Στις 25 Μαΐου 2020, ο 46χρονος Αφροαμερικανός George Floyd έχασε τη ζωή του στη Μινεάπολη, στην πολιτεία Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ο λευκός (και δεδηλωμένος ρατσιστής) αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν έβαλε και κατόπιν πίεσε με δύναμη το γόνατό του στη δεξιά πλευρά του λαιμού του Φλόιντ επί 8 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια σύλληψής του και ενώ εκείνος ήταν δεμένος με χειροπέδες και με το κεφάλι στο έδαφος.

Δύο ακόμα αστυνομικοί συμμετείχαν στην ακινητοποίηση του Φλόιντ, ο οποίος συνελήφθη με την υποψία ότι χρησιμοποίησε ένα πλαστό χαρτονόμισμα, και ένας τέταρτος εμπόδιζε τους περαστικούς απ’το να παρέμβουν καθώς ο Φλόιντ ικέτευε για τη ζωή του και επαναλάμβανε ότι αδυνατούσε να αναπνεύσει («i can’t breathe»).

Τα τρία τελευταία λεπτά ο Φλόιντ παρέμενε ακίνητος και δεν είχε παλμό, αλλά οι αστυνομικοί αγνόησαν τις εκκλήσεις των περαστικών να αφαιρέσει ο Σόβιν το γόνατό του από τον λαιμό του Φλόιντ, κάτι που δεν έκανε ακόμη και όταν οι αφιχθέντες διασώστες ξεκίνησαν να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στον Φλόιντ.

O Floyd πέθανε επιτόπου με τον θάνατό του να οφείλεται στις βίαιες ενέργειες του Ντέρεκ Σόβιν.

Διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του George Floyd

Μετά τον θάνατο του Φλόιντ, ξέσπασαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στην Μινεάπολις, οι οποίες, αρχικά ήταν ειρηνικές, αλλά αργότερα την ίδια μέρα έγιναν πιο βίαιες, καθώς έσπασαν παράθυρα σε ένα αστυνομικό τμήμα, δυο καταστήματα πυρπολήθηκαν και πολλά άλλα λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν. Διαδηλωτές έφτασαν σε αψιμαχίες με αστυνομικούς, που πυροδότησαν δακρυγόνα εναντίον τους. Επιπλέον, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε περισσότερες από 100 πόλεις και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ο Έλληνας George Floyd έχει όνομα: Λέγεται Κώστας Μανιουδάκης και πέθανε προ ημερών στην Κρήτη υπό συνθήκες παρόμοιες με εκείνες του Αφροαμερικανού το 2020.

Συνθήκες σκιώδεις και περίεργες, οι οποίες ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί (αν διαλευκανθούν ποτέ σε έναν χώρο όπως αυτόν της ΕΛ.ΑΣ. όπου σταθερά αποσιωπούνται παρόμοιες υποθέσεις εδώ και πολλές δεκαετίες).

Θυμίζουμε το προ μηνών περιστατικό με τον Γερμανό τουρίστα στο Α.Τ. Ομονοίας, ας πούμε.

Το θλιβερό περιστατικό είχε σημειωθεί την 1η Σεπτεμβρίου, όμως τότε είχε θεωρηθεί ότι ο Μανιουδάκης υπέστη καρδιακή ανακοπή μετά από έναν τυπικό έλεγχο που του έκανε η Τροχαία της περιοχής – αυτό ήταν, άλλωστε, και το πρώτο και αρχικό δημοσίευμα των τοπικών ΜΜΕ. Ότι απλά «έπαθε ανακοπή και κατέρρευσε».

«Ένας 58χρονος άνδρας “έσβησε” μπροστά στα μάτια των ανδρών της τροχαίας, καθώς υποβαλλόταν σε τυχαίο έλεγχο επί του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, κοντά στις Βρύσες Αποκορώνου, όταν και έπαθε ανακοπή αφήνοντας μετά από λίγο την τελευταία του πνοή».

Η περιγραφή του συμβάντος είναι απλή, γραμμένη με ελαφρώς ανώδυνο (για την ΕΛ.ΑΣ.) και καταφανώς «γκοτζαμανίστικο» τρόπο, ενώ δεν αναφέρονται καθόλου λεπτομέρειες του περιστατικού.

Τον σταμάτησαν για έναν τυπικό έλεγχο, μπορεί να αντάλλαξαν κανά «μπινελίκι», κουβέντα στην κουβέντα η ένταση μεγάλωσε, ε, «αψείς Κρητικοί» όλοι τους, πάρε μια καρδιακή ανακοπή.

Έγινε όμως έτσι, όντως; Γιατί υπάρχει και ο αντίλογος – ένας αντίλογος που εδώ και πολλές ημέρες δεν έχει αναφερθεί πουθενά, σε κανένα ΜΜΕ της χώρας μας, και ας λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα εδώ και αρκετά 24ωρα πολλές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις μπροστά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων.

