Πριν λίγες μέρες, η Shutterstock ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την OpenAI για την παροχή υπηρεσιών σύνθεσης εικόνων με τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιώντας το σύστημα της DALL-E. Μόλις η υπηρεσία είναι διαθέσιμη, η εταιρεία θα επιτρέπει στους πελάτες της να δημιουργούν εικόνες βασισμένες στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για τις εικόνες τεχνητής νοημοσύνης]

Ανταποκρινόμενη στην ηθική κριτική για έργα τέχνης που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, η Shutterstock αναφέρει ότι θα αποζημιώσει τους καλλιτέχνες «των οποίων τα έργα συνέβαλαν στην ανάπτυξη των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης».

Το DALL-E είναι ένα εμπορικό προϊόν σύνθεσης εικόνων που δημιουργήθηκε από την OpenAI και μπορεί να δημιουργήσει νέες εικόνες – με σχεδόν οποιοδήποτε καλλιτεχνικό ύφος – με βάση περιγραφές κειμένου (που ονομάζονται «προτροπές») από τον χρήστη που θέλει να δημιουργήσει την εικόνα. Αν πληκτρολογήσετε «ένας αστροναύτης ιππεύει ένα άλογο», το DALL-E θα δημιουργήσει μια εικόνα ενός αστροναύτη πάνω σε ένα άλογο.

Η πλέον διάσημη εικόνα του DALL-E

Το DALL-E και άλλα μοντέλα σύνθεσης εικόνας AI, όπως το Midjourney και το Stable Diffusion, έχουν προκαλέσει μια αντιδράσεις από καλλιτέχνες που φοβούνται ότι ο βιοπορισμός τους μπορεί να απειληθεί από τη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, τα μοντέλα σύνθεσης εικόνων έχουν «μάθει» να δημιουργούν εικόνες αναλύοντας το έργο καλλιτεχνών που βρίσκονται στο ίντερνετ χωρίς τη συγκατάθεση του καλλιτέχνη.

Η νέα συνεργασία της Shutterstock με την OpenAI, θα φέρει τη δυνατότητα δημιουργίας εικόνων με τεχνητή νοημοσύνη του DALL-E (η οποία διατίθεται από την OpenAI ξεχωριστά) στο ίδιο το Shutterstock.com, ώστε οι πελάτες της πλατφόρμας να μπορούν να δημιουργούν νέες εικόνες που μπορεί να μην υπάρχουν στη database φωτογραφιών και έργων τέχνης της σελίδας.

Η ανακοίνωση της Shutterstock ήρθε με δελτίου τύπου, το οποίο αναφέρθηκε επίσης από το The Verge. Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, αποκάλυψε ότι η εταιρεία παραχώρησε άδεια χρήσης εικόνων από το Shutterstock για την εκπαίδευση του DALL-E από το 2021. «Τα δεδομένα που αδειοδοτήσαμε από το Shutterstock ήταν ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση του DALL-E», δήλωσε ο Altman.

Παρόλο που η Shutterstock «αγκαλιάζει» επισήμεως τα εργαλεία δημιουργίας και επεξεργασίας εικόνων τεχνητής νοημοσύνης, το The Verge αναφέρει ότι η εταιρεία δεν θα επιτρέπει στους συνεργάτες να πωλούν AI έργα τέχνης που δεν έχουν δημιουργηθεί μέσω της συνεργασίας της με την OpenAI.

Το αποτέλεσμα του DALL-E 2 για “ντετέκτιβ κουνέλι που κάθεται σε ένα παγκάκι στο πάρκο και διαβάζει μια εφημερίδα σε ένα βικτωριανό σκηνικό”

Υπό το πρίσμα των εκτεταμένων ηθικών ανησυχιών που εκφράζονται από καλλιτέχνες και δημιουργούς, η Shutterstock φαίνεται να έχει διαμορφώσει το μήνυμα της ανακοίνωσής της για να αποτρέψει ενδεχομένως την κριτική. Για παράδειγμα, όταν η ενσωμάτωση του DALL-E ξεκινήσει στο Shutterstock.com «τους επόμενους μήνες», η Shutterstock αναφέρει ότι οι συνεισφέροντες θα «αποζημιωθούν για το ρόλο που έπαιξε το περιεχόμενό τους στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας».

Η δήλωση της Shutterstock δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα αποζημίωσης, αλλά ο James Vincent του The Verge μίλησε με έναν εκπρόσωπο της Shutterstock, ο οποίος περιέγραψε ένα «μοντέλο αποζημίωσης με μερίδιο εσόδων», στο οποίο οι συνεργάτες της Shutterstock, των οποίων το περιεχόμενο βοήθησε στην εκπαίδευση των γενετικών μοντέλων, θα λαμβάνουν «ένα μερίδιο της συνολικής αξίας του συμβολαίου που καταβάλλεται από τους συνεργάτες της πλατφόρμας» ανάλογα με την ποσότητα του περιεχομένου τους στα «αγορασμένα σύνολα δεδομένων». Οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται κάθε έξι μήνες.

Δημιουργία AI εικόνας “girl with a tiger face happy with candies”

Εν τω μεταξύ, καθώς η Shutterstock κινείται προς την πώληση έργων τέχνης που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη, ο ανταγωνιστής Getty Images ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση, όπως αναφέρει το The Verge σε ξεχωριστό άρθρο του. Σε συνέντευξή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Getty Images, Craig Peters, εξέφρασε την προσοχή του σχετικά με το να υιοθετήσει το διάσημο πρακτορείο τα έργα τέχνης που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη, λόγω των ανεπίλυτων ζητημάτων πνευματικών δικαιωμάτων. «Νομίζω ότι παρακολουθούμε κάποιους οργανισμούς, άτομα και εταιρείες να είναι απερίσκεπτοι», δήλωσε ο Peters. «Αυτό είναι επικίνδυνο. Δεν νομίζω ότι λειτουργούν υπεύθυνα και πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι παράνομο».

Η Getty Images απαγόρευσε τον Σεπτέμβριο την πώληση  AI έργων τέχνης μέσω της υπηρεσίας της, αλλά το The Verge αναφέρει ότι η Getty συνεργάζεται με μια ισραηλινή εταιρεία που ονομάζεται Bria για να παρέχει εργαλεία επεξεργασίας με τεχνητή νοημοσύνη που μπορούν να αλλάξουν το περιεχόμενο των υφιστάμενων εικόνων, όπως η αλλαγή της έκφρασης ή του χρώματος του δέρματος ενός ατόμου.

Το επόμενο διάστημα, αναμένονται περαιτέρω κινήσεις τόσο από τους καλλιτέχνες όσο και από τις εταιρείες όπως η Shutterstock και η Getty, καθώς η κοινότητα αντιδρά στις εξελίξεις του ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα.