Η Amazon, o γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, δήλωσε σήμερα ότι θα επενδύσει έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic και θα αναλάβει μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία.

Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την επιθετική ώθηση της Amazon στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς προσπαθεί να συμβαδίσει με αντιπάλους όπως η Microsoft και την Alphabet της Google.

Η Anthropic ιδρύθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια από πρώην ερευνητικά στελέχη της OpenAI και πρόσφατα παρουσίασε το νέο της chatbot τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Claude 2.

Η Amazon επιδιώκει να επωφεληθεί από τη διαφημιστική εκστρατεία και την υπόσχεση της λεγόμενης δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία περιλαμβάνει τεχνολογία όπως το ChatGPT της OpenAI, καθώς και τα chatbots Claude της Anthropic.

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι διαμορφώνουν μια στρατηγική συνεργασία για την προώθηση της γενεσιουργού ΤΝ, με την startup να επιλέγει την Amazon Web Services (AWS) ως κύριο πάροχο cloud. Η Anthropic δήλωσε ότι θα παρέχει στους πελάτες της AWS πρώιμη πρόσβαση σε μοναδικά χαρακτηριστικά για την προσαρμογή μοντέλων ΤΝ και τις δυνατότητες τελειοποίησης.

Η Anthropic θα χρησιμοποιήσει επίσης προσαρμοσμένους ημιαγωγούς σχεδιασμένους από την AWS για την εκπαίδευση των θεμελιωδών μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) που στηρίζουν τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης της. Τα θεμελιώδη μοντέλα είναι μεγάλα προγράμματα ΤΝ που εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν για την επίλυση ευρέος φάσματος εργασιών.

Φέτος, η Nvidia είναι η εταιρεία που είδε τα μεγαλύτερα κέρδη στα chip από την έκρηξη της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Το βασικό προϊόν της Nvidia είναι ένας τύπος ημιαγωγού γνωστός ως graphics processing unit, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση τεράστιων μοντέλων ΤΝ. Κάποια στιγμή η μετοχή της Nvidia είχε σημειώσει άνοδο άνω του 200%, καθώς η εταιρεία διέλυσε τις οικονομικές προβλέψεις για την αυξανόμενη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε ένα βαθμό, η συμφωνία της Amazon με την Anthropic έχει ως στόχο να δείξει ότι υπάρχουν εναλλακτικά chip που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εφαρμογές AI.

Οι πελάτες της AWS θα μπορούν να βασίζονται στα μοντέλα AI της Anthropic μέσω του Amazon Bedrock -μιας υπηρεσίας που επιτρέπει στους πελάτες να δημιουργούν εφαρμογές generative AI στο cloud μέσω υφιστάμενων μοντέλων, αντί να εκπαιδεύουν τα δικά τους μοντέλα.

Η Anthropic έχει ήδη κάποιους υποστηρικτές υψηλού προφίλ, όπως η Google και η Salesforce Ventures. Η υποστήριξη αυτή έρχεται καθώς οι Big Tech εταιρείες συνεχίζουν να βάζουν μαζικά στοιχήματα σε εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης, μια κίνηση που πυροδοτήθηκε από την επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft στον κατασκευαστή του ChatGPT, την OpenAI, τον Ιανουάριο.

Πηγή: CNBC