Γιατί ο γιος του 58χρονου, ο Αναστάσης Μανιουδάκης, με ανάρτηση που έκανε στην προσωπική του σελίδα στο facebook,  καταγγέλλει ότι ο πατέρας του ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τους αστυνομικούς, του ασκήθηκε υπέρμετρη βία, όπως αντίστοιχα συνέβη και στην περίπτωση του Floyd, και εν τέλει κατέρρευσε.

Μάλιστα ο γιος του 58χρονου άνδρα κάνει γνωστό ότι ήδη έχει κινήσει διαδικασίες νομικές με την υποβολή μήνυσης προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όλους που φέρουν ευθύνη για το θάνατο του πατέρα του.

Ο ίδιος στην ανάρτηση του καταγγέλλει ότι «με αφορμή μία μικρή ποσότητα χασίς που επικαλείται η αστυνομία ότι βρέθηκε στον έλεγχο, κατέβασαν και έσυραν τον πατέρα του σε ένα χωράφι και τον χτύπησαν ανηλεώς, προκειμένου να τους υποδείξει από ποιον προμηθεύτηκε τα ναρκωτικά».

Ο Μανιουδάκης επικαλείται επίσης αυτόπτες μάρτυρες, πολίτες που προσπάθησαν να κάνουν ΚΑΡΠΑ στον 58χρονο μέχρι να καταφθάσει το ΕΚΑΒ, ενώ υποστηρίζει ότι υπήρξαν πολλές ανακρίβειες σε όσες πληροφορίες δόθηκαν προς δημοσίευση για τις συνθήκες του συμβάντος, προκειμένου να στηθεί ένα αφήγημα διαφορετικό από το πραγματικό ως προς τις συνθήκες θανάτου του πατέρα του.

Στην ανάρτηση του γράφει:

«Στην περίπτωση του πατέρα μου παρουσίασαν τα γεγονότα χωρίς να υπάρχει ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα για να κρύψουν τις ευθύνες τους. Αλλά υπάρχει ενοχή ξεκάθαρη και κραυγαλέα. Για αυτούς τους λόγους η οικογένεια έχει βάσιμες υποψίες και έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη. Στο Κέντρο Υγείας Βάμου ο γιατρός, η γυναίκα του πατέρα μου, η μάνα μου, ο αδερφός του πατέρα μου και τόσοι άλλοι έβλεπαν τα αίματα από τις πληγές να λούζουν το σώμα του πατέρα μου. Τα τραύματα ήταν εμφανή ακόμα και σε όποιον παρευρέθηκε στην κηδεία».

Έγκληση ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημ/κων Χανίων

Ο ίδιος και ο αδελφός του θύματος υπέβαλαν έγκληση ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημ/κων Χανίων με την οποία ζητάνε την ποινική δίωξη των εμπλεκόμενων αστυνομικών για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως (ή αλλιώς για θανατηφόρα σωματική βλάβη) ενώ ζητούν επίσης να παραδοθεί το υλικό από τις κάμερες των παρακείμενων καταστημάτων.

Σύμφωνα με την έγκληση (την οποία το omniatv και ο ρεπόρτερ Τάσος Θεοφίλου έχουν στην διάθεσή τους) προκύπτουν τα παρακάτω δεδομένα, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ:

«Ο Κώστας Μανιουδάκης εθεάθη από συγχωριανούς του και διερχόμενα οχήματα στη συμβολή της παλαιάς εθνικής οδού (και νυν επαρχιακής οδού Φρε – Βρυσών), μετά την υποβολή του σε αστυνομικό έλεγχο, πεσμένος στο έδαφος, να φορά χειροπέδες και με τους αστυνομικούς από πάνω του. Στο σημείο, βρέθηκαν δυο τουλάχιστον λεκέδες αίματος, ενώ σε απόσταση ενάμιση μέτρου βρέθηκαν και τα γυαλιά του σπασμένα.»

Ο Διοικητής των ΤΑΕ όταν συνάντησε τον αδελφό του θύματος του είπε «Συλλυπητήρια. Τον σταματήσαμε με το αμάξι του για τυπικό έλεγχο, βρήκαμε στο αμάξι του μικροποσότητα χασίς (1-2 γρ), μετά έπαθε ανακοπή καρδιάς και πέθανε».

