Η OpenAI ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είχε ξεκινήσει την εκπαίδευση ενός νέου κορυφαίου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που θα διαδεχόταν την τεχνολογία GPT-4 που οδηγεί το δημοφιλές διαδικτυακό chatbot της, ChatGPT.

Η start-up του Σαν Φρανσίσκο, η οποία είναι μία από τις κορυφαίες στον κόσμο A.I. εταιρείες, ανέφερε σε ανάρτηση ιστολογίου ότι περίμενε ότι το νέο μοντέλο θα φέρει «το επόμενο επίπεδο δυνατοτήτων», καθώς προσπαθεί να δημιουργήσει «τεχνητή γενική νοημοσύνη», ή A.G.I., μια μηχανή που μπορεί να κάνει οτιδήποτε μπορεί να κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Το νέο μοντέλο θα είναι χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα ΤΝ όπως chatbots, ψηφιακούς βοηθούς παρόμοιοι με το Siri της Apple, μηχανές αναζήτησης και γεννήτριες εικόνων.

Η OpenAI είπε επίσης ότι δημιουργεί μια νέα επιτροπή ασφάλειας και προστασίας (ομάδα superalignment όπως ήταν γνωστή πριν διαλυθεί), της οποίας θα ηγείται ο διευθύνων σύμβουλος Σαμ Άλτμαν, για να διερευνήσει πώς θα πρέπει να χειριστεί τους κινδύνους που ενέχει το νέο μοντέλο και τις μελλοντικές τεχνολογίες.

Το OpenAI στοχεύει να εξελίξει τις τεχνολογίες ΤΝ γρηγορότερα από τους ανταγωνιστές της, ενώ παράλληλα κατευνάζει τους επικριτές που λένε ότι η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, συμβάλλοντας στη διάδοση παραπληροφόρησης, στην αντικατάσταση θέσεων εργασίας και ακόμη και στην απειλή της ανθρωπότητας. Οι ειδικοί διαφωνούν για το πότε οι εταιρείες τεχνολογίας θα αποκτήσουν τεχνητή γενική νοημοσύνη, αλλά εταιρείες όπως οι OpenAI, Google, Meta και Microsoft έχουν αυξήσει σταθερά τη δύναμη των τεχνολογιών ΤΝ για περισσότερο από μια δεκαετία, επιδεικνύοντας ένα αξιοσημείωτο άλμα περίπου κάθε δύο έως τρία χρόνια.

Το GPT-4 του OpenAI, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2023, επιτρέπει στα chatbots και άλλες εφαρμογές λογισμικού να απαντούν σε ερωτήσεις, να γράφουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εργασίες και να αναλύουν δεδομένα. Μια ενημερωμένη έκδοση  της τεχνολογίας, η οποία παρουσιάστηκε αυτόν τον μήνα και δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμη, μπορεί επίσης να δημιουργήσει εικόνες και να απαντήσει σε φωνητικές ερωτήσεις και εντολές.

Λίγες μέρες αφότου το OpenAI παρουσίασε την ενημερωμένη έκδοση – που ονομάζεται GPT-4o – η ηθοποιός Scarlett Johansson είπε ότι χρησιμοποιούσε μια φωνή που ακουγόταν «παράξενα παρόμοια με τη δική μου». Είπε ότι είχε αρνηθεί τις προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου του OpenAI, Sam Altman, να χορηγήσει άδεια στη φωνή της για το προϊόν και ότι είχε προσλάβει δικηγόρο και ζήτησε από το OpenAI να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη φωνή. Η εταιρεία είπε ότι η φωνή δεν ήταν της κας Johansson.

Τεχνολογίες όπως το GPT-4o μαθαίνουν τις δεξιότητές τους αναλύοντας τεράστιες ποσότητες ψηφιακών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ήχων, φωτογραφιών, βίντεο, άρθρων Wikipedia, βιβλίων και ειδήσεων. Οι New York Times μήνυσαν την OpenAI και τη Microsoft τον Δεκέμβριο, ισχυριζόμενοι παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σε περιεχόμενο ειδήσεων που σχετίζεται με A.I. συστήματα.

Η ψηφιακή «εκπαίδευση» των μοντέλων ΤΝ μπορεί να χρειαστεί μήνες ή και χρόνια. Μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, οι εταιρείες συνήθως περνούν αρκετούς μήνες δοκιμάζοντας την τεχνολογία και προσαρμόζοντάς την για δημόσια χρήση.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το επόμενο μοντέλο του OpenAI δεν θα είναι διαθέσιμο για άλλους εννέα μήνες έως ένα χρόνο ή περισσότερο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα αποχώρησαν από την εταιρεία ο πρώην επικεφαλής επιστήμονας Ilya Sutskever και ο Jan Leike, επικεφαλής της ομάδας Superalignment της OpenAI, η οποία εξασφάλιζε ότι η τεχνητή νοημοσύνη παρέμενε ευθυγραμμισμένη με τους επιδιωκόμενους στόχους της εταιρείας. Η OpenAI είχε διαλύσει την ομάδα Superalignment νωρίτερα τον Μάιο, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη δημιουργία της, με ορισμένα μέλη της ομάδας να μετατίθενται σε άλλες ομάδες.

Πηγή: The New York Times