Μια Ferrari 250 GTO του 1962 πωλήθηκε έναντι 51.705.000 δολαρίων, αποτελώντας το ακριβότερο αυτοκίνητο του Ιταλού κατασκευαστή που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία.

Η πώληση που έσπασε το ρεκόρ πραγματοποιήθηκε στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, καθώς το αυτοκίνητο έγινε διαθέσιμο για πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια.

Ο Gord Duff, παγκόσμιος επικεφαλής δημοπρασιών της RM Sotheby’s, δήλωσε ότι η πώληση “αναδεικνύει την απαράμιλλη αξία αυτής της Ferrari ως ένα από τα πιο επιθυμητά αντικείμενα στον κόσμο”.

“Αυτή η συναλλαγή προσθέτει ένα νέο κεφάλαιο σε ένα όχημα με απαράμιλλη κληρονομιά”, δήλωσε ο Duff σε δελτίο τύπου.

“Τώρα, συγκαταλέγεται μεταξύ των ακριβότερων αυτοκινήτων που πωλούνται σε δημοπρασίες, μια πραγματική απόδειξη της μοναδικής θέσης του στην ιστορία”, πρόσθεσε.

Μόνο 39 αυτοκίνητα του 250 GTO κατασκευάστηκαν από τη θρυλική ιταλική μάρκα μεταξύ 1962 και 1964 και είναι εξαιρετικά σπάνιο για έναν ιδιοκτήτη να αποχωριστεί ένα τέτοιο αυτοκίνητο σε οποιαδήποτε τιμή.

Αυτό το αυτοκίνητο, με αριθμό πλαισίου 3765, είναι ένα από τα μόλις 34 που κατασκευάστηκαν με αμάξωμα Tipo 1962 και το μοναδικό από αυτά που αγωνίστηκε από την αγωνιστική ομάδα Scuderia Ferrari, συμμετέχοντας σε αγώνες όπως οι 24 ώρες του Le Mans.

“Διεκδικώντας μοναδικές αποδείξεις κατασκευής και ένα αξιοσημείωτο αγωνιστικό γενεαλογικό δέντρο, αυτό το θεαματικό GTO είναι ένα από τα πιο μοναδικά παραδείγματα του μοντέλου”, έγραψε ο οίκος δημοπρασιών στην καταχώριση, η οποία χαρακτήρισε την πώληση ως “μια εξαιρετική ευκαιρία να αποκτήσετε το Άγιο Δισκοπότηρο του πάνθεου των σπορ αυτοκινήτων, μια ευκαιρία που θα πρέπει να απολαύσετε για την ευκαιρία που είναι”.

Η σπανιότητά του σημαίνει ότι έχει παρουσιαστεί σε πολλά περιοδικά που ασχολούνται με τη Ferrari κατά τη διάρκεια των δεκαετιών και ο Sotheby’s προτείνει ότι “η δημόσια διαθεσιμότητα ενός τόσο μοναδικού GTO μπορεί να μην επαναληφθεί ποτέ στη διάρκεια της ζωής μας”.

Ενώ η 3765 είναι πλέον η πιο ακριβή Ferrari που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, μια άλλη 250 GTO κατέχει το ρεκόρ της πιο ακριβής Ferrari που πωλήθηκε ποτέ.

Ο διάσημος συλλέκτης αυτοκινήτων David MacNeil, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πατωμάτων αυτοκινήτων WeatherTech, αγόρασε το 2018 το σασί με αριθμό 4153 GT έναντι 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκείνη την εποχή, ο James Knight, πρόεδρος του ομίλου αυτοκινήτων του βρετανικού οίκου δημοπρασιών Bonhams, παρομοίασε τα 250 GTO με μερικά από τα πιο αποκλειστικά έργα τέχνης στον κόσμο.

“Η Ferrari 250 GTO είναι το ισοδύναμο της αγοράς αυτοκινήτου με τα “Ηλιοτρόπια” του Van Gogh και ένα φυλαχτό για κάθε κορυφαία συλλογή”, δήλωσε ο Knight. “Και η GTO που πουλήθηκε πρόσφατα είναι μία από τις πέντε καλύτερες που υπάρχουν.

Πηγή: CNN