Ταυτόχρονα όμως σε όλο το χωριό των Βρυσών κυκλοφόρησε η φήμη ότι τον Κώστα Μανιουδάκη τον σκότωσαν οι αστυνομικοί στο ξύλο. Για το θέμα έχει επίσημα καταθέσει ο Π.Κ. ο οποίος ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 έφτασα στο σπίτι μου και είδα στο τέλος του δρόμου στο ύψος της συμβολής του με την έξοδο της νέας ε.ο. μαζεμένο πολύ κόσμο, ένα ασθενοφόρο και δυο περιπολικά. Πλησίασα στο σημείο για να δω τι συμβαίνει και μου είπαν ότι τον Κώστα τον Μανιουδάκη τον σταμάτησαν για έλεγχο, πρέπει να τον έχουν χτυπήσει, δεν είναι καθόλου καλά και είναι πιθανό να πεθάνει. Στο σημείο είδα μια γυναίκα αστυνομικό και περίπου τέσσερις ακόμα άντρες αστυνομικούς. Ο ένας εξ αυτών καθόταν στην άκρη του δρόμου και ήταν πολύ αναστατωμένος».

Και συνεχίζει:

«Είδα στο οδόστρωμα λίμνη αίματος, ανάμικτου με εμετό, και πιο πέρα 1,5 μέτρο περίπου, στον ακάλυπτο χώρο της διώροφης οικοδομής σπασμένα τα γυαλιά οράσεως που πάντα φορούσε. Μάλιστα τράβηξα φωτογραφία από το σημείο. Πολίτες που ήταν στο σημείο συζητούσαν ότι βρέθηκε πάνω του μικροποσότητα χασίς, ότι τον έχουν χτυπήσει πολύ άσχημα και ότι μπορεί να πεθάνει».

Σύμφωνα με μια, ανεπίσημη προς το παρόν, μαρτυρία της αυτόπτη μάρτυρα, Α.Κ. που ωστόσο αναφέρεται στη έγκλιση: «Τον Κώστα Μανιουδάκη τον κυνήγησε η Αστυνομία επειδή του βρήκαν μικρή ποσότητα ναρκωτικών. Τον έπιασαν μετά από κυνηγητό, τον πέταξαν κάτω και τον έδειραν. Ένας αστυνομικός με το γόνατο του τον πίεζε δυνατά στο στήθος, ενώ ο άνθρωπος ήταν πεσμένος στη γη».

Πάμε ξανά:

Ένας αστυνομικός

με το γόνατο του

τον πίεζε δυνατά

στο στήθος

ενώ ο άνθρωπος

ήταν πεσμένος

στη γη.

Μετά τον θάνατο του Φλόιντ, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε περισσότερες από 100 πόλεις και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, το γεγονός και το περιστατικό αυτό καθαυτό, δεν έχει αναφερθεί πουθενά.

Θα το διαβάσετε στο Olafaq και σε μερικά ακόμη site και ενημερωτικές ιστοσελίδες, μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Τι απαντάει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωση της τονίζει ότι δε συνέβησαν όσα καταγγέλλονται και ότι ουδέποτε χτυπήθηκε ο 58χρονος.

Στη δικογραφία υπάρχουν μαρτυρίες πολιτών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες ενώ όλο το υλικό έχει υποβληθεί στη εισαγγελία Χανίων. Αυτό που τονίζεται πάντως με έμφαση είναι ότι στη διαδικασία της νεκροψίας- νεκροτομής ήταν παρών ο τεχνικός σύμβουλος που όρισε η οικογένεια του εκλιπόντος και όλα έγιναν με απόλυτη διαφάνεια.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν σε προφορικό επίπεδο, καθώς όπως προαναφέρθηκε δεν έχει εκδοθεί το πόρισμα του ιατροδικαστή, είναι ότι ο 58χρονος υπέστη ανακοπή ενώ για το στοιχείο του χτυπήματος, στην ΕΛ.ΑΣ. απαντούν ότι «προήλθε από πτώση».

Ετσι γενικώς και αορίστως. Πιάσ’ το αυγό και κούρευτο.

Και αν θελήσεις να μάθεις τι πραγματικά συνέβη [όπως δικαιούσαι, βάσει του Ελληνικού Συντάγματος, βάσει των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων σου ως έλληνας πολίτης], μπορεί να μπλεχτείς και εσύ μπλεγμένος ή, ακόμη χειρότερα, να φας και ξύλο και από πάνω.

Ο επίλογος ανήκει δικαιωματικά στον γιο του εκλιπόντα:

«Να καταλάβουν όλοι ότι σε αυτή η χώρα είμαστε όλοι μας αναλώσιμοι, από τους 57 νεκρούς στα Τέμπη, από τις πλημμύρες στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία και τους νεκρούς, από τις φωτιές στον Έβρο, από τους πνιγμένους μετανάστες στο Αιγαίο, από τον Βασίλη [Μάγγο], τον Αλέξανδρο [Γρηγορόπουλο], τον Ζακ [Κωστόπουλο]», είπε πριν από μερικά 24ωρα ο Αναστάσης Μανιουδάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», καταλήγοντας εμφατικά:

«Πρέπει να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε ότι είμαστε όλοι σε κίνδυνο, κυκλοφορούν δολοφόνοι με στολές και πρέπει να προσέχουμε, πρέπει όλοι να προσέχουμε».