Στις 26 Φεβρουαρίου 2012, ο 17χρονος Trayvon Martin πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον George Zimmerman σε μια κλειστή κοινότητα στη Φλόριντα. Ο Zimmerman, εθελοντής μέλος μιας τοπικής ομάδας φύλαξης γειτονιάς, είχε σκιαγραφήσει ρατσιστικά το προφίλ του εφήβου και τον ακολούθησε, παρά τις οδηγίες ενός αστυνομικού αποστολέα να μην το κάνει.

Ο Zimmerman ισχυρίστηκε ότι ενήργησε σε αυτοάμυνα και στις 13 Ιουλίου 2013 αθωώθηκε. Η απόφαση προκάλεσε έντονη οργή, καθώς και μια ευρύτερη εθνική συζήτηση για τη φυλετική βία και τη συστημική αδικία στις ΗΠΑ.

Την ίδια ημέρα, η Alicia Garza πληκτρολόγησε μερικές σύντομες λέξεις στο Facebook και πάτησε το κουμπί της δημοσίευσης:

«black people. I love you. I love us. Our lives matter»

Την ίδια χρονιά, συνίδρυσε μια κοινοτική οργάνωση, μαζί με τις συναδέλφους της ακτιβίστριες Patrisse Cullors και Opal Tometi, αντλώντας έμπνευση για το όνομά της από εκείνη την ανάρτηση.

Αυτή η οργάνωση ήταν η Black Lives Matter, και προχθές συμπλήρωσε 10 χρόνια ύπαρξης. Με τον οργανισμό και το συναφές κίνημα να φτάνουν τη δεκαετία της αλλαγής, οι ακτιβιστές βρίσκουν το χρόνο να γιορτάσουν τα βήματα που έχει κάνει το κίνημα, ενώ παράλληλα υπενθυμίζουν σε όλους ότι το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμα.

«Δεν θα αγωνιστούμε μόνο όταν είναι δημοφιλές, αλλά θα αγωνιστούμε επειδή πρέπει να αγωνιστούμε», δήλωσε η εξέχουσα διοργανώτρια του BLM, Melina Abdullah.

Φωτ.: Koshu Kunii / Unsplash

Το Associated Press ανέφερε ότι οι ακτιβιστές και οι οργανώσεις που συνδέονται με το κίνημα σχεδιάζουν να γιορτάσουν τη δεκαετία με μια σειρά από εκδηλώσεις που θα υπογραμμίζουν εκ νέου τις κεντρικές αρχές της BLM. Αυτό περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τις εκκλήσεις για την ανακατανομή των χρημάτων από την αστυνομία στις κοινότητες των μαύρων που έχουν υποφέρει από την επιβολή του νόμου, καθώς και για τη συνολική βελτίωση του ποινικού νομικού συστήματος.

«Έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε αυτό το κίνημα και η αποστολή μας θα έχει πάντα τις ρίζες της στην κατάλυση της λευκής υπεροχής και των συστημάτων καταπίεσης», δήλωσε η D’Zhane Parker, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Black Lives Matter Global Network Foundation, στο podcast The Switch Up with Cheyanne M. Daniels.

«Ο λόγος για τον οποίο λέμε ότι οι ζωές των Μαύρων έχουν σημασία δεν είναι επειδή λέμε ότι οι ζωές μας είναι πιο πολύτιμες από τις άλλες ζωές, αλλά λέμε ότι ζούμε σε μια χώρα, σε έναν κόσμο, όπου οι ζωές μας δεν έχουν σημασία, και το σύστημα συνεχίζει να μας το δείχνει αυτό κάθε μέρα, επιτρέποντας στους αστυνομικούς να ξεφεύγουν από άδικες δολοφονίες και άδικους θανάτους και επιτρέποντας στα συστήματα καταπίεσης να συνεχίζουν να υφίστανται».

Για να τραβήξει την προσοχή στη συμπλήρωση 10 ετών, το Παγκόσμιο Ίδρυμα Δικτύου Black Lives Matter ανακοίνωσε μια εκστρατεία με τίτλο “Defund the Police Week of Action”, η οποία έχει ως στόχο να αναδείξει και πάλι τα εκατομμύρια αιτήματα -που είχαν αρχικά εκδοθεί από διαδηλωτές το 2020 μετά το θάνατο του George Floyd- για την ανακατανομή των κονδυλίων από τα αστυνομικά τμήματα σε άλλες κοινοτικές υπηρεσίες, όπως η στέγαση, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και η εκπαίδευση.

Φωτ.: Clay Banks / Unsplash

Ακόμα και το hashtag #BlackLivesMatter σημειώνει αυξητική τάση από την αρχή του κινήματος, βλέποντας από τότε το εντυπωσιακό αριθμό των 44 εκατομμυρίων χρήσεών του, σύμφωνα με το Pew Research Center.

Παρά την ώθηση να αλλάξει δραστικά ο τρόπος λειτουργίας των αστυνομικών σε όλες τις ΗΠΑ, λίγα αστυνομικά τμήματα εφάρμοσαν στην πραγματικότητα σημαντικές μακροπρόθεσμες αλλαγές στον απόηχο των διαδηλώσεων του 2020. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η χρηματοδότηση της αστυνομίας σε διάφορα μέρη της χώρας αυξήθηκε στην πραγματικότητα μεταξύ 2019 και 2022

Φωτ.: Mana5280 / Unsplash

«Καθώς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να αποπληρώσουμε την αστυνομία, να επενδύσουμε στις κοινότητες των μαύρων και να επαναπροσδιορίσουμε την ασφάλεια στις κοινότητές μας, πρέπει οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μας να επικεντρωθούν στους ανθρώπους, όχι στην αστυνομία», ανέφερε ο Parker σε δήλωσή του. «Τα ασφαλέστερα μέρη σε όλο τον κόσμο δεν έχουν περισσότερη αστυνομία, περισσότερες φυλακές, περισσότερες φυλακές ή αυστηρότερες ποινές. Έχουν καλύτερη πρόσβαση σε οικονομικές ευκαιρίες, ποιοτική εκπαίδευση, σταθερή στέγαση και υγειονομική περίθαλψη».

Παρά τα εμπόδια και τις αντιδράσεις, το κίνημα έχει δει ορισμένους από τους ηγέτες του να εξελίσσονται. Η Δημοκρατική βουλευτής του Μιζούρι Cori Bush, για παράδειγμα, ήταν εξέχουσα διοργανώτρια του BLM στην πολιτεία πριν εκλεγεί στο Κογκρέσο. Τώρα, είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που εκπροσωπεί το Μιζούρι, καθώς και εξέχον μέλος της ομάδας της Βουλής των Αντιπροσώπων που ονομάστηκε “The Squad”.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Black Lives Matter ελπίζει επίσης να συγκεντρώσει την υποστήριξη της βάσης για ένα κίνημα που θα μετατρέψει επίσημα την 13η Ιουλίου σε “Black Lives Matter Day“, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή: Now This NewsBl