Δεν είναι μόνο το ΝΒΑ που τροποποιεί τους κανόνες του από χρόνο σε χρόνο, αλλά και από την πλευρά της FIBA γίνονται κάποιες αλλαγές. Έτσι, σύντομα θα παρακολουθήσουμε αγώνες μπάσκετ σε led δάπεδα! Οι μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Basketball Champions League ή το Ευρωμπάσκετ, θα μπορούσαν σύντομα να διεξάγονται σε γυάλινα LED δάπεδα.

Αυτό το διαδραστικό δάπεδο, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί σε διοργανώσεις επιπέδου 2 (τουρνουά και εθνικές διοργανώσεις), είναι πρώτα απ’ όλα ένα «δώρο» για τους χορηγούς, καθώς είναι δυνατή η προβολή κινούμενων σχεδίων και λογότυπων απευθείας στον αγωνιστικό χώρο και η τροποποίησή τους σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια των τάιμ-άουτ ή του ημιχρόνου. Αποτελεί επίσης ιδανική επιφάνεια για την ψυχαγωγία πριν από τον αγώνα ή στο ημίχρονο.

Χρησιμοποιούνται ήδη στην Κίνα και την Ιαπωνία, και το άλλο πλεονέκτημα, όχι αμελητέο, είναι ότι επιτρέπει την μετατροπή ενός γηπέδου μπάσκετ σε γήπεδο βόλεϊ ή χάντμπολ με ένα μόνο κλικ. Υποθέτουμε, ότι μακροπρόθεσμα, θα είναι δυνατή η μετακίνηση της γραμμής του τριπόντου προς τα εμπρός ή προς τα πίσω ανάλογα με τους αγώνες. Τα πάντα ελέγχονται από ένα ψηφιακό tablet και οι γραμμές σχεδιάζονται «εικονικά».

Όσον αφορά τις αισθήσεις, για τους παίκτες, είναι ισοδύναμο με ένα κλασικό παρκέ και δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την αναπήδηση της μπάλας ή τους αγώνες.  «Αναπτύξαμε ένα ασυμβίβαστο αθλητικό δάπεδο με πρώτο γνώμονα τον αθλητή», εξηγεί ο διευθυντής της γερμανικής εταιρείας ASB Glassfloor. «Το δάπεδο διαθέτει κεραμικές κουκίδες για πρόσφυση, οι οποίες παρέχουν ίσα επίπεδα ελέγχου σε όλη την επιφάνεια χωρίς να προκαλούν εγκαύματα στο δέρμα κατά την πτώση καθώς και μεγαλύτερη ελαστικότητα για την ανάκρουση της μπάλας».

Πηγή: NIKE