου με «ξεκούρασε», με έκανε να γελάσω, με συγκίνησε, μου υπενθύμισε πράγματα-η Κατερίνα Πατσιάνη τι έκανε η κοπέλα επί σκηνής; Ηθοποιάρα. Α, και η ταινία “Dodo”, που είδα στο Ertflix, η οποία μπορεί να μην με ενθουσίασε όσο ανέμενα (λόγω σκηνοθέτη της, Πάνου X. Κούτρα), αλλά μου κράτησε ιδανική συντροφιά ένα βράδυ με τζανκ φουντ στο σπίτι. Καλά, όπου υπάρχει Άγγελος Παπαδημητρίου, η αλήθεια είναι πως είμαι μέσα.

👎 Ο Γενάρης που δεν τελειώνει. Η ατάκα «καλά, έχουμε τόσα σοβαρά θέματα να ασχοληθούμε, πόσο ακόμα με τον γάμο ομόφυλων και τα παιδιά που θέλουν να υιοθετούν;» -λες και ασχολούμαστε χρόοοονια με αυτό το θέμα και πρόλαβε κιόλας να μας κουράσει. Οι πολύ κρύες νύχτες χωρίς αγκαλιά. Τα ηλιόλουστα πρωινά με κασκόλ και και καφέ στο χέρι, αλλά προορισμό το γραφείο, όχι μια εκδρομή με μουσικές στ’ αμάξι και φιλιά κάθε τόσο στο στόμα.

Ειρήνη Δρίβα

👍 Το πως μυρίζουν τα βρεγμένα μαλλιά. Το πως πέφτουν στους ώμους και μυρίζουν σαπούνι και πούδρα. Πώς το λένε; Η ενήλικη μωρουδίλα.

👎 Είναι φοβερό εν έτη 2024 να συζητάμε εάν η ομοφυλοφιλία αποτελεί ψυχική νόσο και χρήζει ψυχιατρικής θεραπείας. Ο εκφοβισμός και η ψυχιατρικοποίηση των επιλογών του κάθε ελεύθερου άνθρωπου αποτελούν απειλή για την ψυχική υγεία και θα έπρεπε, εκτός, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, να έχει αντιδράσει σύσσωμη η ιατρική κοινότητα καθώς και οι περίφημοι άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Νίκος Παγουλάτος

👍 «Να ξεκουραστείς», από τις πιο γλυκιές εκφράσεις που μπορεί να ακούσει κάποιος -ας τη λέμε πιο συχνά, και να την εννοούμε.

👎 Στα ατομικά αθλήματα η νίκη και η ήττα ενός αθλητή, εκτός κι αν σε κάποιο τουρνουά εκπροσωπεί τη χώρα του όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες,  αφορά αποκλειστικά τον ίδιο. Το ίδιο ισχύει και στα Όσκαρ. Ο Λάνθιμος δεν είναι «δικό μας παιδί», όπως λένε. Ούτε τον πετυχαίνουμε τυχαία σε μπαρότσαρκα στο κέντρο, ούτε τρώει κεφτεδάκια στο διπλανό τραπέζι σε κάποιο καφενείο στο Πετράλωνα. Επίσης δεν κολλάει στο μποτιλιάρισμα του Κηφισού, δεν ξέρω καν αν κάνει εδώ τη φορολογική του δήλωση. Ό,τι παράγει το κάνει έξω, και καλώς το κάνει, γιατί προκειμένου να αναγνωριστεί έπρεπε να φύγει. Αλλά και εδώ να ήταν, ανάμεσά μας, πάλι οι υποψηφιότητες και τα βραβεία θα ήταν δικά του. Όχι δικά μου, ούτε δικά σου, δεν ανήκουν σε κανέναν παρά μόνο σε αυτόν. Ας αποτινάξουμε κάποια στιγμή αυτόν τον κακό επαρχιωτισμό από πάνω μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 Η δημοσιογραφία έχει και τα καλά της. Πέφτεις πάνω σε παλιά σου κείμενα, τα ξαναδιαβάζεις. Για μια στιγμή αναπτερώνει ο έρωτας με τη δουλειά σου. Νιώθεις χαρά και σεβασμό για τους ανθρώπους που σου στάθηκαν. Θυμάσαι το σημαντικότερο: ότι έκανες το σωστό, και ότι θα συνεχίσεις να το κάνεις και στο μέλλον.

👎 O αφόρητος κυνισμός του Άδωνι Γεωργιάδη που γράφει ιστορία υπενθυμίζοντάς μας ότι «αν έλεγε ο Καραμανλής ότι υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας στα τρένα, δεν θα έμπαινε κανείς».

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Πριν 3 ημέρες καταδικάστηκε το Ελληνικό κράτος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση των οροθετικών γυναικών για παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, τόσο κατά την καταναγκαστική τους εξέταση όσο και με την δημοσιοποίηση των στοιχείων τους. Συγχαρητήρια στους δικηγόρους που πάλεψαν εκ μέρους των γυναικών και των οικογενειών τους 12 χρόνια για αυτή τη στιγμή.

👎 Οι ατέλειωτοι περισπασμοί. Όλος αυτός ο θόρυβος που αφομοιώνουμε καθημερινά, οδηγώντας την κοινωνία μας σε νευρωτικά επίπεδα. Μια κάποια σιωπή θα ήταν βοηθητική.

Μίλτος Τόσκας

👍 Η επιστροφή των ανθρώπων στα σινεμά. Μία ζεστή αγκαλιά, μία μυσταγωγία.

👎 Η πολυδιάσταση του προοδευτικού χώρου την ώρα που διακυβεύονται μείζονα ζητήματα για το μέλλον, οι πρωταγωνιστές θυμίζουν παιδιά γυμνασίου που μαλώνουν ποιος την έχει μεγαλύτερη… Λύπη!

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

👍 Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, οι άθεοι είναι πρώτη θρησκεία στη χώρα (28% έναντι 26% των Καθολικών).

👎 «Απότομα θα αλλάξει ο καιρός από το απόγευμα της Κυριακής με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και εμφάνιση χιονιού ακόμα και στο λεκανοπέδιο Αττικής. Στο παραπάνω συμφωνούν οι μετεωρολόγοι σημειώνοντας ωστόσο πως τα μετεωρολογικά δεδομένα είναι αβέβαια». Έτσι δουλεύω κι εγώ άνετα. Θα γράφω το οποιοδήποτε ρεπορτάζ και στο τέλος του κειμένου θα βάζω έναν αστερίσκο *ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΟΥΝ.