Η Sony συνεργάστηκε με ειδικούς στην προσβασιμότητα για να κυκλοφορήσει ένα χειριστήριο PlayStation 5 για παίκτες με ειδικές ανάγκες.

Το Access Controller είναι ένα “εξαιρετικά προσαρμόσιμο κιτ” με διαφορετικά κουμπιά, σκανδάλες και μοχλούς που επιτρέπει στους παίκτες να δημιουργήσουν μια ρύθμιση που ταιριάζει στις ανάγκες τους.

Το Adaptive Controller της Microsoft, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε Xbox και PC, κυκλοφορεί στην αγορά από το 2018. Αλλά αυτή είναι η πρώτη συσκευή του τύπου της που σχεδιάστηκε ειδικά από τη Sony για το PS5.

«Η ιδέα είναι να το ανοίξετε και να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε αμέσως ως χειριστήριο PlayStation», είπε στο BBC ο Alvin Daniel, Ανώτερος Τεχνικός Διευθυντής Προγράμματος στη Sony Interactive Entertainment.

«Στο βαθμό που αυτό λειτουργεί για εσάς και είναι άνετο για εσάς, δεν χρειάζεται να αγοράσετε πρόσθετα αξεσουάρ και κουμπιά και να τα συνδέσετε όλα μαζί. Θέλαμε ένα κιτ all-inclusive σε κουτί».

Αλλά ο σχεδιασμός προϊόντων προσβασιμότητας είναι ένα τεράστιο έργο, καθώς η αναπηρία κάθε ατόμου είναι μοναδική γι’ αυτό και η τεχνολογία παιχνιδιών εξελίσσεται πάντα.

Το σχέδιο της Sony για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι μέσω της προσαρμογής – δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε άτομο να προσαρμόσει τη λύση στις δικές του ατομικές απαιτήσεις.

Ο κ. Daniel είπε ότι η εταιρεία συνεργάστηκε με τους ειδικούς της προσβασιμότητας AbleGamers στις ΗΠΑ για να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.
«Όταν έβρισκαν τις δικές τους εξατομικευμένες λύσεις για διάφορους παίκτες, αναπόφευκτα θα προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τρία προβλήματα – τα μπαστούνια, το πάτημα κουμπιών ή το να κρατήσουν το χειριστήριο. Εάν έχετε προκλήσεις σε αυτούς τους τρεις τομείς, αυτός ο ελεγκτής θα σας βοηθήσει ανεξάρτητα από την υποκείμενη κατάστασή σας.»
Πηγή: BBC