Η βρετανική Rolls-Royce και η easyJet δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν μια παγκόσμια πρωτιά για την αεροπορική βιομηχανία μετά την επιτυχή δοκιμή ενός κινητήρα αεροσκάφους που τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου με φιλικό προς το περιβάλλον υδρογόνο που παράγεται από αιολική και παλιρροϊκή ενέργεια.

Η πολυτελής εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων δήλωσε ότι η επίγεια δοκιμή ήταν ένα «σημαντικό βήμα προς την απόδειξη ότι το υδρογόνο θα μπορούσε να είναι το αεροπορικό καύσιμο του μέλλοντος με μηδενικές εκπομπές άνθρακα».

Το πρωτότυπο για το πείραμα, το οποίο διεξήχθη σε μια εγκατάσταση δοκιμών στο Boscombe Down του Υπουργείου Άμυνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν ένας κοινώς χρησιμοποιούμενος κινητήρας περιφερειακών αεροσκαφών Rolls-Royce AE-2100A. Η τουρμπίνα τροφοδοτήθηκε με «πράσινο» υδρογόνο, το οποίο παρασκευάστηκε με διάσπαση του νερού στα συστατικά του στοιχεία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας στα νησιά Όρκνεϊ, Ηνωμένο Βασίλειο.

Φωτ.: Rolls-Royce

«Διευρύνουμε τις προοπτικές μας για να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες του υδρογόνου για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναδιαμόρφωση του μέλλοντος των πτήσεων», δήλωσε η Grazia Vittadini, επικεφαλής τεχνολογίας της Rolls-Royce.

Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα πολλά υποσχόμενο πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του μετασχηματισμού της αεροπορικής βιομηχανίας ώστε να καταστεί ουδέτερη από πλευράς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Rolls-Royce και η EasyJet επιδιώκουν να αποδείξουν ότι το υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει την αεροπορική βιομηχανία να επιτύχει τον στόχο της για καθαρό μηδενικό κόστος έως το 2050.

Πηγή: Interesting Engineering