Από τότε που ο Musk αγόρασε το Twitter τον περασμένο μήνα, αρκετοί χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας αναζήτησαν άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, καταφεύγοντας οι περισσότεροι στο Mastodon, την πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που, αν και διαφέρει αρκετά από το Twitter, φαίνεται να είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυτό υπάρχει αυτή τη στιγμή. Όμως, οι μαζικές νέες εγγραφές στους διάφορους διακομιστές του έφεραν στο δίκτυο αρκετά προβλήματα.

«Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε τόσες αιτήσεις νέων χρηστών, οπότε απλά ανοίξαμε τις πύλες», δήλωσε πρόσφατα ο Mike Stone, συνιδρυτής μίας από τις πιο δημοφιλείς διαδικτυακές κοινότητές του Mastodon, την λεγόμενη Fosstodon. «Η ανησυχία μου αυτή τη στιγμή είναι ότι οι άνθρωποι που έρχονται δεν καταλαβαίνουν το νόημα του Fosstodon συγκεκριμένα, σε αντίθεση με το ευρύτερο περιβάλλον του Mastodon».

Η αποκεντρωμένη κοινωνική πλατφόρμα, η οποία εξυπηρετεί μια μικρότερη βάση χρηστών από την ίδρυσή της το 2016, είχε 381.113 ενεργούς χρήστες στις 28 Οκτωβρίου. Στις 7 Νοεμβρίου, ο ιδρυτής της εταιρείας, Eugen Rochko, δήλωσε ότι το δίκτυο είχε φτάσει να έχει πάνω από 1 εκατομμύριο ενεργούς χρήστες. Αυτό σήμαινε 1.124 νέους διακομιστές και 489.003 νέους χρήστες.

Την ίδια στιγμή, ο Musk ισχυρίζεται ότι η ημερήσια ανάπτυξη του Twitter έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της πρώτης του εβδομάδας στο τιμόνι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μεγάλη μετανάστευση του Twitter μπορεί να είναι πολύ μικρότερη από ό,τι αναμενόταν, αλλά η Bot Sentinel υπολόγισε ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο λογαριασμοί έχουν διαγραφεί ή απενεργοποιηθεί σε αυτό το διάστημα. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο πόσο καλά λειτουργεί η αποκεντρωμένη τεχνολογία για τις μάζες.

Καθώς το Twitter βιώνει μια δημόσια πτώση, το Mastodon φαίνεται να καταρρέει κάπως πιο ήσυχα και για εντελώς διαφορετικό λόγο. Η αποκεντρωμένη φύση του απευθύνεται σε όσους μισούν το συγκεντρωτισμό του Musk στο Twitter, αλλά αυτό το βασικό χαρακτηριστικό λειτουργεί επίσης εναντίον του. Το Mastodon δεν ήταν προετοιμασμένο να φιλοξενήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς διακομιστές που τροφοδοτούν τους χρήστες στο δίκτυο είναι υπερφορτωμένοι από τη μανία της νέας δραστηριότητας και οι εθελοντές διαχειριστές των περισσότερων από 4.000 διακομιστών δεν μπορούν να «σηκώσουν» τις αιτήσεις νέων χρηστών και τον όγκο των αναρτήσεων. Επιπλέον, οι νέοι χρήστες έχουν να αντιμετωπίζουν μια διαδικασία ταχείας εκμάθησης του τρόπου λειτουργίας του Mastodon.

Πολλά από τα προβλήματα πάντως προέρχονται από τους χρήστες που περιμένουν ότι το Mastodon θα λειτουργεί με την ίδια ευκολία που λειτουργούν άλλες πλατφόρμες, οι οποίες όμως χρηματοδοτούνται από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Αλλά φύση ενός δικτύου που βασίζεται σε εθελοντές σημαίνει ότι το Mastodon δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε κρίσεις σαν κι αυτήν.

Μέρος της γοητείας του Mastodon έγκειται στη φιλοξενία μικρότερων κοινοτήτων, όπου οι συντονιστές έχουν κανόνες και μπορούν να ρυθμίσουν τη ρητορική μίσους καλύτερα από ό,τι σε ορισμένες μεγαλύτερες πλατφόρμες. Όμως, με τους μεγαλύτερους διακομιστές να έχουν μπουκώσει, οι άνθρωποι κάνουν αιτήσεις και κατακλύζουν και μικρότερους διακομιστές, αναδιαμορφώνοντας τις κοινότητες που έχουν αναπτυχθεί εκεί. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την ποικιλομορφία των απόψεων και των θεμάτων που αναδύονται στην πλατφόρμα με την είσοδο νέων χρηστών.

Η κατάρρευση του Mastodon μπορεί να είναι βραχύβια. Αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εκτελούμενα στιγμιότυπα που θα επεκτείνουν τις προσπάθειές τους για να φιλοξενήσουν περισσότερους χρήστες και από τους χρήστες που θα έχουν την υπομονή να περιηγηθούν στο δίκτυο. Το μοντέλο για τα αποκεντρωμένα κοινωνικά μέσα δεν είναι πραγματικά νέο – είναι περισσότερο μια επιστροφή σε μια παλιότερη έκδοση του διαδικτύου. Και για ορισμένους, αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή.