«Ει, ChatGPT, άσε την μουσική ήσυχη!», φωνάζει και διατρανώνει ο Νικ Κέιβ στα πρότυπα του «hey teachers, leave the kids alone», των Pink Floyd.

O αυστραλός τραγουδοποιός και μουσικός καταφέρθηκε εναντίον της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία εσχάτως έχει εισβάλλει και στον χώρο της μουσικής και γενικά της τέχνης, με αφορμή έναν θαυμαστή του, ο οποίος έστειλε στον Κέιβ, διαμέσου του site του, του «The Red Hand Files», μερικούς Α.Ι. generated στίχους γραμμένους μέσα από το πρόγραμμα του ChatGPT.

«Σε ευχαριστώ για το κομμάτι», του ανταπάντησε ο Κέιβ αναφορικά με την συγκεκριμένη εφαρμογή, «όμως με όλη την αγάπη και με όλον τον σεβασμό, πιστεύω ότι όλο αυτό είναι ένα “σκουπίδι”», αφήνοντας… σύξυλο τον οπαδό του.

Ο Κέιβ κρατάει γενικά, από τον περασμένο Γενάρη, μια πολύ επικριτική στάση απέναντι στις Α.Ι. πλατφόρμες, καθώς μιλώντας στον New Yorker, ήταν καταιγιστικός, όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο του περιοδικού «αν το Α.Ι. θα μας κάνει να εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο τη δημιουργική ενασχόληση με την τέχνη».

«Η ένστασή μου δεν είναι συλλήβδην στην Τεχνητή Νοημοσύνη», ξεκαθάρισε εξαρχής ο Αυστραλός, προσθέτοντας ότι «καλώς ή κακώς, έχουμε πλέον παραδοθεί ολοκληρωτικά στο Α.Ι. Είναι, ωστόσο, ένα πολύ στενάχωρο συναίσθημα το ότι υπάρχουν εκεί έξω έξυπνοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ένα έργο τέχνης είναι τόσο κοινότυπο που μπορεί κάλλιστα να αναπαραχθεί από μια μηχανή. Το βρίσκω προσβλητικό όλο αυτό σαν σκέψη».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο να χρειαζόμαστε να εφεύρουμε μια τεχνολογία που να μπορεί να μιμηθεί αυτήν την τόσο μυστηριώδη πράξη. Ιδιαίτερα τη συγγραφή ενός κομματιού. Το ζήτημα με το να γράφεις ένα καλό κομμάτι είναι στο ότι σου λέει κάτι για τον εαυτό σου το οποίο δεν γνώριζες από πριν. Αυτό είναι το θέμα. Δεν μπορείς να το μιμηθείς αυτό», συνέχισε ο Κέιβ, καταλήγοντας εμφατικά ότι:

«Μπορεί το Α.Ι. να φτιάξει ένα κομμάτι που να μην μπορεί να διακριθεί από ό,τι μπορώ εγώ να κάνω. Ίσως και ένα καλύτερο κομμάτι. Όμως για μένα, αυτό δεν έχει σημασία, γιατί δεν είναι αυτό η πραγματική τέχνη. Το Α.Ι. μπορεί όντως να σώσει τον κόσμο, όμως δεν μπορεί να σώσει τις ψυχές μας. Γι’ αυτό υπάρχει η πραγματική τέχνη. Αυτή είναι η διαφορά. Οπότε, κατά την ταπεινή μου άποψη το ChatGPT πρέπει να πάει να γα@@θεί και να αφήσει τη στιχουργία και την μουσική ήσυχη!».

Τι είναι το ChatGPT

Η συγκεκριμένη εφαρμογή λανσαρίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και έγινε σχεδόν αμέσως viral προσελκύοντας εκατομμύρια χρήστες. Είναι ένα πολυεργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορεί να δώσει λεπτομερείς απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες.

Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί για τη συγγραφή δημοσιογραφικών άρθρων ή στίχων στο ύφος διαφόρων καλλιτεχνών και τη σύνταξη περιλήψεων ερευνητικών εργασιών, γι’ αυτό και υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημόνων, ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών που ήδη ανησυχεί ότι, στο εγγύς μέλλον, χιλιάδες μαθητές και φοιτητές θα το χρησιμοποιούν για να γράφουν τις εργασίες τους.

Το πιο πρόσφατο chatbot από το OpenAI είναι σε θέση να κατανοεί την ανθρώπινη ομιλία και να παράγει σε βάθος γραφή που είναι κατάλληλη για να τη στείλεις σε έναν άλλο άνθρωπο.