Το Google I/O 2024, το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών που διοργανώνεται από την Google στο Mountain View στην Καλιφόρνια, έχει προγραμματιστεί για σήμερα, 14 Μαΐου, και αναμένεται να είναι -όπως πάντα- ένα κομβικό γεγονός που θα παρουσιάσει τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), το λειτουργικό σύστημα (OS) Android και ενδεχομένως την παρουσίαση νέων προϊόντων από την Google.

Πότε ξεκινάει το Google I/O 2024

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10 μ.μ. στο αμφιθέατρο Shoreline Amphitheatre στο Mountain View της Καλιφόρνια και θα είναι διαθέσιμη μέσω live streaming στο επίσημο κανάλι YouTube της Google και σε άλλες πλατφόρμες. Τη δωρεάν εγγραφή σας για να παρακολουθήσετε το συνέδριο την κάνετε μέσω της επίσημης σελίδας του Google I/O 2024.

Το Android 15

Ένα σημαντικό σημείο αναφοράς θα είναι η παρουσίαση του Android 15, που αναμένεται να φέρει καινούργιες, πολυάριθμες λειτουργίες και βελτιώσεις στο OS με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Οι πρώτες αναφορές, σύμφωνα με το Mashable, κάνουν λόγο για διάφορες προσθήκες όπως δορυφορικά μηνύματα, widgets οθόνης κλειδώματος για tablet, επανασχεδιασμένη status bar και βελτιωμένη παρακολούθηση της υγείας της μπαταρίας. Επιπλέον, το Android 15 είναι πιθανό να εμβαθύνει την ενσωμάτωση με τις τεχνολογίες ΤΝ της Google, βελτιώνοντας την εμπειρία των χρηστών σε διάφορες συσκευές.

Προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και Gemini

Μετά την αλλαγή του brand name του Bard σε Gemini, αναμένονται σημαντικές βελτιώσεις και ενσωματώσεις της τεχνολογίας ΤΝ στο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της Google . Το Google I/O 2024 αναμένεται να διερευνήσει τις εφαρμογές του Gemini σε όλο το οικοσύστημα της Google, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών με λειτουργικό Android, του Google Search και του Workspace. Το συνέδριο, ενδεχομένως, όπως αναφέρει το ZDNET, να εμβαθύνει στην αξιοποίηση του Gemini στην ανάπτυξη εφαρμογών και στις επιπτώσεις του στις μελλοντικές εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Νέα προϊόντα

Αν και η πρόωρη ανακοίνωση του Pixel 8a υποδηλώνει όχι ιδιαίτερα μεγάλες ανακοινώσεις για νέα προϊόντα, αναμένονται κάποιες ενημερώσεις για άλλες συσκευές. Το Pixel Fold, που παρουσιάστηκε στην περσινή εκδήλωση, ενδέχεται να λάβει αναβαθμίσεις ή να ενσωματωθεί στη σειρά Pixel 9. Επιπλέον, το August Man κάνει λόγο για πιθανή παρουσίαση του Wear OS 5, που αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του με νέα χαρακτηριστικά που στοχεύουν στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη, ενδεχομένως σε συνεργασία με την One UI Watch της Samsung, αλλά και ενημερώσεων που σχετίζονται με το Google Pixel Watch 3.

Το οικοσύστημα της Google

Επίσης, αναμένονται ενημερώσεις για το Chrome OS, το Google TV/Android TV και διάφορα εργαλεία προγραμματιστών με στόχο τη βελτίωση της συνδεσιμότητας και της λειτουργικότητας σε όλη τη σειρά προϊόντων της Google.

Διευρυμένη πραγματικότητα (XR) και επαυξημένη πραγματικότητα (AR)

Αν και, προς το παρόν, δεν δίνεται μεγάλη έμφαση σε αυτούς τους δύο τομείς, ενδέχεται να υπάρξουν workshops και αναφορές για εξελίξεις στην AR και την XR, βασιζόμενες σε προηγούμενες συνεργασίες της Google με εταιρείες όπως η Samsung.

Άλλες σημαντικές αναφορές στο Google I/O 2024

⠂Αρχειοθέτηση εφαρμογών: Παρόμοια με το archive εφαρμογών του iOS, το Android 15 εισάγει την αρχειοθέτηση εφαρμογών για την ανάκτηση αποθηκευτικού χώρου, διατηρώντας παράλληλα τα δεδομένα του χρήστη.

⠂Νέες ρυθμίσεις προσβασιμότητας: Χαρακτηριστικά όπως τα Sticky Keys, Slow Keys και Bounce Keys βελτιώνουν τη χρηστικότητα για χρήστες με κινητικές αναπηρίες.

⠂Διαχείρηση έντασης ήχου: Ένα επανασχεδιασμένο πάνελ έντασης ήχου διαθέτει καινούργια ρυθμιστικά και επιλογές, καθώς και χωρικό ήχο (spatial audio) και έλεγχο θορύβου (noise control).

⠂Μερική κοινή χρήση οθόνης: Οι χρήστες μπορούν πλέον να μοιράζονται (share) ή να καταγράφουν (record) μόνο μία ανοιχτή εφαρμογή αντί για ολόκληρη την οθόνη της συσκευής, βελτιώνοντας την ιδιωτικότητα του χρήστη.

⠂Ευαίσθητες ειδοποιήσεις: Το Android 15 προσθέτει μια λειτουργία ευαίσθητων ειδοποιήσεων για την προστασία των κωδικών πρόσβασης μίας χρήσης (OTP) από κακόβουλες εφαρμογές.