Σε συνέχεια της κόντρας μεταξύ της Getty Images με την Shutterstock, που αφορούσε την συνεργασία της τελευταίας με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης DALL-E της OpenAI, το πιο διάσημο φωτογραφικό πρακτορείο παγκοσμίως – η Getty Images δηλαδή – μήνυσε τη Stability AI, δημιουργό του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης Stable Diffusion, για υποτιθέμενες παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για την κόντρα της Getty με την Shutterstock]

«Η θέση της Getty Images είναι ότι η Stability AI αντέγραψε και επεξεργάστηκε παράνομα εκατομμύρια εικόνες που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και τα σχετικά metadata τους που ανήκουν ή εκπροσωπούνται από τη Getty Images χωρίς άδεια, προς όφελος των εμπορικών συμφερόντων της Stability AI και εις βάρος των δημιουργών του περιεχομένου», έγραψε η εταιρεία σε μια δήλωση τύπου που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αγωγή περιλαμβάνει παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων και παραβιάσεις TOS [σ.σ. μονομερής παραβιάσεις συμβάσεων] της Stability AI, όπως το web scraping. Η Getty Images, σύμφωνα με την σελίδα Engadget, θέλει να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο διαδικτυακό περιβάλλον συνύπαρξης πνευματικών δικαιωμάτων και περιεχομένου τεχνητής νοημοσύνης, και δεν κυνηγάει χρηματικές αποζημιώσεις.

Τα εργαλεία δημιουργίας εικόνας από προτροπές κειμένου, όπως το Stable Diffusion και το Dall-E, “εκπαιδεύονται” χρησιμοποιώντας τεράστιες βάσεις δεδομένων από εικόνες που υπάρχουν στο ίντερνετ. Σε αυτό, βοηθάει πολύ ο τεράστιος αριθμός εικόνων της Getty. Μια ανεξάρτητη μελέτη τον περασμένο Αύγουστο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα αξιοσημείωτο μέρος των δεδομένων του Stable Diffusion, πιθανότατα, αντλήθηκε απευθείας από το site της Getty Images. Σε πολλές περιπτώσεις, το Stable Diffusion είχε την τάση να αναδημιουργεί το υδατογράφημα της Getty στις εικόνες που δημιουργούσε και αυτό είναι κάτι περισσότερο από απλή “απόδειξη” που επιβεβαιώνει τις δηλώσεις της Getty.