Στο χαρακτήρα που έδειξε η ελληνική ομάδα στάθηκε ο Θοδωρής Βλάχος, στις δηλώσεις του μετά τη δραματική νίκη με 10-9 επί του Μαυροβουνίου, που έστειλε την εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Φουκουόκα.

«Συγχαρητήρια στα παιδιά. Πράγματι σήμερα ήταν αυτοί που περίμεναν και οι ίδιοι και εγώ, αλλά και όσοι ξέρουν την εθνική ομάδα. Δείξαμε τρομερό χαρακτήρα, πάθος, τρομερές άμυνες και ακόμη και στη μεγάλη πίεση του τρίτου οκταλέπτου από το Μαυροβούνιο αντέξαμε και τελικά κερδίσαμε. Δείξαμε χαρακτήρα μεγάλης ομάδας», τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, και συνέχισε:

«Το περιμέναμε ένα παιχνίδι προημιτελικών να είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι, μέχρι το επόμενο, για μια μεγάλη διοργάνωση, σε φέρνει στη διαδικασία να διεκδικήσεις ένα μετάλλιο που όλες οι ομάδες το θέλουν.

Ήταν ο αρχικός μας στόχος εδώ να κατακτήσουμε την πρώτη θέση στο γκρουπ, το καταφέραμε, και ο επόμενος ήταν να μπούμε στην τετράδα από αυτό το κρίσιμο παιχνίδι και τώρα έχουμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε.

Αυτό θέλαμε, άλλωστε, να μπούμε στην τετράδα και να διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε. Και τώρα έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Ηρεμία τώρα, συγκέντρωση, περιμένουμε τον αντίπαλο και θα δώσουμε την ψυχή μας».

Οταν ρωτήθηκε για το αν προτιμάει κάποιον αντίπαλο (εκείνη την ώρα δεν είχε αρχίσει ακόμη ο αγώνας Ιταλία-Σερβία, από τον οποίο προέκυψαν οι «πλάβι» ως αντίπαλος της εθνικής), ο ομοσπονδιακός τεχνικός ήταν ξεκάθαρος: «Προτιμώ την Ελλάδα όπως σήμερα και λίγο καλύτερη. Αυτή είναι η προτίμησή μου».

Ο σκόρερ του «χρυσού» γκολ, Δημήτρης Σκουμπάκης, ανέφερε:

«Έτυχε και βρέθηκα εγώ σε αυτή τη θέση και έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω. Η εθνική αξίζει να βρίσκεται ψηλά, στην κορυφή του κόσμου, και γι΄ αυτό παλεύουμε. Ακολουθεί ένα επίσης δύσκολο παιχνίδι, θα επιδιώξουμε να το κερδίσουμε για να πάμε τελικό».

Πολυτιμότερος παίκτης του προημιτελικού αναδείχθηκε ο Ντίνος Γενηδουνιάς, που σημείωσε πέντε γκολ. «Δεν έχουν καμία σημασία τα γκολ που έβαλα. Συγχαρητήρια στον Δημήτρη (σ.σ. Σκουμπάκη), ήταν πολύ δύσκολο γκολ και από πολύ δύσκολη γωνία, μας έδωσε τη νίκη», τόνισε ο έμπειρος περιφερειακός και συνέχισε:

«Συγχαρητήρια και στο Μαυροβούνιο, πολλή προσπάθεια σε όλα τα παιχνίδια και σήμερα. Νομίζω είμαστε η καλύτερη ομάδα, δεν ξέρω αν το δείξαμε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Σημασία έχει, όμως, πως κερδίσαμε και προχωράμε. Σίγουρα η άμυνά μας στο τέλος λειτούργησε, δεν ήταν καλή σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Και νομίζω πως αυτό που καθόρισε το παιχνίδι ήταν η υπομονή μας στο τέλος, “κολλήσαμε” στο τρίτο οκτάλεπτο με ένα γκολ μόνο με πέναλτι, δείξαμε όμως πως με υπομονή στην επίθεση βρήκαμε τις ευκαιρίες και σκοράραμε κάποια πιο εύκολα τέρματα. Νομίζω αυτό μας έδωσε τη νίκη».

Οσο για τη συνέχεια, ο πρώτος σκόρερ της εθνικής είπε: «Τα τελευταία 2-3 χρόνια η μόνη ομάδα που έχει δείξει πως είναι ένα σκαλοπάτι πιο πάνω είναι η Ισπανία.

Υπάρχουν ομάδες που μπορούν να την κοντράρουν, όπως κι εμείς. Υπάρχουν 7-8 ομάδες που είναι πολύ κοντά, σχεδόν ισοδύναμες, και βλέπουμε πολύ συναρπαστικά παιχνίδια και πιστεύω πως θα δούμε κι άλλα τέτοια παιχνίδια στη συνέχεια του τουρνουά. Δεν έχει σημασία ο αντίπαλος αν είμαστε ο εαυτός μας.

Πρέπει να ξεκουραστούμε, να σβήσουμε ό,τι έγινε σήμερα και να συγκεντρωθούμε για τον επόμενο αγώνα. Να μπούμε ανταγωνιστικοί, με πάρα πολλή ενέργεια και καρδιά, κάτι που δείξαμε και σήμερα και μας έφερε τη νίκη».

Καθοριστική συμβολή στη νίκη με τις αποκρούσεις του (ιδίως με μία διπλή σε παίκτη παραπάνω του Μαυροβουνίου, τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη και με το σκορ ισόπαλο) είχε ο Μάνος Ζερδεβάς. «Ξέραμε από την αρχή πως το Μαυροβούνιο είναι μία νεανική ομάδα που παρ’ όλα αυτά έχει έρθει με πολλή όρεξη και δουλειά.

Γνωρίζαμε ότι δε θα είναι εύκολο, αλλά πιστεύω πως το θέλαμε περισσότερο, το δείξαμε στο νερό και γι’ αυτό κερδίσαμε κιόλας. Έχω μεγάλη πίστη στην ομάδα μου και εμπιστοσύνη, δεν μπορώ να πω ότι πίστεψα πως θα χάσουμε. Φάνηκε από το πρώτο δευτερόλεπτο πως το θέλαμε περισσότερο, κρίθηκε στις λεπτομέρειες και το τελευταίο σουτ και με χαροποιεί ιδιαίτερα το ότι καταφέραμε και προκριθήκαμε στις καλύτερες ομάδες του κόσμου», δήλωσε ο διεθνής τερματοφύλακας και κατέληξε:

«Από την αρχή είχαμε θέσει τους στόχους μας για τα μετάλλια και είχαμε πει πως δεν μας αρκεί να μπούμε απλά στην τετράδα. Σίγουρα σήμερα είναι μέρα χαράς, αλλά από αύριο επεξεργαζόμαστε το επόμενο παιχνίδι, που δεν μας ενδιαφέρει ποιον θα βρούμε αντίπαλο, γιατί εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη δική μας εμφάνιση.

Σίγουρα ανυπομονώ να παίξω ξανά τέτοιους αγώνες. Η εθνική ομάδα δείχνει μία συνέπεια, φαίνεται πως γίνεται σοβαρή δουλειά και στην εθνική αλλά και στα σωματεία και ευελπιστώ να έχουμε την αντίστοιχη συνέχεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