Kάθε εβδομάδα το FAQ Team γράφει ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Δήμητρα Αθανασοπούλου

👍 «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι», η παραβολή για την άνοδο του ναζισμού του   Μπέρτολτ Μπρεχτ με τη δράση να μεταφέρεται στο γκανγκστερικό περιβάλλον της Αμερικής.   Ο Άρης Μπινιάρης σκηνοθετεί αυτή την μακάβρια φάρσα που εκθέτει τους μηχανισμούς που εκτρέφουν το φασισμό ακολουθώντας το  πετυχημένο μοτίβο που μας έχει συνηθίσει και  ο Γιώργος Χρυσοστόμου είναι εξαιρετικά πειστικός στο ρόλο του Αρτούρου Ούι.

👎 H χρόνια και φονική αποσιώπηση των προβλημάτων κρατικών υποδομών ζωτικής σημασίας, τόσο από πολιτικούς όσο  και από δημοσιογράφους. Για να μη μιλήσουμε για την πολιτική και μιντιακή προπαγάνδα.  Θα είχαν ίσως όλα αποφευχθεί…

Γεωργία Δρακάκη

👍 Που τον έσφιξα στην αγκαλιά μου μετά από δύο εβδομάδες. Που τον φίλησα. Αυτόν. Τον Έρωτα. Τον Έρωτά μου.

👎 Δεν χωρούν λόγια για το έγκλημα που έλαβε χώρα στα Τέμπη. Και δεν χωρούν λόγια για το πώς εξελίσσεται αυτή η τραγωδία σε πολιτικό επίπεδο. Χίλια dislike εδώ, όχι ένα.

Γιάννης Καρδάσης

👍 Τίποτα δεν κατάφερε να διώξει αυτή την πίκρη γεύση που έχω όλη την εβδομάδα. Σαν να είμαι εκεί και να αναπνέω στάχτες.

👎 Δεν έχω καταφέρει να βγάλω αυτή τη στεναχώρια απο το μυαλό μου. Έχω στο μυαλό μου εικόνες από κλειστά σπίτια Από ζώα και φυτά που χρειάζονται ποτισμα. Σκέφτομαι σακίδια και βαλίτσες γεμάτες χαρτοπόλεμο. Η μλκ και η σκατοψυχιά πολλών δεν βοηθά καθόλου. Ας κάνουμε κάτι (όλοι μας) για να μην συμβεί ποτέ παλι κάτι ανάλογο. Όχι για να μην συμβεί σε μας. Να μην συμβεί σε κανέναν.

Μπάμπης Μελικίδης

👍 Εθελοντική αιμοδοσία. Είμαι αρκετά χρόνια εθελοντής αιμοδότης (2 φορές τον χρόνο) και η χαρά που νιώθω κάθε φορά είναι πάντα ιδιαίτερα μεγάλη! Ελπίζω, οι άνθρωποι που πήγαν να δώσουν αίμα αυτές τις μέρες, να νιώσουν την ίδια χαρά και να το ξανακάνουν (σε 6 μήνες). Τα ερυθρά αιμοσφαίρια κρατάνε 35-40 ημέρες, Το πλάσμα, το υγρό μέρος του αίματος, ένα χρόνο στην κατάψυξη. Τα αιμοπετάλια δεν ξεπερνάνε τις πέντε ημέρες…

👎 Τα μουσικά «θεματικά» ραδιοφωνικά προγράμματα που λόγω του τραγικού γεγονότος έπαιζαν τραγούδια με θέμα «τραίνο».

Νίκος Παγουλάτος

👍 Αυτές τις μέρες, μέσα στον πένθος που βιώνουμε, ένιωσα τυχερός και ευτυχισμένος που δουλεύω σε ένα Μέσο που αντιμετώπισε με ψυχραιμία το δυστύχημα στα Τέμπη, είχε άποψη, και προσπάθησε να καλύψει το γεγονός με υψηλό κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ας ευλογήσω τα γένια μας, ναι, γιατί όχι.

👎 (Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη προφανώς και κυριαρχεί, αλλά)… Βρισκόμαστε στην ουρά του ταμείου ενός supermarket: Έχεις ένα καρότσι γεμάτο πράγματα, έχω δύο. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μου δίνεις την σειρά σου. Πραγματικά.

Γιάννης Παπαϊωάννου

👎 Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέδωσε τη συντριβή σε “τραγικό ανθρώπινο λάθος”. Ο υπουργός Μεταφορών παραιτήθηκε, αναγνωρίζοντας ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων ήταν ανεπαρκείς. Και ο σταθμάρχης στη Λάρισα, αντιμετωπίζει κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και ανθρωποκτονία από αμέλεια. Μόνο που το δυστύχημα ρίχνει φως σε συστημικά προβλήματα που υπερβαίνουν τα όποια ανθρώπινα λάθη έγιναν αυτή την εβδομάδα.

👎 Το σιδηροδρομικό σύστημα της Ελλάδας κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των πιο επικίνδυνων της γηραιάς ηπείρου, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει λάβει 700 εκατομμύρια δολάρια για εκσυγχρονισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την τελευταία δεκαετία. Και η εγκατάσταση του νέου συστήματος ασφαλείας καθυστέρησε τόσο πολύ που ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος παραιτήθηκε πέρυσι για να διαμαρτυρηθεί για αυτό που αποκάλεσε “αδικαιολόγητες καθυστερήσεις”.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Οι άνθρωποι που βγαίνουν στο δρόμο against all odds. Οι αμυγδαλιές που άρχισαν να πετάνε τα πρώτα τους ανθάκια.

👎 Η γενικευμένη και απολύτως δικαιολογημένη αίσθηση ανασφάλειας που εντατικοποιείται από τη θανατοπολιτικη διαχείριση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Μίλτος Τόσκας

👍 Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο σε αυτό το κλίμα να πεις πως κάτι “μου άρεσε” αυτήν την εβδομάδα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες σε αυτήν την κατηγορία θα ήταν η έναρξη του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Επίσης μία ταινία με αθόρυβη πορεία, το “Ήσυχο Κορίτσι” από την Ιρλανδία. Τέλος η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ σχετικά με την αντιμετώπιση της τραγωδίας από αρκετά Μέσα.

👎 Δεν μας άρεσε η επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας σε κορυφαίο επίπεδο. Δεν μας άρεσε που δεν ακούσαμε μια “συγγνώμη”, παρά μόνο από τον κ. Γεραπετρίτη κι αυτή κάπου χάθηκε στα λεγόμενά του.

Σίντυ Χατζή

👍 Ένας καφές στο χέρι με την αδερφή μου πάνω στο Λυκαβηττό, τα γιατρεύει όλα. Ξανά και ξανά.

👎 Ένα dislike δε χωρά όλη την οργή και την αγανάκτηση που νιώθουμε όσοι ζούμε σε μια χώρα που σκοτώνει. Ένα κράτος που αρνείται συστηματικά να λάβει ευθύνες και τα φορτώνει όλα σε «ανθρώπινα λάθη». Κροκοδείλια δάκρυα και ωμά ψέματα λέρωσαν για άλλη μια φορά τις οθόνες μας. Η εβδομάδα αυτή μας θύμισε ότι ζούμε από τύχη και είμαστε όλοι αναλώσιμοι. Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο σε μια από τις πιο επικίνδυνες και ξεδιάντροπες κυβερνήσεις της ιστορίας της χώρας. Μόνο να μη συνηθίσουμε τον θάνατο, αυτό θα είναι η καταδίκη μας.