Η ημέρα που περίμεναν όλοι οι πιστοί ακόλουθοι του οικοσυστήματος της Apple αλλά και ολόκληρη η βιομηχανία της τεχνολογίας έφτασε. Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη σουίτα χαρακτηριστικών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), με την ονομασία «Apple Intelligence», στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών (WWDC) το οποίο ξεκινάει σημέρα και ολοκλήρωνεται την Παρασκευή, 14 Ιουνίου .
Η πρωτοβουλία της Apple να δημιουργήσει τη δική της ΤΝ στοχεύει στην απρόσκοπτη ενσωμάτωση του ΑΙ στα λειτουργικά συστήματα της Apple, βελτιώνοντας τις εμπειρίες των χρηστών μέσω λειτουργιών όπως η προηγμένη επεξεργασία φωτογραφιών, οι διευρυμένες δυνατότητες της Siri και άλλα πολλά, σύμφωνα με το ZDNET.
Το Apple Intelligence, το οποίο θα παρουσιαστεί στο WWDC, θα προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη σε όλο το οικοσύστημα της Apple. Αυτές περιλαμβάνουν την αφαίρεση αντικειμένων με την υποστήριξη της ΤΝ στην εφαρμογή Photos, τις διευρυμένες δυνατότητες της Siri για τη διαχείριση εφαρμογών και άλλων ενεργειών μέσω φωνητικών εντολών και τη δημιουργία προσαρμοσμένων emojis από προτροπές κειμένου. Επιπλέον, το Apple Intelligence θα παρέχει γρήγορες περιλήψεις σημειώσεων, μηνυμάτων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτόματες απαντήσεις και μια προηγμένη εφαρμογή Mail ικανή να κατηγοριοποιεί και να δημιουργεί μηνύματα. Άλλα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την αυτόματη μεταγραφή φωνητικών σημειώσεων και την αυτόματη συμπλήρωση κώδικα με Τεχνητή Νοημοσύνη στο Xcode.
Όπως αναφέρει το Tom’s Guide, το Apple Intelligence θα χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη τόσο εντός της συσκευής όσο και σε επίπεδο cloud, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της εργασίας και τους περιορισμούς περί προστασίας του απορρήτου. Βάσει όσων αναφέρει το Bloomberg, oι εργασίες που χρειάζονται άμεσα αποτελέσματα και υψηλό βαθμό προστασίας των δεδομένων θα υποβάλλονται σε επεξεργασία στη συσκευή, αξιοποιώντας την επεξεργαστική ισχύ της συσκευής και διασφαλίζοντας ευαίσθητα δεδομένα.
Οι πιο σύνθετες εργασίες που απαιτούν σημαντικούς υπολογιστικούς πόρους, όπως η προηγμένη επεξεργασία φυσικής γλώσσας και η σύνθετη παραγωγή εικόνων και βίντεο, θα πραγματοποιούνται στο cloud της εταιρείας. Η Apple αναμένεται να ξεκινήσει μια συζήτηση στο WWDC σχετικά με νέα μέτρα ασφαλείας για τις εργασίες ΤΝ, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας που βασίζεται σε τσιπ για την επεξεργασία εργασίων στο cloud, υπογραμμίζοντας έτσι τη δέσμευσή της για την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών.
Τα νέα χαρακτηριστικά νοημοσύνης της Apple θα είναι συμβατά με τις πιο πρόσφατες συσκευές της Apple, συμπεριλαμβανομένων του iPhone 15 Pro και των νεότερων μοντέλων που είναι εξοπλισμένα με το τσιπ A17 Pro, καθώς και των iPads και των Mac με το τσιπ M1 ή νεότερο. Ενώ αυτές οι δυνατότητες ΤΝ αναμένεται να αυξήσουν τις πωλήσεις των νέων iPhone και των Mac, δεν είναι σαφές αν ορισμένες λειτουργίες θα είναι προσβάσιμες σε παλαιότερα μοντέλα iPhone. Η επίσημη λίστα συμβατότητας θα αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του WWDC.
Η προσέγγιση της Apple στην Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει έμφαση στην απρόσκοπτη ενσωμάτωση στις εφαρμογές της, δίνοντας προτεραιότητα στις φιλικές προς τον χρήστη εμπειρίες έναντι των εντυπωσιακών δυνατοτήτων της ΤΝ σε άλλα περιβάλλοντα. Αυτή η στρατηγική της Apple στοχεύει στον διαισθητικό σχεδιασμό και στην ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών, διαφοροποιώντας την από τους ανταγωνιστές της στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Επιπλέον, η Apple φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με την OpenAI, τη δημιουργό του ChatGPT, για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας της OpenAI στο iOS 18 και ενδεχομένως την ανανέωση της Siri. Αυτή η συνεργασία αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό μέρος των ανακοινώσεων της Apple στο φετινό WWDC.
Αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι σαφείς, θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση στοιχείων του ChatGPT στο iOS 18 ή ακόμη και την αντικατάσταση της Siri με έναν ψηφιακό βοηθό που τροφοδοτείται από το ChatGPT. Η Apple φημολογείται επίσης ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Google σχετικά με την αδειοδότηση του chatbot Gemini.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για την Apple, η οποία φαινόταν να κινείται σε πιο αργούς ρυθμούς από τους ανταγωνιστές της, όπως η Microsoft και η Google, στο να εισχωρήσει στη δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη. Συνεργαζόμενη με το OpenAI, η Apple στοχεύει να καλύψει αυτό το χαμένο έδαφος και να προσφέρει νέες AI λειτουργίες σε όλα τα λειτουργικά της συστήματα.
Ωστόσο, το εσωτερικό μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της Apple, το Ajax, έχει περιορισμένη λειτουργικότητα και θα χρειαστεί επεξεργασία μέσω cloud για πιο προηγμένες λειτουργίες. Η συνεργασία με την OpenAI μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των περιορισμών και να παρέχει μια πιο ισχυρή στρατηγική για την Apple.
Ωστόσο, παρά τα πιθανά οφέλη, η συμφωνία με το OpenAI εγείρει κάποιες ανησυχίες. Η εταιρεία του Sam Altman αντιμετώπισε πρόσφατα μία σημαντική διαμάχη σχετικά με την ψυφιακή βοηθό Sky, η οποία φέρεται να χρησιμοποιεί τη φωνή της ηθοποιού Scarlett Johansson χωρίς τη συγκατάθεσή της.