Ο Ilya Sutskever, συνιδρυτής της OpenAI, ο οποίος εγκατέλειψε την εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) τον περασμένο μήνα, παρουσίασε τη νέα του AI εταιρεία, την οποία ονομάζει Safe Superintelligence (Ασφαλή Υπερνοημοσύνη) ή SSI.

«Ξεκινάω μια νέα εταιρεία», έγραψε ο Sutskever στο X την Τετάρτη. «Θα επιδιώξουμε την ασφαλή υπερ-νοημοσύνη, με μία εστίαση, έναν στόχο και ένα προϊόν».

Ο Sutskever ήταν ο επικεφαλής επιστήμονας της OpenAI και συν-επικεφαλής της ομάδας Superalignment της εταιρείας μαζί με τον Jan Leike, ο οποίος επίσης έφυγε τον Μάιο για να ενταχθεί στην ανταγωνιστική εταιρεία AI Anthropic. Η ομάδα Superalignment της OpenAI επικεντρώθηκε στην καθοδήγηση και τον έλεγχο των συστημάτων ΤΝ, αλλά διαλύθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση των αποχωρήσεων των Sutskever και Leike.

Ο Sutskever θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην ασφάλεια στο νέο του πρότζεκτ.

«Η SSI είναι η αποστολή μας, το όνομά μας και ολόκληρος ο οδικός χάρτης των προϊόντων μας, επειδή είναι η μοναδική μας εστίαση», ανέφερε ένας λογαριασμός της SSI στο X. «Η μοναδική μας εστίαση σημαίνει ότι δεν αποσπάται η προσοχή μας από τα γενικά έξοδα της διοίκησης ή τους κύκλους των προϊόντων, και στο επιχειρηματικό μας μοντέλο η ασφάλεια, η προστασία και η πρόοδος είναι όλα απομονωμένα από τις βραχυπρόθεσμες εμπορικές πιέσεις».

Ο Sutskever ξεκινά την εταιρεία μαζί με τον Daniel Gross, επικεφαλής των τμημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στην Apple, και τον Daniel Levy, πρώην διευθυντή της OpenAI. Η εταιρεία έχει γραφεία στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, καθώς και στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, όπως αναφέρει το CNBC.


Ο Sutskever ήταν ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI πίσω από την προσπάθεια απομάκρυνσης του συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου Sam Altman τον Νοέμβριο. Ο Altman και ο Sutskever, μαζί με άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συγκρούστηκαν σχετικά με τις προστατευτικές δικλείδες που είχε θέσει η OpenAI στην επιδίωξη της προηγμένης Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μετά την ξαφνική απομάκρυνση του Altman και πριν από τη γρήγορη, δραματική επιστροφή του, ο Sutskever ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για το ρόλο του στη διαδικασία.

«Λυπάμαι βαθύτατα για τη συμμετοχή μου στις ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου», έγραψε ο Sutskever σε μια ανάρτηση στο X στις 20 Νοεμβρίου. «Δεν είχα ποτέ την πρόθεση να βλάψω το OpenAI. Αγαπώ όλα όσα έχουμε χτίσει μαζί και θα κάνω ό,τι μπορώ για να επανενώσω την εταιρεία».