Μετά από 28 χρόνια καριέρας, ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ένας από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία, αποχαιρετά το ποδόσφαιρο, κρεμάει επίσημα τα γάντια του. «Τελείωσε φίλοι μου! Μου δώσατε τα πάντα, σας έδωσα τα πάντα. Μαζί το κάναμε» έγραψε ο θρυλικός Ιταλός τερματοφύλακας στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, το οποίο συνοδεύεται από ένα βίντεο, με σπουδαίες στιγμές της καριέρας του.Ο Τζίτζι Μπουφόν ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Πάρμα (1995-2001 και 2021-2023), με την οποία μάλιστα πανηγύρισε το Κύπελλο UEFA του 1999. Επαιξε επίσης μία σεζόν στην Παρί Σεν Ζερμέν, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας το 2019. Η καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο, όμως, ταυτίστηκε με τη Γιουβέντους, στην οποία αγωνίστηκε συνολικά 19 χρόνια και κατέκτησε δέκα πρωταθλήματα, πέντε κύπελλα και επτά σούπερ καπ Ιταλίας, ενώ έφτασε τρεις φορές ως τον τελικό του Champions League (2003, 2015, 2017), χωρίς το κερδίσει ποτέ. Παρέμεινε στη «Γηραία Κυρία» ακόμη και όταν υποβιβάστηκε στη β΄ κατηγορία, λόγω του σκανδάλου στημένων αγώνων.

Ο παλαίμαχος πλέον τερματοφύλακας είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών (176) στην εθνική Ιταλίας, με την οποία αγωνίστηκε σε πέντε Μουντιάλ. Με τη «σκουάντρα ατζούρα» έμελλε να πανηγυρίσει και τη σημαντικότερη επιτυχία της τεράστιας καριέρας του, την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, στη Γερμανία. Παγκόσμιος πρωταθλητής το 2006, σύμβολο της Γιουβέντους και της Πάρμα, κέρδισε τα πάντα στο ποδόσφαιρο εκτός από το Champions League, το οποίο του ξέφυγε τρεις φορές στον τελικό. Και ενώ ήδη αναφέρεται ως διάδοχος του Τζιανλούκα Βιάλι στο ρόλο του επικεφαλής της αποστολής της εθνικής ομάδας, στο επιτελείο του προπονητή Ρομπέρτο Μαντσίνι, υπάρχουν πάντα και οι επενδύσεις εκτός γηπέδου, οι οποίες, όπως αναφέρει η εξειδικευμένη ιταλική ιστοσελίδα calcioefinanza, τα τελευταία χρόνια πέρασαν επίσης δυσκολίες όπως η αποτυχία της επιχείρησης Zucchi.

Σήμερα, στο επίκεντρο των επενδύσεών του βρίσκεται η Gb Holding srl, η εταιρεία της οποίας  ο Μπουφόν είναι μοναδικός μέτοχος. Η εταιρεία ασχολείται με τη διαχείριση μετοχών και τη διαχείριση μάρκετινγκ και άλλων διαφημιστικών υπηρεσιών και έκλεισε τις τελευταίες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις (στις 31 Δεκεμβρίου 2021) με έσοδα 833.000 ευρώ.Έπειτα υπάρχει ο τομέας των ακινήτων. Ο Μπουφόν κατέχει το 20% της GVG Immobiliare μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του. Επιπλέον, σε ακίνητα υπάρχει και η επένδυση στο ξενοδοχείο Stella della Versilia, στην Τοσκάνη, όπου ο Μπουφόν κατέχει το 17% ισοδύναμα με τα μέλη της οικογένειας, έχοντας έσοδα 1,6 εκατ. ευρώ το 2022.Τα τελευταία χρόνια, επίσης ο Μπουφόν έχει αναλάβει το 4,19% της Ciga, της εταιρείας μεγάλων ξενοδοχείων (που ιδρύθηκε στη Βενετία το 1906, τα ξενοδοχεία της οποίας ανέλαβε το 1995 η Sheraton).Τέλος, το πιο πρόσφατο έργο του επιχειρηματία Μπουφόν, είναι η εταιρεία Suolo & Ambiente srl, που δραστηριοποιείται στον τομέα της γεωργίας και του real estate.