Ο υπερυπολογιστής Cheyenne, ο οποίος ήταν ένας από τους ισχυρότερους και ενεργειακά αποδοτικότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο, πρόκειται να δημοπρατηθεί. Το υπερυπολογιστικό σύστημα αυτό, το οποίο εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2016, διαθέτει 145.152 πυρήνες σε 4.032 dual-socket μητρικές κάρτες Xeon E5-2697v4 και 313 TB μνήμης DDR4-2400, με μέγιστη απόδοση 5,34 petaflops.

Οι λεπτομέρειες της δημοπρασίας υποδηλώνουν ότι ο υπερυπολογιστής πωλείται τμηματικά, κυρίως σε κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ οι συζητήσεις σε πλατφόρμες όπως το Reddit και το Hacker News δείχνουν σημαντικό ενδιαφέρον για τις δυνατότητές του σε διάφορες χρήσεις, όπως συστήματα παιχνιδιών και οικονομικές hosting υπηρεσίες.

Ο υπερυπολογιστής Cheyenne στεγαζόταν αρχικά στο υπερυπολογιστικό κέντρο NCAR-Wyoming στις ΗΠΑ και αποτελούσε ένα σημαντικό εργαλείο για τους ερευνητές που, όπως αναφέρει το Phys Org, μελετούσαν ένα ευρύ φάσμα γεωεπιστημών, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, των έντονων καιρικών φαινομένων και των γεωμαγνητικών καταιγίδων. Οι δυνατότητές του του επέτρεπαν να εκτελεί υπερτριπλάσιο όγκο επιστημονικών υπολογισμών από τον προκάτοχό του, τον υπερυπολογιστή Yellowstone, και ήταν τρεις φορές πιο αποδοτικός ενεργειακά. Ο Cheyenne κατασκευάστηκε από την Silicon Graphics International, ή SGI (τώρα μέρος της Hewlett Packard Enterprise Co.), με την DataDirect Networks (DDN) να παρέχει το file system του και τα μέσα αποθήκευσης.

Ο υπερυπολογιστής Yellowstone που αντικαταστάθηκε από τον Cheyenne (Φωτ.: Michael Smith / AP)

Η δημοπράτηση ενός τόσο σημαντικού κομματιού της ιστορίας της πληροφορικής αναδεικνύει τον ταχύτατο ρυθμό της τεχνολογικής προόδου στους υπερυπολογιστές, καθώς νέα και ισχυρότερα συστήματα όπως ο υπερυπολογιστής Derecho, ο οποίος μπορεί δουλεύει στα 19,87 petaflops, συνεχίζουν να αναπτύσσονται ταχύτατα.

Η πώληση τμημάτων του υπερυπολογιστή Cheyenne θα προσελκύσει πιθανότατα το ενδιαφέρον διαφόρων τομέων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιθυμούν να επαναχρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του για λιγότερο εντατικές υπολογιστικές εργασίες ή και για μεταπώληση τμημάτων του.

Πηγή: Χ

Με πληροφορίες από: Wikipedia, Wired