Η Google, στην δεύτερη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου της Google I/O, ανακοίνωσε την κυκλοφορία της δεύτερης beta έκδοσης του Android 15. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι πολλά νέα χαρακτηριστικά, διορθώσεις και βελτιώσεις έρχονται στο νέο λειτουργικό σύστημά της, συμπεριλαμβανομένων των Private Space και Theft Detection Lock, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην προστασία των δεδομένων σας. Μια νέα beta του WearOS 5 είναι επίσης διαθέσιμη.

Η δημόσια beta του Android 15 είναι διαθέσιμη για smartphone και τη σειρά Google Pixel, όπως και για συσκευές Xiaomi ,OnePlus, Nothing και Lenovo tablets, smartphones και foldables.

Δεδομένου ότι το Google I/O είναι ένα συνέδριο προγραμματιστών, πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα έκδοση Android επικεντρώνονται στο API του OS και αλλαγές που αφορούν συγκεκριμένους προγραμματιστές. Ωστόσο, υπάρχουν και πράγματα που αφορούν τους απλούς χρήστες – περισσότερα από ό,τι στην πρώτη δημόσια beta έκδοση του Android 15.

Για παράδειγμα, το Private Space είναι μια νέα λειτουργία που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό περιβάλλον στη συσκευή σας για να διατηρείτε ευαίσθητες εφαρμογές κάτω από ένα αυστηρό επίπεδου ελέγχου ταυτότητας, καθώς χρησιμοποιεί ένα ξεχωριστό προφίλ χρήστη από το υπόλοιπο λειτουργικό σύστημα. Όταν το Private Space είναι κλειδωμένο, οι εφαρμογές Android αδρανοποιούνται στο παρασκήνιο.

Το Android 15 περιλαμβάνει επίσης νέα ανίχνευση κλοπής (Theft detection). Ουσιαστικά, η συσκεή αντιλαμβάνεται, μέσω του συνδυασμού ενός γυροσκοπίου και ενός επιταχυνσιόμετρου, ότι έχει αρπαχτεί από το χέρι του ιδιοκτήτη και ουσιαστικά κλειδώνει τα δεδομένα ώστε να μην μπορεί να γίνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των πιθανοτήτων ανάκτησης της συσκευής.

Πηγή: Gizmodo

Η επόμενη έκδοση του Android θα λειτουργεί επίσης καλύτερα σε συσκευές μεγάλης οθόνης και η Google προσπαθεί να κάνει το multitasking να λειτουργεί ομαλά. Οι αλλαγές αυτές θα σας επιτρέπουν να καρφιτσώνετε (pin) εφαρμογές δίπλα-δίπλα για τη λειτουργία διαχωρισμένης οθόνης (split-screen mode), όπως κάνει σήμερα το One UI της Samsung με τις αναδιπλούμενες συσκευές και τις συσκευές tablet.

Πηγή: Gizmodo